Coronaviruset

Derfor er Samsø ­«annerledes-kommunen»

Øysamfunnet i Kattegat er Danmarks eneste smittefri kommune.

SMITTEFRI: Samsø er den eneste kommunen i Danmark som ikke har registrert smitte de siste sju dagene. Foto: Skjermdump / Statens Serum Institut
SMITTEFRI: Samsø er den eneste kommunen i Danmark som ikke har registrert smitte de siste sju dagene. Foto: Skjermdump / Statens Serum Institut Vis mer
Publisert

I vår gikk debatt-bølgene høyt blant innbyggerne på Samsø:

Skulle de åpne for tilreisende til øya, eller stenge resten av samfunnet ute?

Til tross for smittefrykt holdt Samsø kommunegrensene åpne. Et halvt år seinere, mens resten av Danmark ser en økning i smittetrykket, er det lille lokalsamfunnet Danmarks eneste smittefri kommune.

- Vi tror det er en god porsjon hell som spiller med, sier borgermester Marcel Meijer til Dagbladet.

«HVIT» KOMMUNE: Samsø, der Marcel Meijer er borgermester. Foto: Privat
«HVIT» KOMMUNE: Samsø, der Marcel Meijer er borgermester. Foto: Privat Vis mer

Derfor er Samsø «hvit»

Det er en oversikt fra Statens Serum Institut, Danmarks svar på Folkehelseinstituttet, som skiller ut Samsø som den eneste hvite flekken på kartet.

Det betyr at Samsø har null registrerte smittetilfeller de siste sju dagene, ifølge danske BT. Kartet blir oppdatert daglig.

Ifølge borgermester Meijer har situasjonen vært stort sett den samme siden i vår.

- Vi har ikke opplevd så mange coronasmittede på Samsø. For en måneds tid siden hadde vi fem. Ellers har vi ikke hatt noe hele året, forteller Socialdemokratiet-politikeren.

Han peker på flere årsaker til at Samsø har vært så godt som smittefri:

- Vi ligger litt langt fra fastlandet. Vi er rimelig isolert. Det er ikke så mange som bor på Samsø og jobber på fastlandet eller omvendt. Og så er vi nok generelt rimelig gode til å overholde de retningslinjene som har vært.

Meijer påpeker også at Samsø er forholdsvis tynt befolket, med sine 3657 innbyggere fordelt på 112 kvadratkilometer.

SKJERPER: Danmark strammer inn etter rekordhøy smitte, og statsminister Mette Frederiksen varsler strengere tiltak fra mandag. Video: NTB Vis mer

Økning i sommerbesøk

Det er totalt 1800 fritidsboliger på Samsø, inkludert 1200 sommerhus.

I tillegg valgte mange dansker å legge årets sommerferie til hjemlandet. Det førte til femti prosent flere gjester enn vanlig på Samsø, forteller Meijer.

Men sommerens storinnrykk av «fritidssamsinger» og turister preget ikke smittestatistikken.

Dét fikk lokalbefolkningen til å mykne.

- Over sommeren har holdningen endret seg litt, til at man gjerne kan komme til Samsø. Det har ikke vært den tilbakeholdenheten i lokalbefolkningen. Den slags debatter ser man ikke lenger, sier borgermesteren og viser til vårens hete sosiale medier-diskusjoner.

Han legger til at usikkerheten rundt covid-19 er mindre enn den var i vår. Nå har man lært å leve med viruset, mener Meijer.

LANDLIG IDYLL: Overraskende mange dansker valgte Samsø i sommer, ifølge borgermester Marcel Meijer. Foto: Tonny Papillon / Shutterstock / NTB
LANDLIG IDYLL: Overraskende mange dansker valgte Samsø i sommer, ifølge borgermester Marcel Meijer. Foto: Tonny Papillon / Shutterstock / NTB Vis mer

Fem var smittet

For en måned siden opplevde Samsø en lokal smitteoppblomstring, da det ble registrert fem smittede og tre forskjellige smittekjeder.

- Vi ble veldig nervøse, erkjenner Meijer.

Smitten kom til øya ved at fastboende hadde reist ut, blitt smittet og tatt viruset med hjem igjen. De smittede ble raskt isolert, og utbruddet ble slått ned. Men borgermesteren utelukker ikke at de vil stå overfor en liknende situasjon igjen.

- Akkurat nå er vi litt mer avslappet. Men det kan lynhurtig dukke opp, sier han om viruset.

- I lys av den pågående smitteøkningen i Danmark, hvor lenge tror du at Samsø vil være «hvitt»?

- Jeg håper selvfølgelig at vi kan forbli fri for smitte. Men vi skal være usedvanlig heldige.

- Tilbake med full styrke

Fredag annonserte Danmarks statsminister Mette Frederiksen nye innstramminger i landets coronarestriksjoner.

Samme dag ble det bekreftet 859 smittetilfeller i Danmark, noe som var ny rekord i antall tilfeller på ett døgn.

- Coronaen er ikke over. Tvert imot er den tilbake med full styrke. Hvordan vi reagerer nå, kommer til å avgjøre hvordan det går videre i høst og vinter, sa Frederiksen.

I Norge har vi mange «hvite» kommuner:

FHIs nyeste ukesrapport viser at 225 kommuner meldte om null tilfeller i uke 42.

Smittetallene i Norge begynner imidlertid å nærme seg nivåene vi så i mars, da pandemien raste som verst her i landet. Fredag sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad at noe må gjøres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer