Corona:

Derfor er smitten høyest i nord

Fylkeslegen skal finne ut hvorfor aldersgruppe 25 til 44 år ligger etter i vaksinasjon.

SMITTETOPP I TROMSØ: Universitetet Nord-Norge (UNN) har allerede redusert antallet "vanlige" operasjoner for å ha kapasitet til å behandle covid-19-pasienter. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB.
SMITTETOPP I TROMSØ: Universitetet Nord-Norge (UNN) har allerede redusert antallet "vanlige" operasjoner for å ha kapasitet til å behandle covid-19-pasienter. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

De siste smittetallene i Tromsø og i Alta er de høyeste noen gang siden corona-pandemien startet for snart 20 måneder siden i mars 2020.

Og økt behov for sykehusinnleggelser kommer erfaringsmessig rundt to uker etter smitten.

Storsykehuset i Troms og Finnmark fylkeskommune, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, har allerede før den siste smittetoppen måttet redusere antallet «vanlige» operasjoner for å ha kapasitet til covid-19-pasienter.

- Smitten har økt gradvis de siste to-tre ukene. Vi har aldri hatt så høye tall. Ja, vi er bekymret for smittetrykket nå, sier fungerende fylkeslege Bjørn Øygard i Troms og Finnmark til Dagbladet.

Og legger til:

- I tillegg står vi foran en influensavinter og RS-virus som resten av landet. Ja, vi er bekymret for sykehuskapasiteten utover vinteren, særlig i Kirkenes og Hammerfest.

Troms og Finnmark er landets største og nordligste fylkeskommune med 243 000 innbyggere fordelt på 39 kommuner, blant dem Tromsø (77 000 innbyggere), Harstad (24 000) og Alta (21 000).

Vinter og kulde

- Hvorfor kommer denne nye smittetoppen først i nord, Bjørn Øygard?

- Dette vet vi ikke sikkert, men det kan skyldes at vinter og kulde med mer inneliv starter i nord. Inneliv med tettere kontakt mellom folk bidrar til høyere konsentrasjon av smitte med større risiko for å bli smittet. Dette er også noe vi opplevde forrige vinter, og vi ser også nå at smitten stiger lenger sør i landet.

NATIRLIG FORKLARING: Fungerende fylkeslege Bjørn Øygard. Foto: Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
NATIRLIG FORKLARING: Fungerende fylkeslege Bjørn Øygard. Foto: Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Vis mer

85,4 prosent

Vaksinasjonsgraden i Troms og Finnmark er tett på landsgjennomsnittet.

85,4 prosent av alle over 18 år er fullvaksinert i vår nordligste fylkeskommune mot 86,6 prosent på landsbasis.

Og sykehussituasjonen i Troms og Finnmark nå før de siste, høye smittetallene:

Om lag 50 prosent av de sykehusinnlagte under covid-19- behandling er fullvaksinerte, den andre halvparten er ikke vaksinert.

Storparten av de fullvaksinerte pasientene er over 65 år og har underliggende sykdommer. De ikke-vaksinerte pasientene er yngre, noen ned i 20 års alderen.

10-12 av de 39 kommunene har noe lavere vaksinasjonsandel enn gjennomsnittet for fylkeskommunen.

Torsdag skal statsforvalteren ved fylkeslegen og hans mannskap ha et digitalt møte for å få en oversikt over hva disse kommunene trenger for å øke vaksinasjonen.

25 til 44 år

- Er det spesielle aldersgrupper som henger etter med vaksinasjon?

- Det ser ut til å være etterslep i aldersgruppe fra 25 til 44 år. Hvorfor der håper vi å finne svar på og løsninger for i møtet torsdag. Det kan være at det rett og slett har vært praktiske vanskeligheter med å få til vaksinering i en så yrkesaktiv aldersgruppe, sier fungerende fylkeslege Bjørn Øygard.

I tillegg til mer vaksinasjon , kommer han med sterk oppfordring til ikke å late som pandemien er over, men følge de etablerte smittevernreglene:

- Hold deg hjemme hvis du har symptomer på luftveistrøbbel.

- Overhold en meters regelen i det offentlige rom. Bruk alterntivt munnbind.

- Vær nøye med håndvask og ikke hoste ut rett fram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer