Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor er Støre trygg

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller hevder han og Jonas Gahr Støre vurderer Muhammed-bråket likt. Det er i så fall bare i teorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

København/Oslo (Dagbladet): I praksis var det langt mer som skilte Danmark og Norge da Dagbladet møtte de to utenriksministrene i går. De voldelige protestene i Midtøsten fortsetter i langt sterkere grad mot interessene til våre naboer i sør.

- Oppstyret rundt Muhammed-karikaturene er Danmarks største utenrikspolitiske krise siden 2. verdenskrig, sa statsminister Anders Fogh Rasmussen i forrige uke.

Likevel sier den danske utenriksministeren, Per Stig Møller følgende til Dagbladet: - Jeg mener den norske og danske regjering har sett saken på samme måte.

Forskjellene

En oversikt Dagbladet har gjort viser at håndteringen av Muhammed-saken spriker:

30. september 2005, Danmark:

Karikaturtegninger av profeten Muhammed trykkes i Jyllands-Posten.

10.januar, Norge:

 TO GODE NABOER:  Danmarks og Norges utenriksministere, Per Stig Møller og Jonas Gahr Støre, møttes i går for første gang til et offisielt ordskifte. Mye handlet om den verste utenrikspolitiske krisen for Danmark siden 2. verdenskrig. Foto: Scanpix
TO GODE NABOER: Danmarks og Norges utenriksministere, Per Stig Møller og Jonas Gahr Støre, møttes i går for første gang til et offisielt ordskifte. Mye handlet om den verste utenrikspolitiske krisen for Danmark siden 2. verdenskrig. Foto: Scanpix Vis mer

Magazinet trykker en faksimile av tegningene i Jyllands-Posten.

19. oktober, Danmark:
Danmarks statsminister avviser å møte ambassadørene fra 11 arabiske og muslimske land som i et brev har bedt om et møte.

3.februar, Norge:
I Norge møter utenriksminister Støre Islamsk råd til samtaler. Rådet lover å bruke sine kontakter til fordel for Norge.

11. februar, Danmark:
Etter langvarig press fra opposisjonen møter den danske statsministeren danske muslimer.

Dansk politikerstrid

Fogh Rasmussen har hele tida hatt et samlet parlament bak seg, men nå sår opposisjonen tvil om håndteringen var riktig. Mens opposisjonen samler seg til angrep på den danske regjering, øker tilliten til Støre.

- Det har tydelig vært en ulik tilnærming mellom Norge og Danmark. Hva vil du si har vært fordelen med den danske linjen? spør Dagbladet Danmarks utenriksminister.

- Den danske ble selvfølgelig lagt tidligere. Vi hadde blant annet møte med Egypts utenriksminister i november og en telefonsamtale med ham i begynnelsen av januar. De diplomatiske forsøkene så ut til å lykkes inntil det plutselig eksploderte. Da Magazinet i Norge kom på banen, ble det en enda bredere sak. Da gikk det i enda større grad fra det politiske til det religiøse nivå. Men jeg mener vi har hatt den samme grunnoppfatning hele tida, sier Møller.

2.februar, Danmark: 
Etter hardt press beklager den danske statsministeren Fogh Rasmussen omsider reaksjonene Muhammed-tegningene har skapt. I Norge ble det allerede 26. januar kjent at UD hadde instruert sine ambassadører om å gjøre det samme.

Et varsomt svar

På flyet hjem til Oslo er Støre redd for å si seg uenig med sin danske kollega. Men: - Selv om vi står for det samme, handler forskjellen i tilnærming mye om hvilke ord som brukes, hvordan de vektlegges og i hvilke sammenhenger de sies.

- Så det har vært en forskjell i tilnærming?

- Ja, det kan hende det har vært det, men jeg vil som sagt være varsom her fordi jeg ikke kan innenrikspolitikken i Danmark godt nok, sier Støre til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!