BØLLEUNIONEN: Donald Trump og hans nye våpendrager, New Jersey-guvernør Chris Christie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BØLLEUNIONEN: Donald Trump og hans nye våpendrager, New Jersey-guvernør Chris Christie. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Derfor er super­tirsdag så viktig for Trump og Clinton

Trump kan kvitte seg med flere rivaler, Clinton kan få avstand til Sanders.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

DALLAS/OSLO (Dagbladet): I morgen går millioner av amerikanske velgere til stemmelokalene. Det er selveste supertirsdag, med presidentvalg i tolv delstater landet rundt. 

Dette er dagen da flest delegater fordeles. Den av kandidatene som sitter igjen med flest kandidater til slutt vinner (hvis ikke noe svært uforutsett skjer). I praksis kan både Donald Trump og Hillary Clinton avgjøre valgkampen, hvis resultatene går som de håper.

- Nå går valgkampen inn i en nasjonal fase, sa Hillary Clinton fra talerstolen i Sør-Carolina, etter at hun knuste Bernie Sanders med 43 prosentpoeng der lørdag.

Supertirsdag: • Begge partiene har valg i Alabama, Arkansas, Georgie, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont og Virginia. Colorado skal ha caucus (med en type allmøter i stedet for vanlig stemmegivning) for begge partiene. Alaska skal ha caucus for republikanerne, og Amerikansk Samoa for demokratene.

• Mye står på spill denne dagen. Republikanerne har 595 delegater som skal deles ut, og man trenger til sammen 1237 for å vinne nominasjonsvalget. Demokratene har 1004 delegater, og trenger 2383 for å vinne. 

Hvorfor supertirsdag?

Supertirsdagen ble innført først blant demokratene i 1988. Ordningen er sett på som en reaksjon på «Iowa-syndromet». Delstaten har det første valget, og kandidatene bruker gjerne masse tid og krefter her månder i forveien. En seier eller et godt resultat her eller i New Hampshire, som alltid kommer rett etter, kan endre dynamikken i hele valgkampen. Men Iowa er en liten og relativt konservativ delstat, og ikke representativ for resten av landet demografisk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn