- Derfor er svartebørsbløffen et klart lovbrudd

Hvitvaskingsguru Denis O'Connor mener Dagblad-avsløringer bør få fotballtopper satt bak lås og slå.

IKKE I TVIL: Revisor, korrupsjonsekspert og mangeårig fotballfan Denis O'Connor er ikke i tvil om at... Foto: AFME
IKKE I TVIL: Revisor, korrupsjonsekspert og mangeårig fotballfan Denis O'Connor er ikke i tvil om at... Foto: AFMEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Denis O'Connor, en av Storbritannias fremste korrupsjonseksperter, er ikke i tvil: I billetthandelen Dagbladet avslørte på mandag er det begått lovbrudd.

O'Connor jobber i dag for en av europas ledende finansorganisasjoner, men uttaler seg til Dagbladet uavhengig av sin nåværende arbeidsgiver. Briten har jobbet med bekjemping av hvitsnippkriminalitet og korrupsjon i flere tiår, og har spesialisert seg innen idrettslovgivning.

Han reagerer sterkt på artiklene om hvordan norske Euroteam kjøpte billetter av Costa Ricas fotballforbund, ved daværende fotballpresident Hermes Navarro, gjennom kontrakter med falske opplysninger.

Regelbrudd Pengene havnet på en hemmelig konto hos Barclays i London - registrert under navnet Nampula Inc.

- I Storbritannia er det forbudt for alle uautoriserte selgere å formidle FIFA-billetter. Det costaricanske forbundet er kanskje en autorisert formidler, men det er ingen tvil om at de bryter FIFAs regelverk ved å selge billetter til Euroteam, sier O'Connor.   
- Alle britiske banker, inkludert Barclays Bank, plikter å rapportere kunder og kontoer til politiet ved den minste mistanke om at en kundes penger stammer fra ulovlig virksomhet. Gjør de ikke det, risikerer de å bryte loven selv. Om noen ansatte hos Barclays har visst om dette, og ikke rapportert det inn, risikerer de opptil fem års fengsel om de blir dømt for medvirkning, slår han fast.

Har plikt O'Connor påpeker at håndfaste bevis ikke er påkrevd, men at en mistanke er nok til at banken plikter å melde fra.

- Om det å være helt sikker tilsvarer 100 prosent, trenger ikke banken mer enn en 20-25 prosents mistanke før de må varsle, sier den erfarne korrupsjons- og hvitvaskingsbekjemperen.  
O'Connor mener det framstår svært merkelig at pengene skulle settes inn til firmaet Nampula Inc:

- Hvis dette var en legitim handel, kan jeg ikke se for meg noen god grunn til at pengene skulle settes inn på Nampulas konto - i stedet for en konto i forbundets navn. Slik det ser ut for meg, stjeler Hermes Navarro her penger fra sitt eget fotballforbund. Igjen er dette noe Barclays plikter å rapportere, sier han.

Slipper unna Det er registrert flere firmaer med Nampula-navnet - i Belize, Miami og Sør-Afrika. Ingen av disse har noen åpenbar tilknytning til den mystiske kontoen i London.

- Slik jeg ser det, har både Navarro og Nampula brutt loven, kanskje også det costaricanske fotballforbundet, sier Denis O'Connor til Dagbladet.
De norske svartebørshaiene, derimot, slipper nok en gang unna. Det er O'Connor sikker på:

- Det er ikke ulovlig å kjøpe billetter fra en uautorisert distributør, heller ikke i England. Euroteam har ikke brutt loven.

BRØT LOVEN? ...Hermes Navarro (i beige dress)... Foto: Wikimedia Commons
BRØT LOVEN? ...Hermes Navarro (i beige dress)... Foto: Wikimedia Commons Vis mer
BRØT LOVEN? ...og Aquil Ali bør etterforskes for lovbrudd. Foto: Abelardo Fonseca/La Nacion/Costa Rica
BRØT LOVEN? ...og Aquil Ali bør etterforskes for lovbrudd. Foto: Abelardo Fonseca/La Nacion/Costa Rica Vis mer