Kongsberg-drapene:

Derfor er teorien styrket

Politiet undersøker en rekke hypoteser om motivet for angrepet i Kongsberg. Nå er en hypotese styrket.

SYK: Politiet sier den sterkeste hypotesen om drapssiktede Espen Andersen Bråthens motiv, er at bakgrunnen var sykdom. Foto: NTB Vis mer
Publisert

37 år gamle Espen Andersen Bråthen er siktet for fem drap etter at han gikk til angrep med blant annet pil og bue i Kongsberg onsdag kveld.

Politiet har undersøkt en lang rekke hypoteser om hvorfor han gikk til angrep.

Blant disse hypotesene er at han angrep på bakgrunn av raseri, sjalusi og jihad. Ingen av disse hypotesene er styrket så langt, sier politiinspektør Per Thomas Omholt på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

- Den hypotesen som er styrket mest, er at bakgrunnen er sykdom, sier Omholt.

Årsaken til denne styrkingen er hva Bråthen selv har forklart, og at hans forklaring stemmer godt med resten av etterforskningen, sier han.

34 MINUTTER: Her jaktet politiet drapssiktete Espen Andersen Bråthen i 34 minutter. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etterforsker fortsatt

Politiet understreker at de ikke har trukket en konklusjon, men at sykdom er den teorien som ser ut til å styrkes.

Bråthen har erkjent at det var han som gjennomførte angrepet, men han har ikke tatt stilling til straffskyld, forteller politiinspektøren.

Politiet jobber med å kartlegge hva den siktede har gjort, og Omholt ber alle som har hatt kontakt med Bråthen de siste ti åra om å ta kontakt. De er også interessert i alt han har gjort i sosiale medier.

- Vi vil vite alt om hva han har gjort på nett, sier Omholt.

Siktelsen blir utvidet

Bråthen er nå siktet for fem drap, men denne siktelsen vil bli utvidet, opplyser Omholt.

- I tillegg har han skadet tre personer fysisk, men det er mange flere fornærmede i denne saken. Mange ble skutt etter med pil og bue, som har følt livsfrykt. Siktelsen omfatter ikke disse forholdene ennå. Siktelsen kommer til å bli utvidet og gjelde alle de fornærmede, men vi må få oversikt først, sier Omholt.

Mener det var planlagt

Han sier at etterforskningen tyder på at angrepet har vært planlagt en stund, men ikke nødvendigvis veldig lenge.

- Hypotesen som er styrket hittil, er at han har tenkt disse tankene som han har utført på forhånd, men ikke lenge, kanskje. Dette er en hypotese som er styrket, men ikke fasiten, sier Omholt.

Av hensyn til etterforskningen vil han ikke gå nærmere inn på hva slags våpen som er blitt brukt, eller hvordan de fem personene døde.

-Vi ønsker å dokumentere alt folk så og opplevde den kvelden. Vi har formelt avhørt 50 vitner, men vi har snakket med mange flere i rundspørringer, sier Omholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer