SAS-streiken

Derfor får ikke pilotene kravene gjennom

Analytiker: - SAS kan ikke sammenlikne seg med lavprisselskapene.

OSLO LUFTHAVN: Fredag formiddag var over 600 flyvninger kansellert og det skapte hodebry for mange reisende. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Amanda Walnum Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

1500 SAS-piloter ble fredag tatt ut i streik etter at forhandlingene mellom pilotene og selskapet brøt sammen. Så mange som 170 000 passasjerer kan bli rammet dersom streiken varer gjennom helga.

- Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sa Christian Laulund, leder i Norske SAS-flygeres forening, til NTB tidligere i dag.

Vanskelige krav å møte

Flyanalytiker i Winair, Hans Jørgen Elnæs, sier SAS vil få det vanskelig å imøtegå pilotenes krav.

- SAS i Norge er komplisert og rutetypene SAS flyr betyr at alle pilotene ikke kan ha fast turnus. Bare 40 prosent av pilotene jobber fast, mens resten er på variabel turnus. Det betyr at de vet når de jobber den 15. i måneden før, sier Elnæs til Dagbladet.

Til forskjell fra lavprisselskapene flyr SAS mange ruter tilrettelagt for høyt betalende kunder. 70 prosent av selskapets inntekter kommer fra disse. Der lavprisselskapene setter opp sine ruter etter etterspørselen fra passasjermassene må SAS i større grad omstille seg fra forretningsreisende på vinteren til feriereisende på sommeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer