Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor får svenskene skyte ulv mens norske jegere får nei

Norge har ikke vurdert EU-direktivet svensk Høyesterett viser til, men jobber med å vurdere den svenske løsningen nå. 

OMDISKUTERT: Ulven på bildet, som er i det såkalte Slettåsreviret, er blant ulvene som nå diskuteres heftig blant norske politikere. Bildet er tatt i 2013.  Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OMDISKUTERT: Ulven på bildet, som er i det såkalte Slettåsreviret, er blant ulvene som nå diskuteres heftig blant norske politikere. Bildet er tatt i 2013.  Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ulveopprøret splitter regjeringspartiet Høyre etter klima- og miljøminister Vidar Helgesens (H) avgjørelse før jul om å nekte ulvejakt i den såkalte ulvesona på Østlandet.

Helgesens avgjørelse ble desto mer upopulær da Sverige bare få dager etter bestemte seg for å tillate jakt.

Helgesen har nemlig unnskyldt sitt valg med at ulvejakt i sona vil bryte med Norges forpliktelser etter Bern-konvensjonen - men Sverige er forpliktet av nøyaktig samme regelverk.

EKSPERT: Professor i offentlig rett, Geir Ulfstein, sier man kunne vurdert å se på EU-direktivet også i den norske ulvestriden, selv om direktivet ikke er implementert av Norge.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
EKSPERT: Professor i offentlig rett, Geir Ulfstein, sier man kunne vurdert å se på EU-direktivet også i den norske ulvestriden, selv om direktivet ikke er implementert av Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Hvorfor har svenskene da tillatt jakt, mens Norge ikke gjør det?

Litt av forklaringen er et EU-direktiv kalt habitatsdirektivet, som Sverige i motsetning til Norge har implementert.

- Lovavdelingen i Justisdepartementet har ikke uttalt seg om dette habitatsdirektivet siden Norge ikke er bundet av det, men Sverige har lagt vekt på det, forklarer jusprofessor Geir Ulfstein ved UIO, som er ekspert på offentlig rett.

Direktivet åpner for at «økonomiske og sosiale hensyn» også skal vektlegges når et land skal vurdere ulvejakt - ikke bare hvorvidt ulven skader sau eller tamrein.

- Hvorfor kan ikke Norge?

Ulfstein sier svenskene ser på direktivet som en slags presisering av Bern-konvensjonens formulering - som er mer åpen for tolkning.

Derfor bruker svenskene dette direktivet i høyesterettsdommen i stedet for originalteksten i Bern-konvensjonen.

- Habitatdirektivet er et uttrykk for EUs forståelse av Bernkonvensjonen. En spørsmålsstilling for Norge da er: Når EU og Sverige kan bygge på en bestemt forståelse, hvorfor kan ikke Norge gjøre det? , spør juseksperten.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har forklart statens ulvevedtak med at skadepotensialet innen ulvesonen ikke er stort nok.

Ulike tolkninger

Det betyr at det ikke er nok ulvedrept sau til å forsvare å skyte ulv i området.

Dermed sier Bern-konvensjonen og den norske naturmangfoldsloven at det er ulovlig, har Helgesen forklart.

I realiteten er det ikke noe i norsk lov som gjør ulvevedtaket umulig. Alt står og faller på forskjellige tolkninger av Bern-konvensjonen mellom Norge og Sverige.

Norsk lov sier bare at man kan skyte ulv for å "avverge skade" på husdyr eller annen eiendom.

Det er Bern-konvensjonen som stiller krav om at denne skaden må være "alvorlig".

- Er det ikke litt rart av norske myndigheter å bare se på originalteksten i Bernkonvensjonen når man også kunne sett på hvordan det tolkes av EU?

- Ja og nei. Bernkonvensjonen omfatter flere stater enn EU. Norge har ikke gjort noe galt ved å ikke bruke dette direktivet, men man kunne ha argumentert for å tillegge det betydning ved tolkningen av konvensjonen, sier Ulfstein.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) vil redegjøre om saken i Stortinget neste tirsdag.

Varslet redegjørelse

Det er foreløpig uklart hva han bringer til bords, men han har sagt at også Norge vil vurdere om man kan bruke den svenske ulveløsningen i Norge.

Samtidig har han understreker at svensk rett er ulik norsk rett, og at det ikke er automatikk i at det kan tillates i Norge.

- Vi vil se på muligheten for at felling kan tillates med begrunnelse i sosiale og økonomiske forhold, som svensk høyesterett har tillatt, sa Helgesen til Dagbladet nylig.

Samtidig er det også visse forskjeller på norsk og svensk rovdyrforvaltning.

Sverige har også mye mer ulv enn Norge, selv om levedyktigheten i bestanden ikke er blant det norske myndigheter setter spørsmålstegn ved.

Stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) fra Nord-Trøndelag håper Helgesen kan få til en svensk løsning i Norge.

Hun er, sammen med Hedmark-representantene Gunnar Gundersen og Unge Høyre-leder Kristian Tonning-Riise og stortingspresident Olemic Thommesen vært blant de tydeligste av Helgesens kritikere i ulvestriden.

- Vi har argumentert for at et skadepotensial må sees videre enn at det bare skal omfatte beitedyr i utmarka, sier hun til Dagbladet.

KRITISKE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har måttet tåle kritikk fra eget parti for ulvesaken. Her er  f.v Anders Kiær ( nestleder i Nord-Trøndelag Høyre), stortingsrepresentant  Gunnar Gundersen fra Hedmark , Bjørn Lødemel fra Sogn og Fjordane og fylkesleder og stortingsrepresentant i Nord-Trøndelag Elin Agdestein på Høyres felleskonferanse på Sundvollen sist helg.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISKE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har måttet tåle kritikk fra eget parti for ulvesaken. Her er  f.v Anders Kiær ( nestleder i Nord-Trøndelag Høyre), stortingsrepresentant  Gunnar Gundersen fra Hedmark , Bjørn Lødemel fra Sogn og Fjordane og fylkesleder og stortingsrepresentant i Nord-Trøndelag Elin Agdestein på Høyres felleskonferanse på Sundvollen sist helg.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Venter løsning

Hun sier hun har en klar forventning til at Helgesen kommer opp med en løsning på ulvestriden.

I redegjørelsen tirsdag må statsråden ikke bare forklare hvorfor situasjonen har oppstått, han må kunne si hva han skal gjøre med det, mener Agdestein.

- Etter felleskonferansen var det et klart budskap fra partiet om at ulveforliket må gjennomføres i praksis og at Stortingets vilje må skje. Da er det viktig at Helgesen i redegjørelsen kommer tilbake til hvordan han skal sørge for det, sier hun.

Dagbladet har spurt om å få en kommentar fra Helgesen til saken, men statsråden vil ikke kommentere ulvestriden nærmere før han har redegjort for saken i Stortinget.


VIL IKKE SVARE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen vil ikke kommentere ulvestriden overfor Dagbladet før han redegjort for saken i Stortinget førstkommende tirsdag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL IKKE SVARE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen vil ikke kommentere ulvestriden overfor Dagbladet før han redegjort for saken i Stortinget førstkommende tirsdag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling