FEIRER: Russen fortsetter å feste, til tross for at 17. mai var for en uke siden. Foto: Bjørn Langsem
FEIRER: Russen fortsetter å feste, til tross for at 17. mai var for en uke siden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Derfor feirer russen fortsatt

Russetida skulle vært over for ei uke siden. Men på grunn av coronasituasjonen, har feiringen knapt begynt.

Publisert

Russen har som tradisjon å starte feiringen 1. mai og avslutte 17. mai. Men i år har feiringen blitt sterkt preget av coronaviruset. Det har hindret russen i å kunne møtes i større grupper, og alt av landstreff måtte til slutt avlyses som følge av pandemien.

Dagens retningslinjer fra politikerne sier at man kan møtes opptil 20 personer, så lenge det kan holdes en meters avstand.

MYKNER OPP: Sakte med sikkert åpner Norge mer opp, men smittevernrådene gjelder like mye fortsatt, forteller Espen Nakstad fra Helsedirektoratet. Video: Hjort-Larsen/Braseth. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dessuten var regelen i store deler av våren at bare fem personer kunne samles. Det lå dermed an til en meget spesiell russetid over hele landet.

Som følge av den begrensede russefeiringen, valgte russen i Oslo og Viken å utsette russefeiringen til 16. juni, altså dagen etter at det blir lov med arrangementer med 200 personer til stede.

Likevel har russen allerede startet en forlenget feiring, og avgangselever i russeuniformer har allerede vært synlig i ukesvis. Søndag fikk politiet i Sør-Øst om at en russ hadde skadet seg etter å ha hoppet fra russebuss.

Ny dato

Nå har russen, i hvert fall i Oslo og Viken, bestemt seg for å satse på en russefeiring som strekker seg fra 1. juni til 28. juni.

- Det er viktig for oss å ha en spesifikk start og slutt å se til, sier russepresident i Oslo og Viken Johann Schwenke Rief til Dagbladet.

Han sier at han er misfornøyd med hvordan russetida har utspilt seg, med tanke på at de ble hardt rammet av coronaviruset. Derfor ville de ha en morsom feiring når tiltakene blir lettet på.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

- Russen har generelt sett vært ekstremt flinke. Det kan være vanskelig å holde avstand på russebussene, men vi gjør det beste ut av det. Selv om det ikke er det beste (å feste på russebusser), så prøver vi utrolig hardt å overholde smittevernsreglene, sier russepresidenten.

- Viser politiet respekt

Selv om russetida skal avholdes utover sommeren, sier han at det ikke er planlagt russetreff.

- Vi har en god dialog med bussjefene fram til 16. juni, og vi tar sterkt avstand fra russebusser som møtes nå, sier Rief.

RUSSEPRESIDENT: Johann Schwenke Rief Foto: Privat
RUSSEPRESIDENT: Johann Schwenke Rief Foto: Privat Vis mer

Politiet meldte som nevnt om en russ som hoppet fra en russebuss i natt. Mannen hoppet fra tre meter og fikk lettere skader. Planen var at han skulle bli tatt imot av noen. I stedet falt han på ei jente.

Rief føler at russen har gode holdninger overfor politiet.

- Det kunne bli ampert i fjor om politiet dukket opp, men i år har det vært en rolig stemning. Vi følger alle rådene vi får, og om vi blir bortvist, så drar vi og viser politiet respekt, sier russepresidenten.

Operasjonsleder for Sør-Øst politidistrikt Magnus Knudsen sier til Dagbladet at det har vært lite bråk med russen så langt.

- Vi planlegger å håndtere dem som vi gjør hvert år, så det skal nok gå bra, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer