Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor fikk de seks års rabatt for øksedrapet

Drapsdømtes forsvarer: - Glad hun ble trodd.

 LÅ DØD I TRE MÅNEDER: Hans Rickard Strømner (23) ble funnet død av turgåere i et skogsområde på Klemetsrud i Oslo 13. oktober i fjor. Han ble drept 10. juli. Foto: Privat.
LÅ DØD I TRE MÅNEDER: Hans Rickard Strømner (23) ble funnet død av turgåere i et skogsområde på Klemetsrud i Oslo 13. oktober i fjor. Han ble drept 10. juli. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktor hadde lagt ned påstand om 18 års fengsel for Klemetsrud-drapet i fjor.

Hans Rickard Strømner (23) ble funnet død og innpakket i plast av turgåere på en grusvei i et skogområde på Klementsrud 13. oktober i fjor.

Ei uke seinere var det klart at Strømner var drept med øks mer enn tre måneder tidligere i huset på Rustadsaga i nabolaget som hans kjæreste May Lene Christiansen (da 21) leide av arbeidsgiver Oslo kommune.

Da ble Christiansen og hennes venninne Aleksandra Østli Kjeve (da 22) pågrepet, siktet og seinere tiltalt for overlagt drap og medvirkning til overlagt drap.

Retten var enig med Oslo statsadvokatembete i at de to venninnene ikke kan påberope seg nødverge og at de er skyldige i overlagt drap og medvirkning.

Men retten kom med sterkt formildende årsaker til straffeutmålingen da dommen ble lest opp i Oslo tingrett i dag.

Seks års rabatt Retten fastsatte 12 års fengsel  - seks år kortere straff enn aktor ville ha.

Retten trodde på kjæresten og drapsdømte May Lene Christensens forklaring på at hun var blitt truet både psykisk og fysisk av drapsofferet og at det rettslige begrepet «berettiget harme» kommer til anvendelse under straffeutmålingen.

Drapsdømte og offeret hadde vært kjærester et års tid og delvis bodd sammen i hans leilighet på Bjølsen og hennes hus på Rustadsaga.

Slått med belte Retten har trodd på Christiansens forklaring om at hun ble fysisk mishandlet sju-åtte ganger dette året.

Verst var en episode i hans leilighet der hun skal ha blitt bundet til en stol, slått med belte over knærne og slått i hodet slik at hun måtte være borte fra jobben ei ukes tid.

Retten legger også vekt på at Strømner var dømt til samfunnsstraff for vold mot en tidligere kjæreste.

Derimot avviste retten de tiltaltes krav om nødverge.

- Det var ingen fare for angrep fra tiltalte der og da. Det er ikke nødverge å drepe en sovende mann med øks, mener retten, som heller ikke er i tvil om at drapet var overlagt. De to venninnene hadde planlagt å drepe Strømner med rottegift, kniv eller øks.

- Ikke den Rickard vi kjenner Vibeke Hein Bæra og Heidi Kristin Åsvang er bistandsadvokater for drapsofferets familie. Hein Bæra for søsteren og Åsvang for de andre.

- Ingen av dem kjenner igjen det bildet som er tegnet i retten. Det er ikke den Hans Rickard de kjenner som en hyggelig og nær person, sier de to bistandsadvokatene til Dagbladet rette etter at dommen er forkynt.

- Søsteren har ikke orket å være tilstede i retten, men hun er kjent med forklaringene som har kommet. En eventuell ny rettsrunde vil bli en belastning, men det er det ikke opp til henne eller de andre pårørende å bestemme, sier Hein Bæra.

De to tiltalte satt rolige og konsentrerte under opplesningen av dommen.

- Ja, det har jeg, svarte May Lene Christiansen da dommeren spurte om hun hadde forstått.

Uenige om nødverge Både aktoratet og de dømte vil bruke ankefristen på to uker før de bestemmer om de ønsker en ny rettsrunde i Borgarting lagmannsrett.

- Min klient er glad for at hun ble trodd på at hun hadde levd under en vanskelig situasjon, samtidig som hun er klar på at en ny rettsrunde vil bli en belastning.

- Men vi er ikke enige i måten retten tolker nødverge på. Det begrepet må også gjelde fare for framtidige angrep, sier May Lene Christiansens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, til Dagbladet.

Aleksandra Østli Kjeves forsvarer under domsavsigelsen, advokat Jørgen Mowinckel, legger seg på samme vurdering av nødvergebegrepet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media