Derfor fikk hun ikke jobben

Hilde Frafjord Johnson ble veid og funnet for lett til toppjobben i FN av generalsekretær Kofi Annan. Hennes motkandidat ble i tillegg foretrukket av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tyrkeren Kemal Dervish som til slutt ble sjef i UNDP, FNs utviklingsprogram, der Frafjord Johnsen lenge var en het kandidat. Men Dervis lange bakgrunn i Verdensbanken, og tung akademisk og administrativ erfaring, gjorde at han til slutt vant.

I tillegg var Dervish den kandidaten som USA foretrakk. Dette skal ha kommet fram på et møte Hilde Frafjord Johnson hadde med Verdensbankens nye president, tidligere viseforsvarsminister i USA, Paul Wolfowitz, forteller diplomatiske kilder til Dagbladet.

Men det var Hilde Frafjord Johnsons kvalifikasjoner, eller mangel på kvalifikasjoner, som var avgjørende for FNs generalsekretær og hans stabsjef Mark Malloch Brown.

Nådde ikke opp

- Hun hadde rett og slett ikke de kvalifikasjoner som trengs for en slik stor oppgave, sier en kilde med innsikt i prosessen.

Det som trekkes fram er at selv om Frafjord Johnson regnes som faglig sterk og entusiastisk når det gjelder utviklingsspørsmål, så har hun verken noen lengre erfaring eller godt omdømme som administrator. Hun blir sett på som litt konfliktskapende i sin lederstil, blir det hevdet.

Kemal Dervish fra Tyrkia har i motsetning til Hilde Frafjord Johnson den nødvendige tyngden for å lede UNDP. Det som trekkes fram er hans ry som en svært dyktig finansminister i Tyrkia der han nå er opposisjonspolitiker, og hans tid som visepresident i Verdensbanken. Dette var kvalifikasjoner Frafjord Johnson ikke kunne matche, blir det påpekt.

- Jeg valgte ham fra et utmerket utvalg av kandidater fra hele verden. Han har dokumentert praktiske og intellektuelle ferdigheter, og har et glødende engasjement for å finne årsakene til fattigdom. Han er også en utmerket administrator. Jeg tror Kemal Dervish vil bli en utmerket administrator for UNDP, sier Kofi Annan på FNs hjemmesider.

Intellektuelle ferdigheter

Dervis var ikke offisiell kandidat fra Tyrkia, men ble trukket inn i prosessen av Mark Malloch Brown. Brown som inntil nylig ledet UNDP skal ha vært kritisk til Frafjord Johnson. Han har tette bånd til USA og ble trukket inn som stabssjef for Annan nettopp for å bedre forholdet mellom FN og USA.

Kemal Dervis har en karriere som to år som tyrkisk finansminister. Før det jobbet han i 20 år i toppjobber i Verdensbanken, blant annert som visepresident, og i avdelingene som jobber med Midt-Østen og Nord-Afrika, og med fattigdomsbekjempelse.

Bred erfaring

Den framtredende statsviteren Francis Fukuyama skriver om Dervish siste bok «For better Globalization» (2005), at den gir «en av de mest kreative løsningene for reorganiseringen av FN».

Hilde Frafjord Johnsen var ikke tilgjenglig for Dagbladet i går. Men i en pressemelding fra Eritrea sier hun:

- Kemal Dervis er svært godt kvalifisert for å lede UNDP. Jeg gratulerer Dervis med jobben, og som utviklingsminister ser jeg fram til å fortsette det viktige samarbeidet med UNDP i kampen mot fattigdom.

FIKK IKKE JOBBEN Hilde Frafjord Johnson ble veid og funnet for lett.