Derfor fikk politimannen sparken for Facebook- ytringer

Kalte Stoltenberg «krapyl» og spurte om Tajik er Breivik-tilhenger.

HAR FÅTT SPARKEN IGJEN:  Stein-Robin Kleven Bergh er blitt avskjediget av Hedmark politidistrikt. Han påklager. Foto: Privat.
HAR FÅTT SPARKEN IGJEN: Stein-Robin Kleven Bergh er blitt avskjediget av Hedmark politidistrikt. Han påklager. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var politimannens kopling av Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik som en mulig sympatisør av Anders Behring Breivik og en rekke ytringer på Facebook i sommer og høst om flyktningesituasjonen som utløste at Stein-Robin Kleven Bergh (53) i går enstemmig fikk sparken for andre gang i ansettelsesrådet i Hedmark politidistrikt.

Han ble første gang avskjediget høsten 2013 - også da etter en rekke Facebook-ytringer som ansettelsesrådet mente ikke er forenlig med rollen som politimann - selv om ytringene ble gjort på fritid på en privat Facebook-konto.

Da var det politimannen og lokalpolitikerens omtale av daværende statsminister Jens Stoltenberg som «krapyl» som skapte stor oppmerksomhet i media.

Kleven Bergh kalte Stoltenberg «krapyl» fordi statsministeren etter hans menings spredte løgner om Fremskrittspartiets politikk.

- Er ho tilhenger av ABB også ?
I sommer la han ut følgende på Facebook om Hadia Tajik:

«Sånne sitter på Stortinget - selvsagt for Ap. La oss hylle terrorister! Er ho tilhenger av ABB også? Fan?»

Bakgrunnen var et intervju i Aftenposten der Ap-politikeren var kritisk til å forby utsagn som hyller terror.

Ved kommunevalget nå sto Stein-Robin Kleven Bergh på 8. plass på Frps liste i hjemkommunen Eidskog.

For to år siden klagde han avskjedigelsen inn for politiets sentrale ansettelsesråd. Der ble avskjedigelsen opphevet, og i mars 2014 fikk han isteden en ordensstraff i9 form av en skriftlig irettesettelse med begrunnelse i «dårlig skjønn og uklok framferd i sin aktivitet på sosiale medier».

- Gjentatt utilbørlig adferd kan føre til en strengere reaksjon, het det i vedtaket til det sentrale ansettelserådet for halvannet åpr siden.

- Mange reaksjoner
Og det er denne «strengere reaksjonen» ansettelsesrådet med politimester Tormod Bakke som leder kom med i går.

- Det har kommet mange reaksjoner både fra politiets egne rekker og utenfra på måten han har fortsatt å ytre seg på via Facebook. Det har vært mye om flyktningesituasjonen i det siste. Selvsagt har en polititjenestemann rett til å ytre seg privat, men Kleven Berghs adferd har vært uforenlig både med hans egen politirolle og etaten generelt, sier politimester Tormod Bakke til Dagbladet.

- Har Kleven Berghs holdninger skapt konkrete problemer i jobben som polititjenstemann ?

- Jeg kan ikke peke på enkeltsaker. Han har gjort en grei jobb som etterforsker ved Kongsvinger polititasjon. Men ytringer og meningsutvekslinger i sosial medier har en form som skader den nødvendige respekt og tillit i politijobben, sier politimesteren til Dagbladet.

Ikke tilbake
Han betegner saken som unik og som trist for alle parter.

Tjenestemannslovens paragraf 15, første ledd punkt b er ansettelsesrådets lovanvendelse.

- Han er suspendert med umiddelbar virkning. Uansett videre utfall i det sentrale ansettelsesrådet og eventuelt i en rettssak, kommer han ikke tilbake i jobb her, sier politimester Tormiod Bakke i Hedmark.

- UFORENLIG MED POLITIROLLEN:  Politimester Tormod Bakke i Hedmark - her i tidligere rolle som statsadvokat. Foto: Knut Fjeldstad, NTB Scanpix.
- UFORENLIG MED POLITIROLLEN: Politimester Tormod Bakke i Hedmark - her i tidligere rolle som statsadvokat. Foto: Knut Fjeldstad, NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer