Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor fikk «Skrue» 725 000 kroner i erstatning fra kommunen før jul

- Sier noe om hvorfor han har levd litt annerledes, sier forsvarer Øystein Storrvik.

FIKK ERSTATNING FRA KOMMUNEN: Den tidligere straffedømte og nå heleritiltalte Imran «Skrue» Saber (36), fikk i midten av desember 725 000 kroner i billighetserstatning fra Oslo kommune. - Vedtaket beskriver en del av hans oppvekst og bakgrunn som også er relevant for straffesaken, sier hans forsvarer Øystein Storrvik. Foto: Harald S. Klungtveit / Dagbladet
FIKK ERSTATNING FRA KOMMUNEN: Den tidligere straffedømte og nå heleritiltalte Imran «Skrue» Saber (36), fikk i midten av desember 725 000 kroner i billighetserstatning fra Oslo kommune. - Vedtaket beskriver en del av hans oppvekst og bakgrunn som også er relevant for straffesaken, sier hans forsvarer Øystein Storrvik. Foto: Harald S. Klungtveit / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere straffedømte og nå heleritiltalte Imran «Skrue» Saber (36), fikk i midten av desember 725 000 kroner i billighetserstatning fra Oslo kommune.

Årsaken er hvordan han ble behandlet i fosterhjem som mindreårig, under barnevernets ansvar.

- Vedtaket beskriver en del av hans oppvekst og bakgrunn som også er relevant for straffesaken. Beskrivelsen sier litt om hvorfor han har gjort de valgene han har gjort i livet, sier Sabers forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til Dagbladet.

- Levde litt annerledes Saber skulle i dag ha vært på tiltalebenken i saken der han blant annet er tiltalt for grovt heleri av 4,4 millioner kroner fra han ennå var tenåring og fram til 2009. 

- Vi mener det er lovlig dekning for det aktuelle forbruket, men det er ikke tvil om at han har levd litt annerledes enn andre. Det er i denne sammenhengen erstatsningsvedtaket fra kommunen blir relevant, sier Storrvik.

Aktoratet i helerisaken har foreløpig ikke satt seg inn i erstatningssaken.

- Jeg er ikke kjent med innholdet, sier politiadvokat Asmund Riegels.

Det er uklart om Saber får noen glede av pengene fra kommunen. Om han blir dømt i helerisaken blir inndragningskravet fra Staten trolig på flere millioner kroner.

Saber dukket aldri opp i sal 317 i Oslo tingrett i dag, noe som ikke kom som noen stor overraskelse verken på aktoratet eller dommeren. Via stevnekontoret og konsulen i Dubai har politiet funnet ut at 36-åringen dro fra Norge til Dubai 10. desember, og at ingenting tyder på at han har bestilt hjemreise.

- Jeg forstår det som at det er minimal sjanse for at Saber kommer senere i saken?, spurte dommeren i morges.

- Den er ikke-ekstisterende nå, kan man si, innenfor den tidsrammen som er skissert, svarte Storrvik.

- Millionheleri I tillegg til grovt heleri - basert på et påstått overforbruk på 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009 - er Saber tiltalt for ulovlig finansieringsvirksomhet og ågerrenter, ved å utnytte en rekke desperate låntakere som gikk med på avtaler om rundt ti prosent månedlig rente. 

Tiltalen omfatter også trusler. «Vet du ikke hvem jeg er og hva slags venner jeg har? Jeg skal knuse skallen din. Jeg skal ta deg», skal Saber ha sagt til en vekter som ble tilkalt under en krangel om et pengeuttak i en postbankfilial på Youngstorget i 2010. Også en sjef i et inkassoselskap skal samme år ha fått klar beskjed om at han måtte være klar over hvem han hadde med å gjøre.

- Dere kan bare google meg og se hva jeg har vært med på tidligere, skal Saber ha sagt.

Også Sabers mor (61) og storebror (39) er tiltalt i heleridelen av saken. Som følge av etterforskningen er det tatt heftelser i verdier som tilsvarer det påståtte heleribeløpet på 4,4 millioner kroner for Imran Sabers del. Dette dreier seg om blant annet leiligheter, kontantbeløp, eksklusive klokker og gullsmykker.

Nekter straffskyld Uten såkalt lovlig stevning kunne Saber påberope seg at han ikke er formelt informert om rettssaken, men politiet har liten tro på at 36-åringen er helt uvitende.

- Vi mener han har god kunnskap om tiltalen og rettsdatoen, og at han unndrar seg kontakt med politiet. Hadde han hatt noe ønske om å være tilgjengelig for oss, ville vi klart å få kontakt med ham i den perioden vi har jobbet med å få ham stevnet, sier Riegels.

Blant vitnene som er innkalt til hovedforhandlingen er flere såkalte finansakrobater, gjengmedlemmer og personer som er under etterforskning i andre saker.

- Dette er en veldig spesiell sak der politiet i praksis har saumfart hele livet til min klient. Men vi mener at det gjennom denne svært lange perioden er lovlig dekning for alt forbruket som er nevnt, sier advokat Storrvik.