Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været

Derfor føles det bikkjekaldt, selv om gradestokken viser noe annet

Russerkulda fortsetter. 

KALDT: Flere steder i landet får tosifrede minusgrader denne uka. På Røros i Sør-Trøndelag var det 23 minusgrader onsdag. Foto: Thoma Rasums Skaug / Dagbladet 
KALDT: Flere steder i landet får tosifrede minusgrader denne uka. På Røros i Sør-Trøndelag var det 23 minusgrader onsdag. Foto: Thoma Rasums Skaug / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et høytrykk fra Russland sørger for minusgrader i stort sett hele landet denne uka.

Bortsett fra Svalbard, som får et usedvanlig mildt vær de kommende dagene, går hele landet i fryseboksen.

- Onsdag har det vært minusgrader i hele landet, bortsett fra i deler av Øst-Finnmark og på Svalbard. Det forblir like kaldt hele uka, forteller meteorolog Sevim Müller hos Værvarslinga i Nord-Norge.

Tosifret minusgrader

I hovedstaden ble det målt 6,7 minusgrader onsdag ettermiddag. Samtidig blåste det opp mot seks meter i sekundet.

- Den effektive temperaturen var nok minus 12-13 grader. Det føles mye kaldere når det blåser, så det ikke alltid nok å se på gradestokken for å vite hvor kaldt det faktisk er, forklarer meteorologen.

Yr har laget en indeks som viser hvordan man kan bergene effektive kuldegrader. Med frisk bris kan ti minusgrader raskt føles ut som minus 20.

- Vinden gjør det ekstra kaldt og surt, så man bør kle seg etter vindforholdene, sier Müller.

I Bardufoss i Troms ble det målt 25 minusgrader onsdag, mens Karasjok i Finnmark hadde 28 minusgrader. I Røros i Sør-Trøndelag var det minus 23 grader, ifølge meteorologen.

- Det har vært ordentlig kaldt i store deler av landet onsdag, og de samme lave temperaturene fortsetter ut uka.

Fortsetter å snø

Snø og glatte veier skapte trafikkaos på Sørlandet tirsdag. Ifølge meteorologen vil det fortsette å snø her også de neste dagene.

- Sørlandet får cirka 30 cm snø fram til lørdag. Ellers blir det kaldt og laber bris, forteller Müller.

Også Østlandet får litt snø de neste dagene, og til helga blir det riktig fint i Oslo med strålende sol. Vestlandet og Trøndelag får stort sett oppholdsvær, og mildere temperaturer til helga, ifølge meteorologen.

BITENDE KULDE: Kirkeverge Jan Ole Buljo kaster kokende vann i lufta i minus 37 på Goahtedievva i Kautokeino. Videoen er fra da temperaturen bikket 40 minusgrader. Foto: CPM/Johan Mathis Gaup Vis mer Vis mer

Nordlys

- Nord-Norge får også mye pent vær. Kulda fortsetter, men det blir for det meste opphold og perioder med sol, og noe nedbør til helga, sier Müller.

Det kalde, klare været byr også på gode muligheter for å se nordlyset i både Trøndelag og Nord-Norge, skriver Meteorologene på Twitter.

Oppsiktsvekkende varmt på Svalbard

Varm luft fra sør sørger derimot for milde temperaturer på Svalbard. Her vil temperaturene ligge på rundt 4-5 plussgrader resten av uka.

Ifølge Meteorologisk Institutt er det meget uvanlig, siden temperaturene normalt sett ligger på rundt 16 minusgrader på denne tiden av året.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling