I det siste har stadig flere amerikanske samfunnstopper blitt observert med to munnbind utenpå hverandre.
Smittevernrådgiver Anthony Fauci er blant disse.
Han har uttalt at det sannsynligvis er mer effektivt enn et enkelt munnbind, men dette har likevel ikke vært myndighetenes offisielle råd.
Før nå.

Helt uenige
Kombinasjon
Onsdag har det amerikanske smittevernbyrået, CDC, kommet med oppdaterte anbefalinger for bruk av munnbind.
Nå anbefales det nettopp dobbelt lag munnbind, med en tøyvariant over et engangsmunnbind.

Det spesifiseres også at munnbindet må ha en nesebøyle, samt at man anbefaler å knyte båndene bak ørene.
Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har tidligere uttalt til Dagbladet TV at det ikke finnes noen smittevernfaglig begrunnelse for dette.
- Det er ikke noen smittevernfaglig begrunnelse for å bruke doble munnbind, sa Nakstad i slutten av januar.
- Det jeg har sett i USA, er at en del bruker tøymunnbind i litt mer fancy varianter, og så har de et kirurgisk munnbind på innsida. Og det er nok fordi en del tøymunnbind har ikke kjempehøy filtrasjonseffekt, var blant det Nakstad sa videre.
- Kan bedre filtrasjonen
Knappe to uker seinere har altså CDC oppdatert sine råd.
Hva gjelder dagens nye anbefalinger, sier Nakstad at tanken bak de nye rådene er å bedre passformen og tette eventuelle luftlekkasjer fra det kirurgiske munnbindet, ved å bruke et tøymunnbind på utsida som er noe større enn det kirurgiske munnbindet.
Det er altså frarådet å bruke to kirurgiske munnbind utenpå hverandre, understreker Nakstad.
- I teorien kan et ekstra tøymunnbind utenpå et kirurgisk «engangs» munnbind bedre filtrasjonen noe etter det prinsippet som brukes for mer avanserte industrimasker: et tøyfilter ytterst som stopper større dråper og partikler, og et mer finmasket filter innerst som stopper mindre partikler.
- Kan bli tyngre å puste
Den norske anbefalingen er likevel fortsatt å bruke et kirurgisk munnbind alene og på korrekt måte, ved å sørge for at munnbindet sitter godt over nese og under hake, og ved å klemme nesebøylen over neseryggen, understreker Nakstad.
- Et ekstra tøymunnbind utenpå et kirurgisk munnbind kan gjerne brukes for dem som er komfortable med det og synes passformen blir bedre, men man må være obs på at det kan bli tyngre å puste i, sier Nakstad til Dagbladet.
Han legger til at filtrasjonseffekten sannsynligvis ikke blir noe særlig bedre ved en slik bruk dersom passformen til det kirurgiske munnbindet alene er god.
- Derfor er den gjeldende anbefalingen fra FHI å bruke engangs kirurgiske munnbind alene, sier Nakstad.
Han understreker at i helsetjenesten skal munnbind og åndedrettsvern uansett alltid brukes slik man er lært opp til, og uten private tøymunnbind på utsida.
De gjeldende rådene for munnbind oppdateres jevnlig og ligger ute på FHI sine hjemmesider.