«Jul i Blåfjell»-mysteriet:

Derfor forsvant den

Den folkekjære julekalenderen var borte fra NRK i hele ti år. Ifølge NRK er dette årsaken.

STORFAVORITT: I 2018 kåret Dagbladet-lesere «Jul i Blåfjell» til den beste norske julekalenderen. Foto: NRK
STORFAVORITT: I 2018 kåret Dagbladet-lesere «Jul i Blåfjell» til den beste norske julekalenderen. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den folkekjære julekalenderen «Jul i Blåfjell» ble sendt på NRK for første gang i 1999, og serien ble raskt en storfavoritt blant det norske folk. I 2011 ble serien sendt for siste gang og var borte fra NRK i hele ti år både på nett og lineær TV.

Dette skapte et enormt engasjement blant norske TV-tittere, og mange har lurt på hva som skjedde med den folkekjære desember-favoritten.

Det var først i fjor at serien endelig returnerte til NRKs strømmetjenester. Entusiasmen var stor, og en halv million nordmenn så den første episoden, ifølge Nettavisen. I år er første episode sett av 171 000 hittil i desember.

NRK forklarte programmets fordufting med at kanalen ikke hadde rettigheter til å sende TV-programmet.

Denne forklaringen kjøper ikke manusforfatter av serien, Gudny Ingebjørg Hagen (69).

«24 STJERNERS JULEKALENDER»: Når deltakerne skal konkurrere i å gjette riktig pris på diverse varer gjør Andreas Haukeland (TIX) det betydelig dårligere enn de andre. Vi har spurt TIX om hva han tjener. Reporter: Jenny Aas. Video: Thea Hope. Klipp: Celina Morken Vis mer

- Gammeldags

Overfor Nettavisen hevder hun at det tok ti år før NRK henvendte seg til opphavspersonene angående publisering.

- Sannheten er at NRK aldri har kommet for å søke om rettighetene heller. De har tvert imot sagt at de aldri mer vil legge ut «Jul i Blåfjell» fordi det er gammeldags, og at barna fortjener noe nytt, sier Hagen til avisa.

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, skriver i en e-post til Dagbladet, at den framstillingen ikke er riktig.

UENIG: Gudny Ingebjørg Hagen mener at NRK ikke la inn en innsats for å få julekalenderen tilbake på skjermen. Foto: Britt Myhrvold / Cappelen Damm
UENIG: Gudny Ingebjørg Hagen mener at NRK ikke la inn en innsats for å få julekalenderen tilbake på skjermen. Foto: Britt Myhrvold / Cappelen Damm Vis mer

Han opplyser at forhandlinger og avtaler om rettigheter normalt skjer gjennom Norwaco. Og det var først i fjor at avtalen som NRK landet i 2013, ble utvidet til å gjelde alt egenprodusert innhold fra før 2015, og dermed også «Jul i Blåfjell».

- NRK har lang tradisjon for å komme med nye julekalendre til nye generasjoner av barn. Det er grunnen til at gamle kalendere har blitt erstattet av nye jevnlig.

Helsingen skriver at NRK Super til enhver tid konsentrerer seg om å skape det beste innholdet for nåtidas barn.

- Mange voksne har et ønske om nostalgi i førjulstida, og det er ikke vanskelig å forstå. Men NRK Supers viktigste oppdrag handler om å gi barn historier som handler om dem, som speiler et samfunn de kan kjenne igjen, sa sjef for NRK Super, Hildri Gulliksen til Dagbladet i 2015.

Arkivene vokser

Ifølge Hagen førte dette til at julekalenderen ble lastet ned og distribuert ulovlig. Hun mener dermed at NRK ikke tok ansvar for egne produksjoner.

- Det er en klar beskjed til NRK om at de både bør ta vare på det de selv har vært med på å skape, og på det trofaste publikummet de engang hadde, sier Hagen.

Den kritikken mener NRK ikke er berettiget. Ifølge Helsingen jobber de kontinuerlig for å gjøre egenprodusert innhold tilgjengelig på alle plattformer, og at arkivene vokser med nytt innhold hver dag.

Han påpeker også til at under den aktuelle tidsperioden var det bare aktuelt med ett tilbud på lineær TV per adventsperiode.

- Ikonrolle

Paul Ottar Haga, i «Jul i Blåfjell»-universet kjent som Blåfar, er glad for at serien er tilbake. Han opplevde stadig at folk spurte om serien kom tilbake, noe han ikke kunne svare på.

- Det er veldig artig fordi blånisseuniverset aldri går av moten for nye barn. Det er noe spesielt med det universet, sier Haga til Dagbladet.

SAVN: Skuespiller Paul Ottar Haga oppfattet at serien ble savnet da den forsvant fra skjermen. Foto: Kyrre Lien / NTB
SAVN: Skuespiller Paul Ottar Haga oppfattet at serien ble savnet da den forsvant fra skjermen. Foto: Kyrre Lien / NTB Vis mer

Han synes det er leit at kalenderen forsvant fra skjermen.

- Mitt inntrykk er at det var et stort savn hos veldig mange, sier Haga.

For barna til Haga er selv glad i serien.

- Det er en av tre av deres favoritt-julekalenderserier. Det er ikke til å legge skjul på at det blitt min ikonrolle, sier han.

Fortsatt relevant

Johannes Joner er en veteran i julekalendere, da han selv har tatt del i seks stykker. I år er han aktuell med «Snøfall 2», men tilbake i 1999 var han aktuell som Lillegutt i «Jul i Blåfjell».

Han ser på serien som et stort gjennombrudd i egen skuespillerkarriere, og synes derfor det er stas at den fortsatt blir tatt så godt imot.

NY BESTEVENN: Johannes Joner trives godt i selskap med sin 10 måneder gamle boxer Mindi. Foto: Privat
NY BESTEVENN: Johannes Joner trives godt i selskap med sin 10 måneder gamle boxer Mindi. Foto: Privat Vis mer

Skuespilleren synes argumentet om at serien er gammel er merkelig, og at budskapet fortsatt er relevant.

- Serien har en flott moral om at selv om man er forskjellige, skal man ikke ha fordommer mot hverandre. Selv om du har blå eller rød lue, er du like mye verdt, sier han.

Joner satte pris på at såpass mange reagerte da serien forsvant. Flere fortalte ham at de synes det var trist.

- Jeg er glad for at serien er tilbake, den har så mye ved seg, sier han.