OPP, OPP, OPP: Over vises antallet prosent av velgerne som har mest tillit til Høyre i saker som dreier seg om skole og utdanning, eldreomsorg og helse og sosialpolitikk. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
OPP, OPP, OPP: Over vises antallet prosent av velgerne som har mest tillit til Høyre i saker som dreier seg om skole og utdanning, eldreomsorg og helse og sosialpolitikk. Grafikk: Kjell Erik Berg/DagbladetVis mer

Derfor fosser Høyre fram

Skole, helse og eldre: Se hvilke partier velgerne stoler mest på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres seiersgang på meningsmålingene få dager før kommunevalget er resultatet av flere år med sterk økning i eierskap til de viktigste politiske sakene ute blant velgerne. Det viser tall fra Synovate, som kartlegger velgernes tillit til partiene i flere spørsmål.

Partienes politikk og forslag om skole, helsepolitikk og eldreomsorg blir avgjørende temaer for mange velgere når de står foran valgurnen mandag. Høyre stiller med langt sterkere kort på hånda nå, enn de gjorde ved kommunevalget i 2007.

- Kvalitet På spørsmål om hvilke partier som er best til å løse utfordringene innen skole og utdanning svarer nesten hver tredje velger, hele 31 prosent, av de spurte «Høyre». Ved kommunevalget i 2007 svarte under hver femte velger, 18 prosent, det samme.

- Det er hyggelig at vi har nådd igjennom. Vi jobber mye med å utforme skolepolitikk og forslag for å løse hovedutfordringene i norsk skole, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Med 31 prosent støtte når Høyre utover egne velgere.

- Lærerene er helt avgjørende for norsk skole. Jeg tror både besteforeldre, foreldre og barn kjenner seg igjen når vi snakker om kvalitet i skolen. Det samme gjelder dem på yrkesfag, sier Solberg.

Fra Jens til Erna Arbeiderpartiet har høyest tillit på skolepolitikk blant 23 prosent av velgerne, mens SV vaker på 10 prosent, bare opp to prosent siden 2007.

2009: Slik var situasjonen i 2009.
2009: Slik var situasjonen i 2009. Vis mer

Høyres posisjon har bare styrket seg i valgkampen og under de mange oppgjørene med kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). For en knapp måned siden svarte hver fjerde velger at de stolte mest på skole-Høyre, før rekordmålingen denne uka, som gjør partiet til skole-vinneren over alle, også Arbeiderpartiet.

Ser man på tilsvarende målinger foran stortingsvalget i 2009, omtalt med tittelen «Derfor er Jens så vanskelig å slå» dominerte de rødgrønne alle de viktigste saksfeltene. Nå er situasjonen snudd på ett felt, og Høyre vokser kraftig på flere.

Frp tilbake Eldreomsorg har vært en av de viktigste sakene i årets valgkamp. Skjebnehistorier og Trondheim-skandalen med 26 100 brudd på arbeidsmiljøloven ved kommunale sykehjem i Arbeiderpartiets utstillingsvindu har dominert riksmediene.

På fire år har andelen velgere som har mest tillit til Høyre i eldreomsorgen steget 11 prosentpoeng. Frp har gått kraftig tilbake, mens Ap har sunket i løpet av valgkampen.

Stadig flere velgere har også tillit til Høyre i helse- og sosialpolitikken.

Dyrket bredde Solberg ønsket større bredde i partiet da hun inntok lederstolen i 2004 og partiet slet både med lav tillit på merkesakene og oppslutning.

- Noen i partiet ville ha et aggressivt og mer konfronterende Høyre, men da mener jeg vi bekrefter vi et vrengebilde av oss. Våre tillitsvalgte lokalt ønsker et bredt borgerlig parti som tar samfunnsansvar på viktige områder som velferd, helse og omsorg, sier Solberg.

I KLASSEROMMET: Erna Solberg under en presselunsj med Erna Solberg på Ila Skole. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
I KLASSEROMMET: Erna Solberg under en presselunsj med Erna Solberg på Ila Skole. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

Etter stortingsvalget i 2005 tapte de regjeringsmakten og partiet gikk i opposisjon, i en uvant posisjon som Frps lillebror.

- Fryktet du at retorikken skulle preges av antisosialistiske utsagn, snarere enn om å dyrke den konservative politikken i seg selv?

- Vel, problemet var en kombinasjon av flere ting. Vi hadde utført mye på de saksfeltene vi gikk til valg på i 2001, nemlig skole og skatt og trengte større bredde og nye programmer. Samtidig snakket vi for mye om verktøy og virkemidler, ikke politikk. Vi gikk i den fellen som venstresiden ofte setter opp for oss, som er at brede politiske diskusjoner blir til en debatt om nisjesaker.

- Hvordan da?

- Som at debatten om norske skolepolitikk generelt blir til en debatt om bare private skoler. Vi er opptatte av den offentlige skolen og ønsker først og fremst at folk skal få velge hva slags skole de vil gå på, ikke primært å ha privatskoler.

Ikke «sjokkert» Solberg mener partiet oftere avslår muligheter til å gå hardt ut mot andre partier i media. Mens Siv er «sjokkert», vil Solberg spare på kruttet.

MENINGSMÅLING: Dette var Dagbladets meningsmåling i går.
MENINGSMÅLING: Dette var Dagbladets meningsmåling i går. Vis mer

- Det hender vel at vi går glipp av intervjuer fordi vi ikke vil være så konfronterende mot politiske motstandere som journalister ønsker. Vi ønsker i utgangspunktet ikke å delta i en regi som andre har satt opp, sier Solberg.

Vokser i vest Høyres sterke vekst de siste årene vises tydelig på Vestlandet, der «Høyre-bølgen» sprer seg til Møre og Romsdal og Hordaland. Nær er fjerdedel av Frps velgere ved forrige valg opplyser nå at de vil gå til Høyre, ifølge den ferske Synovate-målingen Dagbladet skrev om i går.

Vi har lånt ut velgere til Frp i noen valg, men nå kommer de tilbake. Vi er nå tyngdepunktet i opposisjonen, mye på grunn av en bred sosial profil, mener Solberg.

Resultatet er også et mer balansert parti, tror Solberg, som selv er hordalending.

- Nå er Vestlandet like sterke som Oslo og Akershus er i partiet.