Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor frykter PST terrorangrep mot Norge de neste 12 månedene

Sjefen for PST og E-tjenestens nye kontraterrorsenteret sier IS truer Norge både direkte og indirekte.

AVDELINGSDIREKTØR: Inger Haugland leder av PSTs kontraterrorsenter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AVDELINGSDIREKTØR: Inger Haugland leder av PSTs kontraterrorsenter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST gikk i går ut og sa at det er økt terrorfare i Norge, særlig rettet mot politiet og forsvaret. PST anslo også at terrorfaren vil være høyere enn tidligere i de 12 neste månedene. Hvorfor akkurat 12 måneder?

- Vi har offentliggjort dette på bakgrunn av en etterretningsrapport. Det kan være en utfordring å oversette etterretningsspråk til godt norsk. Spørsmålene om sannsynlighet og tidsrommet lar seg godt forklare etterretningsfaglig, men er ikke like lett å forklare for de som ikke jobber med etterretning, sier Inger Haugland, avdelingsdirektør ved felles kontraterrorsenter, til Dagbladet.

Kontraterrorsenteret ble etablert i sommer for å styrke samarbeidet mellom PST og Etterretningstjenesten. Haugland kom fra stillingen som analytiker i PST.

Dårlige nyheter - De fleste etterretningsvurderinger angir hvilket tidsrom de gjelder for. Noen vurderinger gjelder for en uke, andre gjelder for et år, som denne. Det er en vurdering av mulige framtidige handlinger, og vi vet ikke sikkert hvordan det vil utvikle seg. Men det er relevant som et beslutningsgrunnlag for de som trenger å vite om de skal planlegge for at det kan skje en terrorhandling eller om det er mer sannsynlig at det ikke vil skje.

- Når dere gikk ut som i går får dere lett kritikk for å skremme folk unødig. Hvorfor gikk dere likevel ut?

- Vi er de som kommer med dårlige nyheter. Vi diskuterer mye om hvordan vi skal være åpne. Vi skal ikke løpe terroristenes ærend ved å skremme folk. Men en stor del av dette handler om å redusere sårbarheten for de vi mener er mest utsatt for å bli rammet. Og det er vanskelig å kommunisere overfor dem at terrorttrusselbildet ser annerledes ut, uten at det blir en offentlig sak.

Norsk info Haugland sier informasjonen som trusselvurderingen bygger på både stammer fra utlandet, men at det også er informasjon fra Norge.

- Vi har et tett samarbeid med tjenester i andre land, og utveksler informasjon. Men vi har også norsk informasjon, uten at jeg kan utdype det. Vi ville ikke produsert en vurdering bare basert på opplysninger utenfra, som vi ikke ser at gjenspeiler seg her nasjonalt, sier Haugland.

IS-trussel I trusselvurderingen som ble offentliggjort onsdag viste PST til et lydklipp som terrororganisasjonen Den islamske stat (IS, også omtalt som ISIL) publiserte 21. september, hvor talsmann Abu Muhammad al-Adnani oppfordret til drap på «alle allierte» av USA. Han leste også opp en etaljert liste med enkle redskaper og metoder han mener terrorister kan bruke.

- Vi mener ISIL både direkte og indirekte bidrar til å dra trusselnivået i Norge i feil retning. Direkte handler det om de som drar ut og knytter seg til ISIL i Syria. Indirekte handler det om propagandaen de kommer med og appellen de har i enkelte miljøer, sier Haugland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!