INNE PÅ TINGET: Med partileder Bjørnar Moxnes på Stortinget vil Rødt kjempe mot velferdsprofittørene - men også mot storsamfunnets "spionering" på enkeltmennesker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INNE PÅ TINGET: Med partileder Bjørnar Moxnes på Stortinget vil Rødt kjempe mot velferdsprofittørene - men også mot storsamfunnets "spionering" på enkeltmennesker. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Rødt mot fast stortings­plass etter 20 år:

Derfor frykter Rødt å bli overvåket av myndighetene

Bjørnar Moxnes snakker ut om de blodrøde Rødt-sakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang på 20 år ligger Rødt sent mandag kveld an til å få en fast plass på Stortinget.

Rødt feiret valgseieren på utestedet «Ingensteds» ved Akerselva i Oslo, som i de gamle lokalene til en landets første dampdrevne tekstilfabrikker fra 1850-tallet spilte en viktig rolle i den norske industrielle revolusjon, og dermed også for norske arbeidsfolk.

Parti-leder Bjørnar Moxnes har også gjennom hele valget snakket direkte til arbeiderklassen, og kjørt hardt på radikale grep for å stoppe sosial dumping. Han vil blant annet gjøre det ulovlig for såkalte velferdsprofittører å tjene penger på å levere offentlige tjenester.

Da partileder Moxnes entret scenen på partiets valgvake, var det bare han som lå an til å komme inn på Stortinget. Det la ingen demper på stemninga:

– I dag så har titusener av mennesker stemt Rødt for aller første gang, fordi vi viser handlekraft i kampen mot Forskjells-Norge. For Rødt er dette valget et gjennombrudd, strålte Moxnes.

Han lover også å fortsette kampen mot de blå:

– Det er et stort flertall i befolkningen som er enig i en ting, at Sylvi Listhaug skal miste jobben, sa Moxnes, før Rødt-velgerne avbryter ham med vill jubel og trampeklapp.

MØTTE PRESSEN: Partileder Bjørnar Moxnes var godt fornøyd da han møtte pressen på Vulkan rett etter første måling var klar. Den viste allerede da kun ett mandat. - Gjennombrudd for Rødt, sa Moxnes. Foto: Vegard Venli/Dagbladet.
MØTTE PRESSEN: Partileder Bjørnar Moxnes var godt fornøyd da han møtte pressen på Vulkan rett etter første måling var klar. Den viste allerede da kun ett mandat. - Gjennombrudd for Rødt, sa Moxnes. Foto: Vegard Venli/Dagbladet. Vis mer

Overfor Dagbladet gjentar Moxnes hva som vil stå i høysetet for han på Stortinget.

- Vi skal stanse velferdsprofittørene, iverksette et krafttak mot sosial dumping, og vi skal gjøre slutt på den uverdige behandlingen av landets uføre, sier Moxnes til Dagbladet.

- Hvilken komité ønsker du deg inn i?

- Finanskomiteen. Det er der det er størst mulighet for å påvirke politikken helhetlig.

De rødeste Rødt-sakene

Overfor Dagbladet letter nå partileder Bjørnar Moxnes på sløret om noen av de sakene som partiet ikke fikk like stor oppmerksomhet om under valgkampen.

Frykten for overvåking

Rødt mener at storsamfunnets bruk av overvåkings- og kontrollsystemer skjer «for å hindre opprør og klassekamp». Selv vil partiet, nettopp ved bruk av klassekamp og kvinnekamp som verktøy, utvikle et «klasseløst samfunn».

«Kontrollsystemene øker i dag dramatisk under dekke av «krigen mot terror». Formålet er å gjøre opposisjonelt arbeid vanskeligere, og forberede tiltak i tilfelle større samfunnsmessige kriser skulle oppstå», kan man lese i partiprogrammet.

Slik svarer Moxnes: - Det er naivt å tro at det ikke skjer overvåking av opposisjonelle i dag også. Vi har sett i Europa at myndighetene i kjølvannet av terror går løs på viktige personlige frihetsverdier, som retten til å mene hva du vil og organisere deg.

- Vår bevegelse har selv blitt massivt ulovlig overvåket i mange tiår. Men det ligger i sakens natur at vi ikke har noen beviser for at slikt skjer i dag.

- Det er noe som eventuelt først kommer frem mange år etterpå.

Vil dumpe NATO

«Det har blitt stadig viktigere å sikre borgerskapets investeringer i utlandet og forsvare imperialismen ved å opptre som leiesoldater i USA og NATOs kriger», skriver partiet i sitt prinsipprogram.

Slik svarer Moxnes: - Rødt vil ha Norge ut av NATO, og heller jobbe for et tettere nordisk forsvarssamarbeid. Vi vil styrke norsk forsvarsevne, og derfor avslutte kampflykjøpet som blir så dyrt at det går ut over resten av forsvaret vårt, og som dessuten bare er skreddersydd for at Norge skal delta i kriger med i USA.

- Vi vil dessuten at Norge skal slutte å delta i opptrening av syriske opprørsgrupper under ledelse av CIA. Dette er styrker vi ikke aner hvor dukker opp i neste omgang, i verste fall i ledtog med IS.

Oppgjøret med «pampeveldet»

«En stor andel av borgerskapet besitter posisjoner i statsapparatet. I Norge dominerer borgerskapet media, deler av kulturlivet og mange interesseorganisasjoner. Deler av pampeveldet i fagbevegelsen og andre masseorganisasjoner hører også til borgerskapet», skriver Rødt.

Slik svarer Moxnes: - Alle som kjenner fagbevegelsen veit at det også er et pampevelde på toppen med millionlønn, lukrative ordninger og frynsegoder, alt på medlemmenes kontingentpenger.

- Hvem er pampene i media?

- Er det ikke nok av nok av overbetalte ledere der, som nyter godt av overskuddet av de ansattes innsats, samtidig som de kutter i budsjettene så blodet spruter?

Vil la menn være menn:

«Kapitalismen har overtatt kvinneundertrykkinga fra tidligere samfunnssystemer og vevd den inn i økonomien, i samfunnets institusjoner og organisasjoner, og i det daglige forholdet mellom kvinner og menn [...]. Samtidig fører kjønnsrollemønstret vi sosialiseres inn i til at heller ikke menn får være hele mennesker og leve ut sine ulike sider», skriver partiet.

Slik svarer Moxnes: - Dette sikter vel til stereotypiske tanker om hva en ekte mann skal være og ikke. I konkret politikk betyr det at vi går for en progressiv deling av foreldrepermisjonen, ut fra en tanke om at fedre kan være like gode foreldre, og gå like mye inn i foreldrerollen, som mor.

- Dessuten ønsker vi å begrense den reklamen som også unge menn utsettes for, der menn skal være tøffe, store og sterke. Det er ikke noe bedre enn reklame der kvinner skal være tynne, feminine og pene.