Derfor frykter Trump dette huset

Joe Bidens hjemby var instrumental for at Donald Trump ble president i 2016. Nå krangler presidenten på at Biden ikke er derfra. Vi besøkte Scranton for å finne ut hvorfor.

VIKTIG: Pennsylvania er en svært viktig vippestat i presidentvalget. Joe Bidens hjemby Scranton ble sentral for at Donald Trump vant valget i 2016, men byen er ikke stor nok for dem begge. Her står kampen om den hvite arbeiderklassen. Reporter Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

SCRANTON, PENNSYLVANIA (Dagbladet): En gang var togperrongene stapp fulle og jernbanen dundret gjennom byen flere ganger daglig fra kullgruvene og ut til landet.

- Vi pleide å være en gigant. Nå er vi bare en by i rustbeltet, sier John Hart.

Han er tidligere journalist i avisa Scranton Tribune, men det er ikke derfor Dagbladet møter ham ei uke før presidentvalget i byen nord i Pennsylvania med drøyt 70 000 innbyggere.

HJEMME: Joe Biden har brukt barndomshjemmet sitt som valgkampdestinasjon flere ganger ganger. Det er ikke tilfeldig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HJEMME: Joe Biden har brukt barndomshjemmet sitt som valgkampdestinasjon flere ganger ganger. Det er ikke tilfeldig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Løgn

Fem hus nedenfor ham, i en bred gate krydret med flere store eneboliger og velfriserte hager, ligger et hus som er blitt en ordentlig het potet i den pågående valgkampen. Huset er mindre enn de fleste andre i gata. Det er også mer slitt.

Husets fire vegger - oppveksten i det og i byen rundt, representerer nå en kamp om en del av USAs sjel. Scranton var også helt avgjørende for at Republikanerne vant Pennsylvania for første gang siden 1988 under forrige presidentvalg.

Trump sopet med seg stemmer ingen trodde han skulle ta. Nå frykter han å miste dem.

FAST STOPP: Hank's Hoagies er sandwich-sjappa der Joe Biden alltid er innom. Ingen tvil om hvem som er den mest populære presidentkandidaten her. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAST STOPP: Hank's Hoagies er sandwich-sjappa der Joe Biden alltid er innom. Ingen tvil om hvem som er den mest populære presidentkandidaten her. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det var nemlig Joe Biden vokste opp, men Donald Trump ville ha det annerledes i den siste presidentdebatten.

- Han kommer ikke fra Scranton. Det er - hva - han bodde der i kort tid før han i det hele tatt visste det og så dro han. Folket i Pennsylvania vil fortelle deg det, sa Trump i debatten.

- Det er selvsagt bare tull. At han forlot Scranton er ikke sant, sier John Hart.

CLINTON-HJEM: Også Hillary Clintons far er fra Scranton, og hun brukte selv byen og Joe Bidens barndomshjem under presidentvalget i 2016. Her driver de to kampanje ved huset i august 2016. Hun tapte som kjent delstaten, og ble møtt med kraftig kritikk for å ikke ha tatt Pennsylvania på alvor. Den feilen vil nok ikke Joe Biden gjenta. Foto: Jake Danna Stevens/The Times & Tribune via AP/NTN
CLINTON-HJEM: Også Hillary Clintons far er fra Scranton, og hun brukte selv byen og Joe Bidens barndomshjem under presidentvalget i 2016. Her driver de to kampanje ved huset i august 2016. Hun tapte som kjent delstaten, og ble møtt med kraftig kritikk for å ikke ha tatt Pennsylvania på alvor. Den feilen vil nok ikke Joe Biden gjenta. Foto: Jake Danna Stevens/The Times & Tribune via AP/NTN Vis mer

- Han har det i hjertet

Hart (68) kjører rundt i en stor rullestol og stabber seg bortover fortauet med en stokk. Også tidligere borgermester i Scranton, Jimmy Connors (74) må lene seg på stokken når Dagbladet prater med ham utenfor det tre år eldre bysbarnets barndomshjem.

- Jeg kjenner Joe Biden godt. Jeg er ikke i tvil om at han kommer til og lykkes. Han har det i hjertet sitt. Mora og faren hans lærte ham å kjempe og komme seg på beina, sier Connors til Dagbladet.

STØTTE: Lackawanna-fylket, der Scranton ligger, er en av få bastioner for Demokratene i Pennsylvania utenfor storbyene. Trump knappet kraftig innpå her i 2016. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTE: Lackawanna-fylket, der Scranton ligger, er en av få bastioner for Demokratene i Pennsylvania utenfor storbyene. Trump knappet kraftig innpå her i 2016. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Men hva er det med Scranton, som ligger drøye to timers kjøring nesten rett vest for New York som gjør byen så spesiell?

Gammel storhet

Vi trenger ikke gå veldig langt tilbake i populærkulturen for å finne noe av svaret. Da amerikanske TV-serieskapere skulle lage sin egen versjon av den britiske kultkomedien «The Office» ville de finne en amerikansk by som egentlig ikke sa så mye. Det kunne vært hvor som helst.

En kjedelig amerikansk småby som rommet papirfabrikken Dunder Mifflin - der kontorlivet altså portretteres i serien. Går vi lenger tilbake, var Scranton en by med kull og penger.

GAMMEL STORHET: John Hart har fulgt Bidens karriere og Scranton i mange år som journalist i Scranton Tribune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAMMEL STORHET: John Hart har fulgt Bidens karriere og Scranton i mange år som journalist i Scranton Tribune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I dag er flere bygninger falleferdige. På den nevnte perrongen reiste det siste toget i 1970. Men det seks-etasjers renessansebygget, som nå fungerer som hotell, forteller en historie om byens tidligere storhet.

Bidens beskjed

Over 140 000 mennesker bodde her. Kullgruvene og jernbanen var industrilimet, men etter andre verdenskrig ble olje og gass brenselet å foretrekke rundt i USA. Få år etter at Joe Biden ble født i 1942, var byen virkelig på vei ned.

Som tiåring hadde ikke faren lenger en jobb å gå til i byen, og flyttet familien til Delaware, der Biden fortsatt bor. Men Scranton vil han ikke gi opp.

STØTTESPILLER: Jimmy Connors har kjent Joe Biden i mange år. Den tidligere Scranton-borgermesteren har troa på bysbarnet sitt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTESPILLER: Jimmy Connors har kjent Joe Biden i mange år. Den tidligere Scranton-borgermesteren har troa på bysbarnet sitt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Hjemme er der verdiene dine kommer fra. Der du danner deg en mening om verden og finner ut av din plass i den. For meg er det Scranton», skrev Biden på Twitter denne uka - da Dagbladet besøkte byen.

- Scranton er ikke bare Joe Biden. Det er USA. Det er arbeiderklassefolk som jobber hardt, tar vare på familien og leve et ærlig liv, sier Bob Durkin da Dagbladet viser ham Twitter-meldingen.

USA: Trump-supporteren Josh Scmurk forstår at presidenten blir kritisert for å samle så mange mennesker. Vis mer

«Perfekt amerikansk by»

Han er leder for handelsstanden i byen, og jobben hans er å snakke den opp.

- Man kommer seg framover med en positiv drive. Jeg tror det er det Biden viser til. Vi er det perfekte eksempelet på en amerikansk by, sier Durkin til Dagbladet.

Ikke bare er de det. I presidentvalget i 2016 skulle Pennsylvania være Hillary Clintons delstat. Ikke siden 1988 hadde en Republikaner vunnet de 20 valgmennene der, og meningsmålingene viste heller ingen tegn på at Trump skulle det.

Snudde velgerne

Men til slutt gjorde Donald Trump nettopp det. Meningsmålingene var rundt fire prosentpoeng feil i delstaten. Trump vant delstaten med under én prosent, en seier som ble helt avgjørende for at han nå sitter som president.

Der Trump overrasket aller mest var nettopp fylket Lackawanna, der Scranton ligger - og nabofylket Luzerne. Begge er klassiske Demokratiske fylker.

DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: - Scranton er ikke bare Joe Biden. Det er USA. Det er arbeiderklassefolk som jobber hardt, tar vare på familien og leve et ærlig liv, sier Bob Durkin til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: - Scranton er ikke bare Joe Biden. Det er USA. Det er arbeiderklassefolk som jobber hardt, tar vare på familien og leve et ærlig liv, sier Bob Durkin til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ifølge lokalavisa Citizens Voice klarte Trump å snu over 50 000 stemmer fra valget i 2012 over til ham selv i 2016 i de to nabofylkene. Det er nesten akkurat like mange stemmer som han vant delstaten med.

- Kommer til å vinne

Den hvite arbeiderklassen får mye av æren for Trump seier. Pennsylvania består av storbyene Philadelphia i Øst og Pittsburgh i Vest - og mye landsbygd imellom. Nå er spørsmålet om Biden med røttene sine, kan ta Pennsylvania og Det hvite hus tilbake for Demokratene.

- Jeg vet at Joe kommer til å vinne. Når han blir president kommer han til å komme tilbake hit og vi kommer til å være veldig stolte av ham, sier tidligere borgermester Jimmy Connors.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer