- BLIR IKKE FLERE LEGER AV PRIVAT TILBUD: Det mener helseminister Bjarne Håkon Hanssen. Han peker på at det heller de som kan betale - ikke de som trenger det mest, som får behandling først. Foto: STEINAR BUHOLM
- BLIR IKKE FLERE LEGER AV PRIVAT TILBUD: Det mener helseminister Bjarne Håkon Hanssen. Han peker på at det heller de som kan betale - ikke de som trenger det mest, som får behandling først. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

- Derfor fungerer ikke Høyres helsemodell

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) slår tilbake mot kritikken fra Høyre og Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Høyre foreslo i dag å la alle pasienter velge fritt mellom private og offentlige sykehus for å stanse økningen i helsekøene. I følge forslaget skal staten ta regningen, uansett hva man velger, i motsetningen til i dag. Det vil ikke de rødgrønne ha noe av.

- Det blir ikke flere leger og sykepleiere av at de ansettes på et privat sykehus. Legene får bare høyere lønn. Det er ikke sånn at arbeidsledige leger går rundt på gata. Derfor fungerer ikke Høyres helsemodell, sier helseminister Bjarne Håkon Hansen (Ap) om Høyre-forslag.

Overbehandling
Han frykter også overbehandling av pasienter.

- Dersom pengene skal følge pasienten i et slikt system vil det bety at belønningen for å operere blir stor. Jeg frykter det blir fristende for leger ved de private klinikkene å gi flere operasjoner. Ved en meniskskade blir det jo ikke noe penger uten en operasjon, sier Hanssen.

Det offentlige tilskuddet ved operasjoner på offentlige sykehus dekker bare under halvparten av kostnadene per inngrep.

Økende kø
Stortingskandidat og leder av Oslo Høyre Michael Tetzschner reagerer på at 250 000 mennesker i dag venter i helsekø og setter det i sammenheng med at private helseforsikringer har økt kraftig de siste årene.

De siste årene har antallet ventende økt med 50 000.

- Det er «lønnsomt» for staten å sette folk i kø, fremfor å løfte folk ut av sykehuskøen ved å la dem få behandling ved private sykehus på statens regning, sa Tetzschner til Dagbladet.

- Klasseskille
Tetzschner mener sosialdemokratiet har skapt et klasseskille hvor de som har råd betaler dobbelt for den behandlingen de trenger - først over skatteseddelen, deretter direkte til et privat sykehus for å hoppe over køen.

- Bjarne Håkon tjener jo på lange helsekøer fordi folk da velger et privat alternativ som staten ikke sitter igjen med regninga på, sier Tetzschner.

«Roser» Tetzschner
Når Dagbladet konfronterer Hanssen med anklagene drar han på smilebåndene.

FEIL SENG: Du skal ikke få betalt operasjoner ved Volvat Medisinske Senter i Oslo der som du venter i norsk helsekø, mener helseministeren. Foto: Morten Holm/NTB
FEIL SENG: Du skal ikke få betalt operasjoner ved Volvat Medisinske Senter i Oslo der som du venter i norsk helsekø, mener helseministeren. Foto: Morten Holm/NTB Vis mer

- Tetzschner skal ha ros for original i innfallsvinkel. Jeg bekymrer meg tvert i mot for at ikke flere får helsetjenester. Det er de vanskelige pasientene som er sårbare, de som ikke bare skal ha en snorkeoperasjon eller rette en meniskskade. For dem er offentlige sykehus det beste og tryggeste og vi må satse på de offentlige tilbudene - ikke overlate det til private interesser, sier Hanssen.

- Kjøp frukt og treningskort
I mange av reklamene er barn aktører eller i målgruppen. Blant de øvrige forsikringene er økningen enorm i bedriftsmarkedet, der ansatte tilbys helseforsikring av sjefen.

- Jeg tror det er helt andre ting sjefene bør gjøre for de ansatte enn å gi dem en forsikring som i stor grad gjør det fritt sykehusvalg allerede sørger for, nemlig rask behandling.

- Sørg for sunne og subsidierte kantiner, kort på helsestudio og sosiale arrangementer som gleder folk, er helseministerens oppfordring til norske bedriftsledere.

Tuller bort penger
- Bedriftsledere som er kostnadseffektive vil ikke tulle bort penger på helseforsikringer, er Hanssens kommentar til at 85 prosent har sin private helseforsikring gjennom jobben.

Helse-Hanssen deler professor i sosialmedisin Steinar Westin bekymringer for at helseforsikringene fører til et klassedelt helsevesen.

- Slike forsikringer fører Norge i feil retning. Vi vil at norsk helsevesen skal behandle dem som trenger det mest først, ikke dem som betaler mest, sier Hanssen.

Les nettmøte med Steinar Westin her.

VIL HA FLERE PRIVATE PÅ BANEN: Michael Tetzschner (H). Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
VIL HA FLERE PRIVATE PÅ BANEN: Michael Tetzschner (H). Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet Vis mer

FØLG VALGET PÅ DB.NO:

På Db.no følger vi debatten, skriver om de heteste temaene og vurderer politikerne.

Du kan i flere saker bidra ved å gi din støtte i duellene mellom de rødgrønne og opposisjonen eller stemme på de enkelte partiene i andre avstemninger.

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Hver uke får vinneren en signert karikatur av Finn Graff. Send bildet som vedlegg til 2400@db.no, merk eposten med «karikatur 09».

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.

God debatt og godt valg!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer