Derfor går du rundt når du snakker i mobil

Vi trenger mentalt rom rundt oss, er forslaget fra dansk forsker

 ROM:  Mens noen av oss sitter stille når vi snakker i telefon, klarer andre rett og slett ikke å holde seg i ro. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
ROM: Mens noen av oss sitter stille når vi snakker i telefon, klarer andre rett og slett ikke å holde seg i ro. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av oss går hvileløst rundt omkring når vi snakker i mobiltelefonen. Etter å ha fått en samtale i hjemmet, kan du fort oppdage at du har beveget deg til et helt annet rom når du er ferdig med å snakke, uten helt å vite hvorfor du har kommet deg dit.

Det samme skjer på arbeidsplassen, og på kontorer med åpent landskap kan det fort bli litt vel mange som går hvileløst rundt omkring med mobilen til øret.

Men hvorfor skjer det? Det har den danske forskeren Klaus B. Bærentsen sett litt på, skriver videnskab.dk. Han er førsteamanuensis ved Psykologisk Institut i Aarhus, og kjenner seg godt igjen i problemstillingen.

- Jeg vet ikke helt hvorfor det skjer, men jeg har et forslag, sier Bærentsen.

- Først må man forstå at når vi snakker i telefonen, er vi mentalt sett sammen med den vi snakker med. Vi er i det rommet eller universet som samtalen skaper, forklarer forskeren.

- Derfor oppfører vi oss som om vi står overfor den vi snakker med, selv om de i prinsippet kan befinne seg på den andre siden av kloden. Vi oppfører oss kommunikativt, og kommunikasjon handler ikke bare om tale. Gestikulering og annet kroppsspråk betyr også utrolig mye, legger han til.

Alt dette skjer også når vi snakker i en fasttelefon. Men for de som ikke har trådløse modeller, sier det seg selv at det da blir litt vanskelig å gå rundt omkring. Lettere er det med en mobil, nettopp fordi den er mobil.

- Du er fysisk befridd fra ledningen. Når den bindingen ikke er der, vil andre faktorer få innflytelse, sier Bærentsen.

Forskeren mener imidlertid at det også er personlige faktorer som spiller inn, og gjør at noen fyker rundt med mobilen til øret, mens andre kanskje velger å sette seg ned.

- Sitter man for eksempel stille på et kontor og jobber hele dagen, kan det være fint å bevege seg rundt når man snakker i telefonen. Samtidig betyr den manglende fysiske bundingen at man kan gjøre noe annet. For eksempel lage mat, sier forskeren.

PS: Undertegnede kan ikke huske sist gang han snakket i mobiltelefon uten å vandre hvileløst rundt omkring.