Derfor gikk demonstrantene til angrep på FN-kontoret

Norsk FN-offiser blant ti drepte. Angrepet skjedde etter at en amerikansk pastor satte fyr på koranen da den ble «kjent skyldig» under en «rettssak» i kirken.

«KJENT SKYDLIG»: Her setter pastor Wayne Sapp fyr på koranen under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones (oppe til venstre i bildet). Koranbrenningen har satt sinnene i kok i Afghanistan, og skal være årsaken til at demonstranter gikk til angrep på et FN-kontor i Mazar-e Sharif. Ti personer, blant dem en norsk offiser, ble drept. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix
«KJENT SKYDLIG»: Her setter pastor Wayne Sapp fyr på koranen under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones (oppe til venstre i bildet). Koranbrenningen har satt sinnene i kok i Afghanistan, og skal være årsaken til at demonstranter gikk til angrep på et FN-kontor i Mazar-e Sharif. Ti personer, blant dem en norsk offiser, ble drept. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var brenning av Koranen i en kirke i Florida som førte til at rasende afghanere gikk til angrep på FN-kontoret i Mazar-e Sharif nord i Afghanistan.

Minst åtte FN-ansatte, blant dem svenske, norske og rumenske borgere, skal ha blitt drept i angrepet, ifølge Reuters.

Store demonstrasjoner Samtidig foregikk det massive demonstrasjoner mot brenningen i hele landet. I Kabul samlet rundt 200 mennesker seg foran den amerikanske ambassaden der de ropte «død over Amerika», satte fyr på amerikanske flagg og tråkket på det.

Det var pastoren Wayne Sapp som 20. mars i år satte fyr på muslimenes hellige bok under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones. Koranen skal ifølge USA Today ha blitt «kjent skyldig» under en «rettssak» i kirken.

- Vi hadde en rettsprosess. Vi prøvde å holde den så rettferdig som mulig, men som man kan se for seg, var det selvfølgelig veldig vanskelig, sier Jones til USA Today.

Jones har overfor BBC benektet ethvert ansvar for angrepet.

- De brukte koranbrenningen som en unnskyldning for å rettferdiggjøre sine voldelige handlinger, sier han.

Avbrøt brenning på 11. september Jones avbrøt i september i fjor en planlagt brenning av koranen under en markering av terrorangrepene mot USA 11. september 2001 etter at USAs president Barack Obama selv fordømte planene og fryktet at en koranbrenning kunne brukes som et rekrutteringsverktøy av Al Qaida.

En norsk tidligere etterretningsoffiser som har tjenestegjort nord i Afghanistan, opplyser til Dagbladet at propagandaarbeidet til Taliban og andre fiender i landet hele tida har vært en stor utfordring.

Han jobbet i landet da den amerikanske pastoren Terry Jones hadde annonsert sine planer om å brenne koranen, og da var det stor frykt for at Taliban og andre fiender kunne bruke utnytte dette.

- Bygger opp aggresjonen mot fredagsbønnen - Det er et uoversiktelig bilde, men dette angrepet har en helt klassisk gjennomføring. Taliban hisser opp befolkningen over tid, og bygger opp aggresjonen mot fredagsbønnen. Da har de mobilisert nok mennesker og går til angrep. Årsaken til at de gikk til angrep mot FN-kontoret er nok at det er mindre bevoktet og et såkalt «soft target», sier den norske etterretningsmannen.

OMSTRIDT: Den amerikanske pastoren Terry Jones avbrøt planene om å brenne et eksemplar av koranen etter at USAs president Barack Obama selv fordømte planene og fryktet at en eventuell koranbrenning kunne brukes som et rekrutteringsverktøy av Al Qaida. Foto: EPA/Steve Johnson/Scanpix
OMSTRIDT: Den amerikanske pastoren Terry Jones avbrøt planene om å brenne et eksemplar av koranen etter at USAs president Barack Obama selv fordømte planene og fryktet at en eventuell koranbrenning kunne brukes som et rekrutteringsverktøy av Al Qaida. Foto: EPA/Steve Johnson/Scanpix Vis mer

Han mener det virker som at det har vært en planlagt aksjon med en hard kjerne som har utført selve handlingene.

Demonstrantene skal ha tatt våpnene fra vaktene, begynt å skyte og tatt seg inn i bygningen.

- Taliban jobber for å spre et fiendebilde av de vestlige styrkene, og koranbrenning er påskuddet. Taliban jobber på nettet og sprer budskapet på alle mulige måter for å hisse opp folk. Brenning av koranen er jo en fornærmelse mot profeten, og Taliban sprer budskapet om at de vestlige er her for å ta dem og andre konspirasjoner.

Karzai fordømte brenningen I forrige uke gikk Afghanistans president Hamid Karzai ut med en uttalelse der de kalte koranbrenningen en «forbrytelse mot en religion», melder nyhetsbyrået AP. Han fordømte handlingen som en «respektløs og avskyelig handling», og oppfordret USA og FN for å rettsforfølge dem som satte fyr på Koranen og utstede en uttalelse til muslimer verden over.

KORANBRENNING: Den amerikanske pastoren Wayne Sapp satte 20. mars fyr på koranen etter at de skal ha kjent boka skyldig under en rettssak i kirken. Den omstridte pasotren Terry Jones holdt oppsyn med brenningen. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix
KORANBRENNING: Den amerikanske pastoren Wayne Sapp satte 20. mars fyr på koranen etter at de skal ha kjent boka skyldig under en rettssak i kirken. Den omstridte pasotren Terry Jones holdt oppsyn med brenningen. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer