Derfor gikk det galt for Microsoft

Løgn og arroganse kan ha vippet IT-kongen Bill Gates av tronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går vedtok dommer Thomas Penfield Jackson å dele Microsoft i to, i tillegg til at han påla selskapet en rekke strenge forordninger og begrensninger i måten de kan utvikle produkter og gjøre avtaler på.

Microsoft er et selskap kjent for å la silkehanskene ligge nederst i skuffen. Selskapets styreformann og hovedaksjonær Bill Gates møtte ikke engang opp i rettssalen. Han vitnet kun via video fra selskapets hovedkvarter på den andre siden av kontinentet.

- Jeg spør meg selv om vårt budskap hadde kommet bedre fram hvis jeg hadde tatt meg tid til å møte i rettssalen, sa Gates i et uvanlig selvkritisk øyeblikk like etter at dommen falt.

Liker ikke Bill

Den i utgangspunktet næringslivsvennlige dommer Jackson, i sin tid utnevnt av den mørkeblå president Ronald Reagan, har fått Bill Gates og hans tropper langt opp i halsen. «Ikke troverdig» og «ute av stand til å endre oppførsel» skrev Jackson om Microsoft og selskapets ledelse i gårsdagens knusende dom over selskapet.

- Hvis noen lyver til deg én gang, hvordan kan du da stole på dem neste gang? sier Jackson i et intervju med The Wall Street Journal.

Bevis-juks

Under rettssaken har dommeren flere ganger gitt tydelig uttrykk for at han ikke stolte spesielt på Microsoft sine forsvarere og deres vitner. Ikke bare gjennom sine kommentarer, men også med et tydelig kroppsspråk.

Dommeren har flere ganger rullet med øynene, ristet på hodet, og en gang brast han ut i latter mens Gates sine advokater la fram sin sak.

Én episode var spesielt pinlig for selskapet under rettssaken. Et videoopptak som skulle vise at det ikke var mulig å splitte nettleseren Explorer fra operativsystemet Windows, viste seg å være manipulert.

Kunne unngått rettssak

Amerikanske analytikere påpeker også at Microsoft kanskje kunne snodd seg unna en rettssak hvis de hadde kommet konkurransemyndighetene i møte tidligere. Selskaper som Intel og Cisco innehar minst like dominerende monopoler som Microsoft, men har greid å holde seg unna retten ved å være mer lydhøre for krav fra Washington.

LITT FOR TØFF?</B> Man blir ikke verdens rikeste mann ved å være Mr. Nice Guy. Men Microsoft-ledelsens arroganse og selvsikkerhet kan ha bidratt til det som kan bli selskapets fall, en dom om oppslitting av IT-giganten.