TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for flere hundre nettovergrep mot barn. Foto: Privat
TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for flere hundre nettovergrep mot barn. Foto: PrivatVis mer

Norges største overgrepssak:

Derfor gikk nettovergriperen bare etter unge gutter

Blant de nesten 300 ofrene i Norges største overgrepssak, er det bare to jenter. De ble aldri utsatt for seksuelle overgrep.

- Grunnen til at det var unge gutter, var at de var lette å lure.

Slik forklarer den overgrepstiltalte mannen i 20-åra hvorfor han utelukkende gikk etter unge gutter da han utførte flere hundre nettovergrep. Rettssaken mot mannen startet i Nedre Romerike tingrett tirsdag.

De sakkyndige har i forkant av rettssaken konkludert med at han er pedofil. I retten sier mannen at han aldri har blitt tiltrukket av unge gutter i «det virkelige liv», men at det var «en utvikling» som skjedde da han kommuniserte med unge jenter mens han ga seg ut for å være tenåringsjenta «Sandra».

I retten tirsdag erkjente han å i flere år ha lokket unge gutter med kjæresteforhold, penger og sex i bytte mot nakenbilder og videoer, og på den måten ha fått tilsendt enorme mengder overgrepsmateriale.

Samlet på overgrepsvideoer

Selv om han opererte som «Sandra» på nettet, fikk ofrene han valgte ut aldri møte tenåringsjenta de trodde de chattet med. Derimot fikk noen av dem møte den nå overgrepstiltalte mannen.

I tillegg til fysiske overgrep mot et titalls gutter, har den tidligere fotballdommeren erkjent nettovergrep mot barn helt ned i starten av tenårene. I retten forklarte han at han ikke har ønsket å ha sex med gutter under 16 år, men at den grensen ikke eksisterte for ham i livet han levde på nettet.

- Det ble et jag og en samlemani etter å få flest mulig videoer fra flest mulig. Det var ikke slik at jeg så på disse videoene om igjen. Jeg så ofte på videoen da jeg fikk den, lagret den, og så så jeg ikke på den igjen, forklarer mannen.

1,1 millioner meldinger

Den tiltaltes forsvarer, advokat Gunhild Lærum, har tidligere sagt at hennes klient har endret syn på sine handlinger i løpet av de drøye to åra han har tilbragt i varetekt. Underveis har han blant annet mottatt behandling. Dette ble også tema da rettssaken, som det er satt av åtte måneder til, startet tirsdag.

OVERGREPSSAKEN: Slik var norgeshistoriens verste nettovergriper og hans skjulte liv på nettet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ingebjørg Iversen. Vis mer Vis mer

- Jeg tenkte ikke alltid over at det var noen i den andre enden. At det var en annen person. Det er det jeg ser nå. Jeg brydde meg bare om meg selv og tenkte ikke på hva de tenkte. Hadde jeg gjort det, hadde jeg stoppet for lenge siden, sier mannen.

I retten vil det bli lagt fram et enormt omfattende bevisbilde. Totalt har etterforskningen samlet inn 1,1 millioner linjer med chat-meldinger. Samtidig er det tatt beslag i mer enn 100 000 bilder og 40 000 videofiler.

Nekter for pedofili

I retten vil det også bli lagt fram en sakkyndig rapport om mannen, utført av Harald Brauer og Terje Tørrissen.

Dagbladet vet at de sakkyndige i rapporten konkluderer med at mannen er pedofil. De vil være til stede i retten og blant annet følge mannens forklaringer, og legge fram sine endelige konklusjoner mot slutten av rettssaken.

Mannen har ifølge hans forsvarer Gunhild Lærum allerede erkjent å ha utført nettovergrepene, men hun understreker at han avviser at han er pedofil. Diagnosen de sakkyndige setter vil være en sentral del av rettens vurdering hvis aktoratet legger ned påstand om forvaringsstraff.

- Statsadvokaten har tatt forbehold om forvaring i tiltalen, men vi kommer til å argumentere imot det. Min klient er av den oppfatning at han ikke har noen diagnose, og ønsker heller ikke å straffes med forvaring som følge av en slik diagnose. Vi kommer derfor til å be om vanlig fengselsstraff, har advokaten sagt til Dagbladet.