Derfor gir de ikke opp håpet

For hver time som går, minsker sjansene for å finne overlevende etter skredet i Gjerdrum. Likevel nekter redningsmannskapene å gi opp håpet om å finne overlevende.

GJERDRUM: Innsatsleder i brannvesenet, Geir Sønderål, om redningsarbeidet. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ASK (Dagbladet): Fredag kveld har bakkemannskapene trukket seg ut av rasområdet i Ask. Mørkets frambrudd gjør det ikke lenger forsvarlig å bevege seg til fots blant massene.

Én person er funnet omkommet, mens ni fremdeles er savnet. Oddsen for å overleve blir dårligere for hver time som går.

Likevel er beskjeden fra redningsmannskapene klare: - Vi leter fortsatt etter overlevende.

Lommer kan redde liv

Operativ leder for brannmannskapene, Geir Sønderål, sier til Dagbladet at det er flere årsaker til at nødetatene fortsatt har tro på å finne noen av de savnede i live.

Inntil mannskapene får andre medisinske vurderinger eller skredområdet er gjennomsøkt grundig nok, vil status ikke endres til søk etter antatt omkomne.

- Vi jobber hele tida ut ifra at vi skal finne overlevende, etter vurderinger fra det medisinske apparatet. Luftlommer kan forsterke sjansen for overlevelse. Dette kan dannes ved at konstruksjoner skaper ei lomme hvor personen kan befinne seg, sier Sønderål og fortsetter:

- Det er vanskelig å si hva som skulle berge dem, men bygningsmasser er fanget opp. Det kan være rom som er intakte, hvor folk kanskje oppholdt seg. Det er det håpet vi har, sett fra mitt ståsted.

DRAMATISK: Hør historien om da Magnus Ekkjestøl (35) våknet av et brak, og så hele hagen forsvinne foran stuevinduet. Reporter: Silje Førsund. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Planlegger for overlevende

Den operative lederen opplyser til Dagbladet at omkring 30 personer har vært nede i rasområdet og gjennomført søk fredag. Til slutt var det hundemarkeringer som ledet mannskapene til et funn.

- Hunder markerte flere steder, og ut ifra disse ble det gjort utgravninger som resulterte i ett funn, sier Sønderål.

Også politiets innsatsleder, Roger Pettersen, var fredag tydelig på at håpet om å finne overlevende er på ingen måte er ute. Det preger også mannskapenes planlegging av det videre arbeidet.

- Vi har planlagt med at vi kan få flere funn av overlevende, men er også forberedt på at vi kan finne flere døde, sa Pettersen.

Anders Gylland i Multiconsult Trondheim viser hva som skjer når man rører i kvikkleire. Video: NVE Vis mer

Flere faktorer avgjør

Vurderingene som nå gjøres av det medisinske apparatet i Gjerdrum, påvirkes av en rekke forhold på stedet. Fagpersoner Dagbladet har vært i kontakt med, forteller at erfaringer fra liknende hendelser viser at sjansen for overlevelse er svært liten dersom man havner i de løse massene, uten noen form av konstruksjon eller beskyttelse rundt seg.

Befinner man seg derimot inne i en bygning, slik Sønderål beskriver, vil det være andre faktorer som avgjør utfallet.

De siste dagene har det i Ask vært omkring null grader. Nedkjøling vil imidlertid ikke nødvendigvis være livstruende for de eventuelt overlevende i raset, og kan tvert i mot være med på å gjøre sjansen for overlevelse større ettersom behovet for oksygen senkes i takt med kroppstemperaturen.

Det finnes eksempler på personer som har overlevd nedkjøling til under 15 grader, helt uten varige mén. Hvor raskt og langt ned temperaturen faller, vil avgjøres av både fysisk tilstand og ytre faktorer.

Eventuelle fysiske skader påført under raset, vil også være en sentral faktor. Bruddskader eller åpne sår vil kunne føre til en betydelig fysisk svekkelse. Mangel på drikkevann vil også spille inn, men et voksent menneske kan klare seg i flere dager uten tilgang på væske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer