ROLIG NÅ: Vedvarende stress fører ifølge dr. Amit Sood blant annet til mangel på sunt kollagen i huden din, slik at den blir «posete» under øynene. Foto: Colourbox
ROLIG NÅ: Vedvarende stress fører ifølge dr. Amit Sood blant annet til mangel på sunt kollagen i huden din, slik at den blir «posete» under øynene. Foto: ColourboxVis mer

Derfor gjør julestria deg styggere

Stresser du ikke ned, kan du bli både eldre og styggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når gavene er handlet, kakene er bakt, og barna står nykjemmede på geledd og skinner som Betlehem-stjerna, kaster du kanskje et blikk i speilet.

Huden din er lutefisk-farget, med en konsistens som ribbesvor før den settes i ovnen, og du har tung bagasje under øynene.

Det er da du skjønner at julestresset er farlig.

Kollagen-mangel
- Stress fører til et fall i hudens evne til å beskytte seg selv, sier dr. Amit Sood, medisinprofessor ved Mayo Clinic, en anerkjent, idealistisk drevet medisinsk institusjon i Minnesota i USA, til nyhetskanalen NBC.

Vedvarende stress fører ifølge dr. Sood til at det blir mangel på sunt kollagen i huden din, slik at den blir «posete» under øynene. Stress kan også føre til at du får mindre melanin, som gir huden farge.

Skrekkscenario
Ifølge Sood kommer en person som er stresset i en krigstilstand med seg selv, noe som av flere grunner passer ekstra dårlig i jula.

Hør bare:
- Søvnen din gir ikke like mye hvile, du spiser mer, blir tjukkere, forholdet ditt til folk rundt deg blir berørt, sier Amit Sood.

Hvis et slikt skrekkscenario kommer på toppen av alt ribbefettet, alle julekakene og alle festmåltidene som uunngåelig følger med jula, kan det spøke for et briljant ytre på julefestene litt ut i romjula.

Stresset gjør deg rett og slett styggere - på et tidspunkt da du gjerne vil vise fram den beste siden av deg selv.

Vannposene
Og flere farer truer.

Tenk på de mørke ringene og posene som gjerne dukker opp under øynene etter noen dager med stadig mer panisk innsats for å få huset rent og sikre familien tilstrekkelig med forsyninger til å komme velberget gjennom helligdagene.

Disse øyeposene er fylt med vann.

- Vanligvis når vi sover, fordeles vannet i kroppen, forklarer en annen lege og forfatter av bestsellere om helse, dr. Michael Roizen, til NBC.
Når vi sover for lite, akkumuleres derimot vannet, og vi får mer og mer «bagasje» under øynene.

- Gjør deg eldre
Også Roizen advarer mot den onde sirkelen med stress og lite søvn, før han drar fram enda en foruroligende opplysning om julestresset.

- Det stresset gir deg, er aldersrynker. Stress får deg til å bli eldre, sier Roizen.

Han forklarer at det ikke bare er ansiktshuden som får rynker, men faktisk også blodårene, noe som heller ikke er så bra.
Men det lar vi ligge, siden det snart er jul.

GREIT MED MASKE? Lar du stresset ta overhånd, er det kanskje like greit å beholde julenissemaska på? FOTO: ANNIKEN C. MOHR
GREIT MED MASKE? Lar du stresset ta overhånd, er det kanskje like greit å beholde julenissemaska på? FOTO: ANNIKEN C. MOHR Vis mer