Coronavaksinen:

Derfor gjør Norge det annerledes

Blant andre Danmark og Storbritannia har besluttet å gi flest mulig dose én av vaksinen, og har besluttet at dose to kan utsettes i ukevis. Norges strategi er å sikre at alle får dosene de skal ha innenfor det anbefalte tidsrommet.

UTSETTER: Storbritannia vil vaksinere flest mulig med dose én og utsette dose to. Bedre med 70 prosent beskyttelse enn ingen, mener helsedirektør Chris Whitty. Foto: Soeren Stache/ Reuters / NTB
UTSETTER: Storbritannia vil vaksinere flest mulig med dose én og utsette dose to. Bedre med 70 prosent beskyttelse enn ingen, mener helsedirektør Chris Whitty. Foto: Soeren Stache/ Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 100 +279
innlagt 135 +6
døde 544
påvist smittet 99 200 000+447.4K
døde 2 130 000 +8.8K
Se mer

Pfizer og BioNTechs coronavaksine, som siden godkjenningen kort tid før jul har blitt distribuert i stort volum til en rekke europeiske land, skal ifølge produsenten tas med et intervall på 21 dager mellom første og andre dose.

Den voldsomme andrebølgen har imidlertid rammet flere europeiske land hardt, og mange har iverksatt storskala vaksinering med de dosene de har for hånden.

I Storbritannia, hvor det muterte og mer smittsomme coronaviruset har ført til en kraftig økning i smitte, er det registrert over 50 000 nye daglige smittetilfeller den siste tida. Et helsevesen fylt til bristepunktet med coronapasienter, har fått myndighetene til å snu på hælen i sin vaksinestrategi og målet er nå å vaksinere flest mulig med første dose så fort som mulig - dose to får vente.

Ifølge NTB har landet besluttet at de vil utsette dose to av vaksinen fra både Pfizer og AstraZenica i opptil 12 uker.

Mens Storbritannia og flere andre land ønsker å vaksinere flest mulig, fortest mulig for å bremse smittespredningen i samfunnet, handler den norske vaksinasjonsstrategien i første rekke om å gi beskyttelse til sårbare grupper.

Vi har mindre utbredt smitte i Norge, og planen er derfor å vaksinere folk i to omganger, med et tidsintervall i tråd med produsentenes anbefalinger.

I KNESTÅENDE: Storbritannia er hardt rammet av coronavirusets andre bølge og en mutert og mer smittsom versjon. Mandag stengte Boris Johnson igjen ned landet. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
I KNESTÅENDE: Storbritannia er hardt rammet av coronavirusets andre bølge og en mutert og mer smittsom versjon. Mandag stengte Boris Johnson igjen ned landet. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Vis mer

- Kamp mot klokka

Professor Jonathan Van-Tam, assisterende helsedirektør i England, kaller strategien« en kamp mot klokka» og stiller seg bak valget, skriver The Independent.

Helsedirektør Chris Whitty sier ifølge The Guardian at det er bedre at flest mulig er minst 70 prosent beskyttet, enn at halvparten fortsatt går uten beskyttelse overhodet.

Også Danmark, der frykten for det muterte viruset førte til ytterligere innstramminger tirsdag, har valgt å endre intervallet for vaksineringen. Her kan det ta opptil seks uker før neste dose blir satt.

I Tyskland vurderes liknende løsninger, og helsemyndighetene er under massiv kritikk for både vaksineinnkjøp og vaksineringsplan, ifølge The Independent.

- I lys av mangelen på vaksiner og det veldig høye antallet infeksjoner og sykehusinnleggelser i Tyskland, så vil en strategi der flest mulig blir vaksinert så tidlig som mulig, være mer effektiv, sier vaksine-forsker Leif Erik Sander ved Charité-sykehuset i Berlin til avisa.

Storbritannias statsminister Boris Johnson innfører en ny nasjonal nedstenging i England. Vis mer

- Finnes ikke data

Den nye strategien enkelte land har valgt, får imidlertid vaksineprodusenten BioNTech til å reagere.

- Tryggheten og virkeevnen til vaksinen har ikke blitt evaluert med ulike doseringstidspunkt. Det finnes ikke data som støtter at beskyttelsen fra den første dosen varer etter 21 dager, skriver BioNTech i en uttalelse.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sa imidlertid tirsdag at andre dose av vaksinen fra Pfizer og BioNTech kan utsettes i nødtilfeller. WHOs rådgivningsgruppe SAGE sier ifølge NTB at dose to kan utesettes «noen uker for å maksimere antallet personer som drar nytte av en første dose».

Professor Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge er ekspert på mikrobiologi, epidemiologi og smittevern. Han mener å utsette dose to er en dårlig idé.

- Jeg ser en fare i denne nye vaksinasjonsstrategien, spesielt på bakgrunn av ukontrollert spredning av nye virusvarianter, som en dårlig idé. Den beste strategien ville ha vært å redusere forekomsten til et lavt nivå før vaksinering, for å unngå et scenario som skaffer et vaksinemotstandsdyktig coronavirus, sier han til Dagbladet.

Tidligere direktør i Forskningsrådet, John Arne Røttingen er nå ambassadør for global helse i Utenriksdepartementet.

- Jeg tenker det absolutt er hensiktsmessig å bruke vaksinene i tråd med slik de er vurdert og dermed godkjent. Det vil gi det sikreste resultatet, sier Røttingen.

Han mener Norge har lite å vinne på en annen tilnærming.

- Vi har vesentlig mindre utbredt smitte i Norge, og vaksinasjonen vil i første omgang gi beskyttelse til utsatte grupper, mer enn å bidra til å bremse smittespredningen. I Storbritannia er smittespredningen mer prekær, og jeg har forståelse for at de derfor gjør vurderinger ut fra å få bremset den, sier Røttingen.

- Full fart

I Norge er det lagt omfattende planer for massevaksinasjonen, som i første omgang skal foregå på sykehjem. Siden første dose ble satt 27. desember har imidlertid framgangen gått sakte, og søndag var det bare 2113 vaksinerte her til lands - til tross for at Norge nå har mottatt nesten 90 000 doser, følge TV 2.

De kommende ukene skal Norge etter planen motta rundt 40 000 Pfizer-vaksiner i uka.

«Sakte»-vaksineringen har skapt frustrasjon hos blant andre Arbeiderpartiet, som mener vi har kommet for dårlig i gang.

Statsminister Erna Solberg har imidlertid forsikret at tempoet vil øke betydelig framover, og at det fra mandag denne uka er satt «full fart».

Ifølge FHI skal imidlertid 66 805 vaksinedoser bli stående på lager ut uka, skriver TV 2.

Direktør Camilla Stoltenberg i FHI sier til NTB at Norges vaksinestrategi blant annet baserer seg på å sikre at alle får dose to.

- En del land har valgt ikke å gjøre det. Dels fordi de velger å stole på at firmaene klarer å levere. Og dels fordi de er i en vanskeligere situasjon, slik at det haster enda mer, sier Stoltenberg til NTB.

Lege og vaksineekspert Gunnar Hasle ved Reiseklinikken er ikke så kritisk til at Norge går litt rolig fram i starten av massevaksineringen.

- For andre vaksiner har det vist seg ikke å ha så stor betydning om man venter i tre uker eller seks måneder med ny dose. Sånn kan det også være med coronavaksinen, men det har man altså ikke data på, sier Hasle og fortsetter:

- Britene har vurdert det slik at de vil vaksinere så mange som mulig med én gang, men den følge at dose to ikke blir gitt etter tre, fire uker. Jeg tror ikke Norge taper så mye tid på å legge opp til at folk skal få de to dosene etter det skjemaet som er anbefalt. Jeg tror det er klokt å gjøre det etter bruksanvisningen, sier Hasle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer