Coronavaksinen:

Derfor gjør Norge det annerledes

Blant andre Danmark og Storbritannia har besluttet å gi flest mulig dose én av vaksinen, og har besluttet at dose to kan utsettes i ukevis. Norges strategi er å sikre at alle får dosene de skal ha innenfor det anbefalte tidsrommet.

UTSETTER: Storbritannia vil vaksinere flest mulig med dose én og utsette dose to. Bedre med 70 prosent beskyttelse enn ingen, mener helsedirektør Chris Whitty. Foto: Soeren Stache/ Reuters / NTB
UTSETTER: Storbritannia vil vaksinere flest mulig med dose én og utsette dose to. Bedre med 70 prosent beskyttelse enn ingen, mener helsedirektør Chris Whitty. Foto: Soeren Stache/ Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Pfizer og BioNTechs coronavaksine, som siden godkjenningen kort tid før jul har blitt distribuert i stort volum til en rekke europeiske land, skal ifølge produsenten tas med et intervall på 21 dager mellom første og andre dose.

Den voldsomme andrebølgen har imidlertid rammet flere europeiske land hardt, og mange har iverksatt storskala vaksinering med de dosene de har for hånden.

I Storbritannia, hvor det muterte og mer smittsomme coronaviruset har ført til en kraftig økning i smitte, er det registrert over 50 000 nye daglige smittetilfeller den siste tida. Et helsevesen fylt til bristepunktet med coronapasienter, har fått myndighetene til å snu på hælen i sin vaksinestrategi og målet er nå å vaksinere flest mulig med første dose så fort som mulig - dose to får vente.

Ifølge NTB har landet besluttet at de vil utsette dose to av vaksinen fra både Pfizer og AstraZenica i opptil 12 uker.

Mens Storbritannia og flere andre land ønsker å vaksinere flest mulig, fortest mulig for å bremse smittespredningen i samfunnet, handler den norske vaksinasjonsstrategien i første rekke om å gi beskyttelse til sårbare grupper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer