Derfor gleder hun seg til å vitne

Andrine (17) vil bidra med å bure Anders Behring Breivik inne.

 VIL HØRE HVA HAN TENKER:  Andrine Johansen overlevde Utøya har vært til stede i Oslo tingrett flere ganger i løpet av den første uka. Hun ønsker å høre om hva Anders Behring Breivik tenker.
Nina Hansen / Dagbladet
VIL HØRE HVA HAN TENKER: Andrine Johansen overlevde Utøya har vært til stede i Oslo tingrett flere ganger i løpet av den første uka. Hun ønsker å høre om hva Anders Behring Breivik tenker. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før midtpausen i den femte dagen i Oslo tingrett slapp bistandsadvokatene til med spørsmål til Anders Behring Breivik. Dette er spørsmål som pårørende selv har levert inn.

- Hvordan ser du på din egen tilregnelighet? ble Breivik spurt.

- Det er enkelt. Jeg er ikke et psykotisk tilfelle svarte Breivik avmålt.

Utenfor Tinghuset møter Dagbladet Andrine Johansen som overlevde Utøya. Hun opplever Breiviks væremåte som ubehagelig.

- Det skumle er å se ham virke som en helt vanlig mann når han sitter der, sier hun.

Tilregnelighet viktigst Rundt armen har hun fortsatt armbåndet fra deltagelsen på Utøya. Det er der for å minne henne på at hun fortsatt lever. Johansen var ved Pumpehuset på Utøya den 22. juli. Der så hun flere av sine venner bli drept. Hun ble også selv truffet av massedrapsmannens rifle.

I forkant av den femte dagen i retten varslet forsvarer Geir Lippestad at dagen kan være en av de verste med tanke på opprivende detaljer. Årsaken er at utspørringen nå hadde kommet til Utøya.

- Det er vanskelig å sitte og høre på at han sier at han ikke angrer og at han ville gjort det igjen, sier Andrine.

Hun har vært til stede i tinghuset flere dager denne uka for å følge rettssaken. For henne er tilregnelighetsspørsmålet det viktigste i saken. Hun håper at Breivik blir kjent tilregnelig og havner i forvaring.

Vil hjelpe til med å bure ham inne Dersom Breivik blir kjent tilregnelig kan han straffes. Men hvis han blir erklært utilregnelig vil han få tvungen psykisk helsevern. En slik dom skal opp til prøve hvert tredje år, som er det Andrine frykter.

Mot midten av mai er hun en av de mange som skal inn i vitneboksen i tingretten.

- Det er noe jeg har drømt om helt siden jeg lå på sykehuset, og jeg gleder meg til å bidra til å få ham bak lås og slå. Selv om det egentlig ikke er noe man burde glede seg til. Men jeg merker at det også blir en påkjenning, sier hun.