Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor hadde Trond Giske tårer i øynene på talerstolen i dag

- Jeg kunne ikke drømt om å få så mye varme, omsorg og fine ord som jeg har fått den siste tida. Det har betydd utrolig mye for meg og min familie, sier Giske om responsen etter han for første gang snakket ut.

TALTE I TRØNDELAG: Trond Giske holder i alt tre 1. mai-appeller i dag. Oppmøtet og responser rørte ham til randen av tårer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TALTE I TRØNDELAG: Trond Giske holder i alt tre 1. mai-appeller i dag. Oppmøtet og responser rørte ham til randen av tårer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en rørt Trond Giske (Ap) som gikk på talerstolen i Holtålen kommune i Trøndelag. Det bekrefter Ap-toppen selv overfor Dagbladet.

- Dette er en liten kommune, men likevel hadde over 250 mennesker møtt opp for å markere 1. mai. Det varmer et gammelt Ap-hjerte. Jeg ble rørt, sier han.

Talen i dag var hans første etter dansevideo-skandalen i VG. I forrige uke, på «Vårt lille land» på TV2, snakket Giske og samboer Haddy Njie for første gang ut. De fortalte sin historie rundt metoo-sakene mot Giske og den mye omtalte dansevideoen med Sofie som VG har beklaget sin dekning av.

- Arbeiderbevegelsen er familie for meg

Giske sier han har mottatt «enormt mye støtte og varmende ord» den siste tida.

Disse ordene hadde Giske i tankene på talerstolen i dag. De gjorde klumpen i halsen ekstra stor da han så utover folkehavet 1. mai.

HELLIGDAG: Dagbladets reporter tok en prat med folk i Oslo om hva 1. mai betyr for dem - og hvorfor vi feirer det. Video: Fredrik Filtvedt og Ørjan Ryland Vis mer

- Det var helt klart en del av bakteppet, ja. Jeg hadde nok gruet meg mer til TV 2-intervjuet enn jeg egentlig var klar over. Jeg kunne ikke drømt om å få så mye varme, omsorg og fine ord som jeg har fått den siste tida. Det har betydd utrolig mye for meg og min familie. All støtten var noe jeg tenkte mye på i dag, utdyper han overfor Dagbladet.

- Hvorfor gruet du deg til å bli intervjuet om metoo-saken og VG-videoen?

- Både Haddy og jeg var nervøse. Vi visste ikke om det nå omsider var rom for at vi kunne fortelle i alle fall deler av det vi har opplevd. Men det virker det heldigvis som at det var, sier han.

- Er politikeren Trond Giske tilbake nå?

- Jeg opplever at jeg har jobbet jevnt og trutt med politikk hele tida. Men klart, jeg ble tatt veldig godt imot i Trøndelag i dag. Det varmer utrolig godt. Dette er som å komme hjem - arbeiderbevegelsen i Trøndelag er familie for meg.

VGs beklagelse

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, gjentok nylig at hun var «som alle andre i VG er veldig, veldig lei meg for det vi har utsatt Sofie for».

- Vi har beklaget i alle sammenhenger. Sånn behandler ikke VG folk, fortalte hun Dagbladet.

Journalisten som intervjuet Sofie, Lars Joakim Skarvøy, er i lønnet permisjon i seks måneder. To andre journalister i VG, Marie Melgård og Eirik Mosveen, som også var involvert i videosaken, er flyttet ut av politisk avdeling i avisa, ifølge Dagens Nærlingsliv.

VG har også beklaget overfor Trond Giske.

Ønsker Ap-fokus på bom

Giske holder i alt tre taler i dag. Dagbladet snakker med ham idet han er på vei til den siste i rekka - på Melhus utenfor Trondheim.

Ap-toppen sier partiet hans nå må ta tydelige plass i den voksende debatten om bompenger.

- Vi har en regjering som gir store skattekutt for dem som har store formuer. Samtidig gir deg avgiftsøkning og hover inn bompenger. Det er blitt dyrere å pendle og staten setter rekord i bompengekrav. Det er på tide at Arbeiderpartiet setter foten ned og sier at nok er nok.

Fra talerstolen i bilbyen Drammen i dag langet Frp-topp Sylvi Listhaug ut mot bompengene hennes egen regjering henter inn fra norske bilister.

- Det er ikke rart bilistene blir forbanna. Bilistene finansierer sykkelstier, gangveier og kollektivtransport. Bilistene kan ikke være alles melkeku. Nå må flåingen ta slutt, fortalte Listhaug til de frammøtte.

- Vanlige folk

Giske mener Frp har et stort legitimitetsproblem i bompengedebatten.

- Bompenger rammer vanlige folk mye hardere enn dem på toppen, de som har god inntekt fra før. Én ting er i byene, der behøver man bom for å begrense køer og legge til rette for kollektivtransport. Men ute i distriktene, utenfor Oslo, er det ikke samme muligheter kollektivt og man behøver ikke bompenger for å begrense bilbruken. Utenfor storbyene klarer man jo seg rett og slett ikke uten bil. Da må vi legge til rette for bilbruk på en god måte, sier Giske.

Video: Fredrik N. Filtvedt. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Ap må snakke høyere om bompenger, altså?

- Ja, det mener jeg. Den økende bruken av bompenger er en sak som opptar våre velgere, velgere i overvekt er vanlige folk med vanlige lønninger. De ser hvor usosialt det er at regjeringen henter inn rekordmange milliarder på bompenger.

- Ap hentet også milliarder i bompenger da dere styrte landet sist?

- Det er langt høyere bompenger i Norge i dag enn da vi gikk av. Veiene skal være et kollektivt gode som alle kan benytte seg av - ikke bare de med høy inntekt, sier Giske og legger til:

- Frp har styrt landet i feil retning i stor fart. Hvis du sitter bak rattet på en bil og ser at kjøretøyet går i motsatt retning fra hva du hadde håpet, så er det grunn til selvrefleksjon. Frp har hatt både finansministeren og samferdselsministeren i seks år. Deres argumentasjon mot bompenger er lite troverdig i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!