Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor har forhandlingene sneglet seg avgårde

Regjeringspartiene frykter storforlangende støttepartier i framtidige budsjettprosesser, dersom de er for ettergivende i år.

I STAMPE: Frp-kilder bekrefter at regjeringen er opptatt av presedensen årets budsjettforhandlinger skaper. Her er Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I STAMPE: Frp-kilder bekrefter at regjeringen er opptatt av presedensen årets budsjettforhandlinger skaper. Her er Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det får Dagbladet bekreftet av sentrale Frp-kilder.

Budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene Venstre og KrF, har tidvis sneglet seg fram siden oppstarten for to uker siden. Tidvis har det vært full stopp.

På spørsmål om hvorfor forhandlingene drar ut, svarer også finanspolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syversen:

- Det har nok noe å gjøre med at alle fire er opptatt av at dette er vårt første ordentlige budsjett, som også vil sette ned noen grensestolper for de neste årene.

... men nå nærmer partene seg en enighet:
LES OGSÅ: Tror på enighet torsdag

Frp og Venstre på kollisjonskurs Blant de sentrale årsakene til at forhandlerne nå tar fatt på en tredje uke rundt bordet i statsrådssalen på Stortinget, er selvsagt den reelle politiske forskjellen i en samarbeidskonstellasjon som strekker seg fra Venstres grønne skatteskjerpelser til Frp's reduserte bilavgifter.

Men også samarbeidsavtalen, som skulle fungere som en plattform for det borgerlige samarbeidet, har gjort forhandlingene om neste års statsbudsjett vanskelig.

Partene har, etter det Dagbladet forstår, totalt motsatt syn på hvordan avtalen skal prege forhandlingene. På regjeringssida av bordet er oppfatningen at avtalen allerede har gitt KrF og Venstre innflytelse på regjeringens opprinnelige budsjettforslag, og at de dermed har mindre handlingsrom i forhandlingene.

På støttepartienes side mener de derimot at budsjettet i svært liten grad speiler samarbeidsavtalen, og at det må betydelige politiske innrømmelser til fra Høyres og Frp's side før en enighet er i sikte.

Det har ført til at partene har blitt sittende og stirre på hverandre - uten å være villige til å være først ute med betydelige trekk.

Eksempelvis skal det ha skapt irritasjon at Venstre først etter regjeringspartienes tredje avtaleskisse tirsdag i forrige uke, var villig til å spisse sin kravliste. Da var det for seint - på det samme møtet ble det bestemt at forhandlingene løftes opp til parlamentarisk leder-nivå.

- Da hadde det surnet fullstendig mellom de finanspolitiske talsmennene, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Det kolliderende virkelighetsbildet har ført til at man særlig i Frp har latt seg irritere over at at sentrumspartiene forventer større gjennomslag enn det Frp fikk da partiet - uten noen samarbeidsavtale - sørget for budsjettflertall for Bondevik-regjeringen på begynnelsen i 2000-tallet.

- Venstre haler ut tida I regjeringspartiene irriterer man seg særlig over Venstre, som anklages for å hale ut tida. Enkelte antyder at partiet har ventet på Arbeiderpartiets alternative budsjett, som legges fram i dag.

Ifølge Dagens Næringsliv har Venstre fryktet å gå med på politikk, særlig på klimaområdet, der det i ettertid ville kunne vise seg at Ap foreslår en mer klimavennlig politikk.

Fra Venstre-hold tilbakevises imidlertid enhver anklage om uthaling: Snegle-innspurten skyldes stor politisk avstand, er gjennomgangstonen.

Terje Breivik, nestleder i Venstre, sier dette om hvorfor budsjettforhandlingene drar ut:

- Det har selvsagt sammenheng med at det er løftet opp på parlamentarisk nivå. Med nye folk inn må det snakkes gjennom på nytt, både enkeltsaker, innretning og de store rammene, sier Breivik.

Høyres Trond Helleland forklarer det slik:

- Det er mange saker på bordet, og det er store diskusjoner. Det er tross alt landets statsbudsjett vi skal vedta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling