Derfor har ikke kongen krone på hodet...

Molde: Kong Haakon og dronning Mauds elendige skiferdigheter er grunnen til at den norske kongefamilien ikke går med krone på hodet til daglig. Det røpet prinsesse Märtha Louise da hun åpnet Bjørnsonfestivalen i Molde søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsessen har utallige ganger fått spørsmål om hun virkelig er en ekte prinsesse. Hun går jo ikke med krone. Søndag slapp hun katten ut av sekken og røpet hemmeligheten mange barn har grublet og grublet på.

- Da dronning Maud og kong Haakon kom til Norge i 1905 hadde de alltid kronene på hodet. Mesteparten av tiden satt de på tronene sine. De syntes imidlertid det var kjedelig i Norge og lurte på hva vanlige nordmenn gjorde. De går på ski, fikk de til svar. Da de fikk høre det ville også kongefamilien gå på ski, fortalte prinsesse Märtha Louise fra scenen i Molde kino.

Kronene skadet

- Både kongen, dronningen, samt kronprins Olav la ut på skitur -med kroner på hodene sine. De satte utover en bratt utforbakke og kjørte inn i et tre. Kongen og dronningen ante ikke hvordan de skulle gå på ski, mens kronprins Olav hadde øvet seg litt hjemme på Slottet, og klarte å stoppe på egen hånd.

Kronene til kongen og dronningen ble skikkelig skadet, og det tok mange måneder å reparere dem, fortalte en entusiastisk Märtha Louise som virkelig tok i bruk alle sine skuespillertalenter for å illustrere fortellingen.

Hun fortalte eventyret på engelsk slik at også de utenlandske gjestene skulle forstå hvorfor hun ikke hadde på seg krone under besøket i rosenes by.

Lagt i Nidarosdomen

Etter dette voldsomme møtet med norsk skikultur fant kongefamilien ut at det ikke var noe lurt å gå med kroner til daglig, og enden på visa ble at kongekronene ble plassert i Nidarosdomen i Trondheim, fortalte Märtha Louise.

- Der ligger de den dag i dag, og det er forklaringen på at vi ikke har kroner på hodene våre til vanlig, forsatte den fortellerglade prinsessen.

På strak arm

Eventyret sto ikke på noe offisielt program, og president for Bjørnsonfestivalen, Knut Ødegård, ble like overrasket som aldri andre.

- At Märtha Louise skulle fortelle eventyr, ante jeg ingenting om. Det tok hun på strak arm, strålte Ødegård som er primus motor for litteraturfestivalen

- Ordfører Rolf Myhre sa i sin tale at han håpet på at jeg skulle fortelle eventyr, og jeg kunne jo ikke skuffe ham, forklarte prinsessen selv.

(NTB)