Derfor har ikke Norge en egen sukkerskatt på brus, selv om brus er et stort helseproblem

Regjeringa har halvert avgifta på saft uten sukker, så nordmenn skal drikke mer saft.

MENER SUKKERSKATTEN DEKKER:  Den norske regjeringa så i fjor på muligheten for å innføre en egen sukkeravgift på brus i Norge. De kom fram til at det blir feil å skille mellom drikke med og uten kullsyre, og mener den generelle sukkerskatten Norge allerede har, holder.
MENER SUKKERSKATTEN DEKKER: Den norske regjeringa så i fjor på muligheten for å innføre en egen sukkeravgift på brus i Norge. De kom fram til at det blir feil å skille mellom drikke med og uten kullsyre, og mener den generelle sukkerskatten Norge allerede har, holder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Storbritannia har nå innført en egen sukkerskatt på brus. Matguruer som Jamie Oliver hyller jubler, og i Norge har Fedon Lindberg etterlyst en liknende skatt. En skatt han mener det «ikke har vært politisk vilje til å innføre».

- Den engelske upopulære beslutningen er en veldig viktig seier for barns helse, skriver Lindberg.

Verdens helseorganisasjon (WHO) slo tidligere i år alarm om barnefedme, fordi problemer med overvekt blant unge har nådd «alarmerende høyder og utgjør en akutt og alvorlig utfordring». En av grunnene er brus.

- Når jeg ser tilbake på tida til denne regjeringen og jobben jeg har gjort, har jeg ikke tenkt å si til barna mines generasjon: «Beklager. Vi visste sukkerholdig drikke var et problem. Vi visste at det førte til sykdom. Men vi unngikk vanskelige avgjørelser, og vi gjorde ingenting», sa Storbritannias finansminister George Osborne denne uka.

Også i Norge drikker barn og unge altfor mye brus, ifølge Folkehelseinstituttet. Men generell sukkerskatt, det har vi.

- Vi har allerede en avgift på brus i dag. Tenker vi helsefaglig er det viktigste å få ned sukkerinntaket. Det har gått mye ned, også blant barn og unge, sier direktør Knut-Inge Klepp ved FHIs avdeling for psykisk og fysisk helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer