Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor har jenter matte-skrekk

Jenter er oftere nervøse når de jobber med matematikk. Skjerpende, mener psykolog. Kan hindre jenter i å studere realfag sier forskere.

Matteangst: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kjente ikke til at jenter i de nordiske landene sliter mer med matteangst enn gutter. Her løser han mattteoppgaver sammen med Vetle Viknes og Jakob Stensåsen da han tirsdag møtte elever og lærere ved  Engebråten skole i forbindelse med offentliggjøringen av resultatene av PISA-undersøkelsen som ble gjort i 2012.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Matteangst: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kjente ikke til at jenter i de nordiske landene sliter mer med matteangst enn gutter. Her løser han mattteoppgaver sammen med Vetle Viknes og Jakob Stensåsen da han tirsdag møtte elever og lærere ved Engebråten skole i forbindelse med offentliggjøringen av resultatene av PISA-undersøkelsen som ble gjort i 2012. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I de nordiske landene rapporterer jenter om mer matematikk-angst enn gutter, det viser PISA-undersøkelsen som ble lagt fram i går.

Jenter ikke dårligere Marit Kjærnsli, som er ansvarlig for gjennomføringen av PISA i Norge, presiserer at dette ikke gjelder jenters prestasjoner i matematikk.

-Selv om jentene rapporterer om at de oftere er nervøse eller stresset når de arbeider med matematikk er det ingenting som tyder på at de er dårligere.

Farget av stereotypier En ny tysk studie publisert i Psychological Science indikerer at jenter ikke har mer matteangst i faktiske situasjoner, som i klassen og under prøver, men at de vurderer resultatene sine som dårligere enn de er.

Forskerne mener dette kan indikere at stereotypier om jenters matteferdigheter, ikke de faktiske ferdighetene, er en av grunnene til at ikke flere jenter studerer realfag.

 
- Angstmotivasjon er skjerpende Matematikk-angst handler om negative følelser forbundet med matematikk, som å være stresset eller nervøs i forbindelse med ulike typer matematikkaktiviteter.

Terje Ogden, Professor ved Psykologisk Institutt, UiO og Forskningsdirektør ved Atferdssenteret tror dette er knyttet til at jenter generelt er «flinke piker».

- Dette er en del av jenters pliktoppfyllende «syndrom», og det kan være angstfremkallende. Matematikk er så absolutt: Enten er det feil eller riktig. I andre fag kan du redde seg i land på noe.

Han mener angsten også er grunnen til at jenter gjør det så bra.

- Angsten er også grunnen til at jenter gjør det bra på skolen. Angstmotivasjonen er skjerpende.

Prosjekt mot matte-skrekk Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kjente ikke til at jenter sliter mer med matteangst under gårsdagens pressekonferanse, men la til at regjeringen jobber med flere tiltak mot matte-skrekk. Prosjektet er imidlertid ikke rettet mot jenter spesielt.

- Gjelder nok alle fag Kunnskapsministeren besøkte i går Engebråten skole, som har satset spesielt på matematikk. Elever ved skolen, Martine Engeland og Maiken Walderhaug (begge 15), tror at lærerne kanskje fokuserer mer på guttene i mattetimene, mens jenter får mer oppmerksomhet i typiske «jentefag» som formgivningsfag.

PISA-undersøkelsen viste at jenter og gutter presterer likt i matematikk, men at jenter har dårligere selvtillit enn gutta i matematikk. Hva tenker dere om det?

- Jeg tror det kan stemme at jenter tviler mer på egne evner, men det gjelder nok alle fag, ikke bare matematikk, sier Martine Engeland (15) til Dagbladet.