17. mai:

Derfor har Oslo forbud

I Oslo må du ta 17. mai-frokosten hjemme, dersom du ønsker bobler i glasset.

TRADISJON: Litt bobler til 17. mai-frokosten er en tradisjon for mange. Illustrasjonsfoto: Sergii Sobolevskyi / Shutterstock / NTB
TRADISJON: Litt bobler til 17. mai-frokosten er en tradisjon for mange. Illustrasjonsfoto: Sergii Sobolevskyi / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjorter strykes, sølv blir pusset og mange holder på å mentalt forberede seg på potensielle gangsår fra bunadsskoa.

Norges nasjonaldag nærmer seg med stormskritt, noe mange serveringssteder merker på bookingsystemene. Både i Bergen og i Oslo er de fleste stedene allerede fullbooket.

Det er imidlertid én detalj som skiller de to storbyene, nemlig når festen starter.

Ulike skjenketider

I Bergen starter serveringsstedene å servere bobler fra klokka 7 om morgenen.

- Slik har det vært lenge, forteller byråd for finans, næring og eiendom i Bergen, Per-Arne Hvidsten Larsen (V).

I henhold til norsk alkohollov kan alkohol med alkoholprosent på under 22 skjenkes fra klokka 6. Men i Oslo må de festglade vente noen timer ekstra før de kan bli servert bobler til 17. mai-frokosten.

- Fornøyd

I 1993 innførte Oslo kommune et forbud mot å servere alkohol før klokka 12 på helligdager, høytidsdager og søndager. Byråd for næring og eierskap, Rina Mariann Hansen (Ap), sier de har god erfaring med dagens skjenketider i Oslo.

- Vi vet at det allerede drikkes mye alkohol på 17. mai, og for oss veier det tungt at dette er og skal være barnas dag.

- Har Oslo kommune vurdert å følge Bergens skjenketider?

- Vår anbefaling er at dagens skjenketider på helligdager som 17. mai videreføres, sier Hansen.

- Åpningstidsforskriften skal revideres i slutten av 2023, så det åpner for en ny diskusjon rundt dette, men foreløpig er jeg fornøyd med at dagens skjenketider ligger fast.

DYRE BORT: Daglig leder på Noxx forteller at det dyreste bordet de har solgt til 17. mai er på 80 000 kr. Video: Magnus Paus. Reporter: Kjersti Lien. Vis mer

- En spesiell situasjon

I fjor ble 17. mai i Bergen preget av mye fyll og slåssing.

Seksjonsleder Ole Bjørn Sveen i Vest politidistrikt sa da til BT at folk i bybildet var «virkelig fulle» innen klokka 15.

- Folk syns det var ubehagelig å ha barn i sentrum etter klokka 14, sa han.

3. mai i år la KrF-politiker, Joel Ystebø, fram et forslag i bystyremøtet i Bergen om å starte skjenking klokka 12. Det gikk ikke gjennom, og kranene åpnes også i år klokka 7.

- Det er ingenting som tyder på at det var den kontrollerte skjenkingen som var årsaken til situasjonen i fjor, og i år er ønsket om seinere skjenkestart først og fremst fremmet av KrF, sier byråd Hvidsten Larsen.

- Tror man det kan bli likt i år, som i fjor?

- Det var en spesiell situasjon i fjor etter en lang pandemi, og vi jobber for og tror at vi ikke skal oppleve det samme, sier han.

Kommer med oppfordring

Bergen kommune skal i år øke tilstedeværelsen. I tillegg samarbeider de med politiet, Samfunnssikkerhetens hus, Røde Kors og Bymiljøetaten, forteller byråden.

Han kommer med en oppfordring til de som starter festen klokka 7.

- Ha i bakhodet at 17. mai er en dag for alle, også for barnefamilier som vil oppleve nasjonaldagen i åpne gater i Bergen. Fest med måte, og støtt næringslivet i Bergen. Og, husk å ha det gøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer