Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MC-klubben Satudarah

Derfor har politiet MC-vesten til Oslo-presidenten

Frykter Satudarah-vesten skal bli et redskap for å utøve press, trusler og andre straffbare handlinger.

BESLAG: Politiet har beslaglagt MC-vesten tilhørende presidenten i 1%-klubben Satudarahs Oslo-avdeling. Foto: Politiet
BESLAG: Politiet har beslaglagt MC-vesten tilhørende presidenten i 1%-klubben Satudarahs Oslo-avdeling. Foto: Politiet Vis mer

27. mai tok politiet beslag i MC-vesten til presidenten av Satudarahs Oslo-avdeling. Beslaget ble gjort i forbindelse med pågripelsen av den 35 år gamle mannen, utpekt som leder av MC-klubben Oslo-avdeling. Mannen ble pågrepet for å ha truet en person.

Offeret mener han ble truet på livet og at 35-åringen skal ha vært tydelig på at han var president i MC-klubben.

I offerets politiavhør er hans forklaring gjengitt slik:

«...de truet han med at han skulle forstå at det var Satudarah som kom og "fakket" med fornærmede»

Ifølge politiet, viser opptak fra overvåkingskamera at 35-åringen var iført T-skjorte med Satudarahs logo.

President

I kjennelsen fra Oslo tingrett, datert 2. juli, går det fram at presidenten motsetter seg politiets beslag av vesten som er påført Satudarahs logo, et 1%-merket og teksten «president».

Ifølge en rapport fra svensk politi er presidenten avdelingens høyeste leder og er valgt av medlemmene. Det er presidenten som bestemmer hva avdelingens virksomhet skal være.

Det er også presidentens ansvar å holde Satudarahs internasjonale ledelse, såkalte «Nationals», informert om aktiviteten i avdelingen.

Tingretten dømte til fordel for politiet med begrunnelsen:

«Dersom den aktuelle skinnvesten ikke inndras, vil den kunne bli et redskap for å utøve press, trusler og andre straffbare handlinger».

Satudarah-presidentens advokat er Trygve Staff.

- Jeg har ingen kommentar, sier han i en kommentar til Dagbladet.

Forebygging

- Vesten er inndratt i forebyggende øyemed. Vi ønsker ikke at den skal være et element i den kriminalitet som medlemmene står for, sier Kenneth Wilberg, som er leder for etterforskningsseksjonen organisert kriminalitet i Oslo. Avdelingen sorterer under Felles enhet for etterforskning og etterretning (FEE)

VOLDELIGE: Flere av motorsykkelklubben Satudarah sine medlemmer har kriminell bakgrunn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: Privat. Vis mer

Oslo tingrett bekrefter at kjennelsen i beslagssaken er anket, men at den ennå ikke er oversendt Borgarting lagmannsrett.

Satudarah-presidenten sitter for tiden varetektsfengslet, siktet for grov vold og frihetsberøvelser, i en annen sak. Han er tidligere straffedømt for en rekke kriminelle handlinger, blant annet narkotika, vold, kidnapping, brudd på våpenloven og ran.

Etter hva Dagbladet erfarer er det første gang den 35 år gamle mannen innrømmer at det er han som er president i MC-klubben Satudarahs Oslo-avdeling.

I kjennelsen fra tingretten bekrefter mannen at han har vært medlem og president av Oslo-avdelingen siden mars 2020. Det er også da han fikk vesten.

Mannen forklarer at Satudarah ikke er en klubb for kriminelle og at de fleste medlemmene i hans avdeling har lønnet arbeid.

Utvider

Kripos har lenge holdt øye med Satudarah og er bekymret over utviklingen.

- Satudarah er i en type etableringsfase, selv om de har vært i Norge en stund. Kripos har mye internasjonalt samarbeid og det vi ser fra andre land er salg av narkotika, som en av virksomhetene som bedrives i stor grad, sier Kjell Arne Karlsen, som leder seksjon for organisert kriminalitet i Kripos.

Han mener narkotikasalg inngår i Satudarahs avdelinger.

- Flere av medlemmene i Satudarah er kjent for politiet og er tidligere straffedømt for narkotika, sier Karlsen til Dagbladet.

Han opplyser om at Satudarah er en uønska klubb i Norge og at Kripos i samarbeid med politidistriktene følger nøye med.

Konflikt

Satudarah har selv uttalt at de vokser fort. I et intervju med Dagbladet forteller et medlem av klubben at de er etablert i fire norske byer og planlegger etablering på to nye steder.

- Strategien til klubben er å ekspandere. Hvis de skulle lykkes med det så vil de bli en større maktfaktor innenfor kriminelle grupperinger. De vil ha høyere voldskapasitet til å møte eventuelle konflikter, sier Kjell Arne Karlsen.

For tiden etterforskes Satudarah-presidenten for to straffbare forhold, men Dagbladet kjenner til at flere voldsepisoder i Oslo og på Østlandet de siste månedene, kan knyttes til Satudarah. Det er også gjort store beslag av narkotika i forbindelse med personer knyttet til MC-klubben.

Politiet i Oslo liker ikke at flere og flere forhold kobles til Satudarah.

- Det vi har avdekka av kriminalitet knyttet Satudarah, enten begått av medlemmer eller tilknyttede personer, vil få politiets oppmerksomhet. Både i det operative sporet og i etterforskningen, vil slike saker blir prioritert. Vi ønsker ikke at denne gjengen skal få fotfeste, sier orgkrimsjefen Kenneth Wilberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!