Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor har returene stoppet: Bussjåfører nekter å kjøre asylsøkerne i kulda

Det er kuldegrader, og ikke politisk kulde, som gjør at utsendingen av flytninger til Russland har stanset.

BITENDE KALDT:  Dagbladet er nå i Murmansk, hvor russiske sjåfører nekter å kjøre flyktninger som skal tilbake til Russland fra Kirkenes. Etter det Dagbladet forstår er sjåførene redde for hva flyktninger som ikke vil tilbake til Russland kan finne på under transporten.
Foto: Sergey Grachev / Dagbladet
BITENDE KALDT: Dagbladet er nå i Murmansk, hvor russiske sjåfører nekter å kjøre flyktninger som skal tilbake til Russland fra Kirkenes. Etter det Dagbladet forstår er sjåførene redde for hva flyktninger som ikke vil tilbake til Russland kan finne på under transporten. Foto: Sergey Grachev / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MURMANSK (Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende er helt klar.

- Vi har en forståelse med russiske myndigheter om utsendelse av de flyktningene i Norge som har multivisum og rett til opphold i Russland. Den forståelsen er ikke endret, sier utenriksminister Børge Brende til Dagbladet.

Drepende kaldt Han sier at rundt 200 flyktninger er sendt tilbake til Russland, og at det er noen hundre igjen som tilfredsstiller regjeringens kriterier for å bli sendt tilbake til Russland: Personer med oppholdstillatelse i Russland eller multivisum.

Tilbakesendelsen av flyktninger er satt på vent etter en henvendelse fra russisk UD fredag kveld. Russland sa de ikke var klare til å ta imot flyktninger fra Norge over grensestasjonen Storskog i Finnmark.

I virkeligheten handler dette om kuldegrader. Etter det Dagbladet erfarer, er grunnen til at returene er stanset at russerne ikke vil ta imot asylsøkerne i kulda. Dagbladet erfarer at russiske sjåfører nekter å kjøre flyktninger som skal tilbake til Russland over den iskalde tundraen på strekningen Kirkenes - Murmansk.

25 iskalde minusgrader ligger som et lokk over landskapet på en veistrekningen som til dels er øde, og tar rundt fire timer.

Sjåførene er redde Russisk presse melder at noen flyktninger prøvde å stikke av fra bussen da 13 flyktninger ble transportert fra Kirkenes til Murmansk i forrige uke.

Etter det Dagbladet forstår er sjåførene redde for hva flyktninger som ikke vil tilbake til Russland kan finne på under transporten. Det er livsfarlig å oppholde seg ute på strekningen Kirkenes - Murmansk hvis man ikke er kledd for det.

En indisk mann ble funnet død i sin bil tidligere i vinter, frosset i hjel. Han var på vei til Finland.

Transport med fly? Kulda gjør at norske myndigheter er i dialog med russiske myndigheter for å transportere flyktninger fra Norge til Russland med fly. En dialog mellom norsk og russisk UD om dette begynner denne uka. Brende sier at dialogen med Russland om dette er god.

TOMT FOR FLYKTNINGER:  Fredag fikk utenriksdepartementet beskjed om at returene til Russland ville bli stoppet. Russerne sier det er av sikkerhetsmessige årsaker. Etter det Dagbladet erfarer, så er de russiske bussjåførene redde. 
Foto: Sergey Grachev / Dagbladet
TOMT FOR FLYKTNINGER: Fredag fikk utenriksdepartementet beskjed om at returene til Russland ville bli stoppet. Russerne sier det er av sikkerhetsmessige årsaker. Etter det Dagbladet erfarer, så er de russiske bussjåførene redde. Foto: Sergey Grachev / Dagbladet Vis mer

- Etter flyktningstrømmen som kom over Storskog i høst, har dialogen med russiske myndigheter vært god. Det er ingen dramatikk i at utsendelsen av flyktninger stanset i helga, sier Brende.

Regjeringens andre ansikt? - Det at det var du som kunngjorde at uttransportering av flyktninger over Storskog er stanset. Betyr det at det er regjeringens andre ansikt i flyktningsaken som nå snakker?

- Det er en klar arbeidsfordeling mellom UD og justisdepartementet i denne saken. Justisdepartementet har ansvaret for retur av asylsøkere. Men det var UD som fikk henvendelsen fra russisk UD om å stanse transporten over Storskog og håndtere forholdet til Russland, sier Børge Brende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!