Derfor har så mange egyptiske statuer ødelagt nese

Mange av de ødelagte nesene er ikke et uhell, forklarer egyptolog.

OLDTIDENS EGYPT: Under det 25.dynasitet og kongedømmet kusj ble en ny realisme introdusert. Statuene hadde bredere kinn og sterkere kjeve, noe som resulterte i et ansikt med tydeligere linjer. Foto: Walters Art Museum
OLDTIDENS EGYPT: Under det 25.dynasitet og kongedømmet kusj ble en ny realisme introdusert. Statuene hadde bredere kinn og sterkere kjeve, noe som resulterte i et ansikt med tydeligere linjer. Foto: Walters Art Museum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det vanligste spørsmålet egyptologen får av besøkende på Brooklyn-museet er: Hvorfor er nesene på statuene ødelagt?

CNN har i samarbeid med Artsy snakket med Edward Bleiberg. Hans ekspertise innebærer å visualisere hvordan en statue vil sett ut hvis den fortsatt var intakt. Han har ansvaret for museets egyptiske kunst og ble overrasket de første gangene folk spurte om dette. Bleiberg hadde tatt for gitt at skulpturene var skadet.

På mange måter virker det uunngåelig at en eldgammel gjenstand ikke vil være prega av slitasje etter tusener av år. Den enkle observasjonen ledet Bleiberg til å avdekke et mønster av bevisst ødeleggelse.

Forskningen hans er nå grunnlaget for utstillingen «Slående kraft: Ikonoklasme i det gamle Egypt». Utstillingen gir en ny dimensjon til en av verdens eldste og langtlevende sivilisasjoner. Han forklarer at noen av skadene kan du faktisk se at er gjort med vilje. Ved å skille uhell fra bevisst vandalisme kom politiske, religiøse, personlige og kriminelle motiver fram i lyset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer