HEDRER:  Fra venstre Christian Fulsaas, Petter Gjertsen og Christian Lysell. Foto: Privat.
HEDRER: Fra venstre Christian Fulsaas, Petter Gjertsen og Christian Lysell. Foto: Privat.Vis mer

Derfor har så mange profilbilde i millitæruniform i dag

Krigsveteraner startet Facebook-trend.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 8. mai er en merkedag i norsk historie. Ikke bare er det frigjøringsdagen, dagen tyske styrker kapitulerte for 69 år siden, men det er også den nasjonale veterandagen.

Krigsveteran Petter Gjertsen, velger som mange andre å markere denne dagen ved å bytte profilbilde på Facebook, som Tønsberg Blad skriver.

- Det er fin måte å vise at man er stolte av veterandagen. At vi har bidratt med vårt for å sikre fred og frihet, sier Gjertsen til Dagbladet.

- Viktig Gjertsen var tilknyttet utenlandstjenesten i millitæret fra 1999 til 2011, og har blant annet vært i Kosovo og Maymane i Afghanistan.

Krigsveteranen mener det er viktig at denne dagen blir markert.

- Dette er viktig, det er mange som bare tenker at vi har et forsvar, men at det finnes også noen som faktisk må være forsvaret. Utenlandsveteranene er sånne som meg, de som har sivile jobber i det daglige. Veteraner i Norge er bussjåføren, læreren, doktoren, vi er alt mulig, sier Gjertsen.

- Vi er faktisk over 100 000 veteraner i Norge. Som har vært med i mange, mange titalls operasjoner opp gjennom tida, sier han.

- Del som sliter Christian Fulsaas tjenestegjorde i Kosovo i 2000, han har skiftet profilbilde for å markere veterandagen og han er glad for at flere har valgt å gjøre det samme.

- Det er en viktig greie å gjøre. Denne dagen virker litt som en dag som fort kan gå i glemmeboka, og jo mer blest man før rundt dagen, jo bedre er det, sier Fulsaas til Dagbladet.

Kenneth Lysell, som Tønsberg blad også har snakket med, jobber i dag frivillig i en veteranorganisasjon, og forteller at mange som har vært i millitæret, sliter i dag, og at det gjør dagen enda viktigere.

- De fleste har det jo bra, og er en styrke i samfunnet i dag. Men jeg vet om mange som sliter med følgende etter sin periode i millitæret med fysiske og psykiske skader. Det gjør denne dagen enda viktigere, sier Lysell til Dagbladet.