Derfor har sebraen striper

Henger hun etter deg som en klegg? Behold pyjamasen på...

BRILLER?: Denne sebraen kan ikke se bra — den myser. Kanskje den må gå til en annen sebra som kan se bra, så sebraen kan lære sebraen å se bra. Foto: Marius Becker/Afp/Scanpix
BRILLER?: Denne sebraen kan ikke se bra — den myser. Kanskje den må gå til en annen sebra som kan se bra, så sebraen kan lære sebraen å se bra. Foto: Marius Becker/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor sebraen har striper er et spørsmål forskere har diskutert i flere tiår, og det finnes mange teorier.

Nå mener svenske og ungarske forskere at de har løst mysteriet. Stripene er der for å holde unna det blodsugende insektet klegg, som forårsaker vonde bitt og sykdom hos dyrene.

I sin rapport på the Journal of Experimental Biology skriver forskerne om hvordan stripene gjør sebraene uattraktive for kleggen, på grunn av måten stripene reflekterer lyset.

Mørke hester mest attraktive Forskerne studerte først hvite, brune og svarte hester. På mørke hester ble lyset reflektert horisontalt. Dette gjør dem svært attraktive for kleggen, som tiltrekkes av denne typen flatt lys, skriver BBC Nature.

På hvite hester reflekteres lyset i alle retninger, noe kleggen ikke ser ut til å like. Men hva med en stripete sebra? Hvilket lys sender den ut?

Prøvehester Forskerne satte ut tavler i svart, hvitt og striper i en hestefarm i Ungarn. Flatene ble smurt inn i insektlim slik at man i ettertid kunne telle antall klegg som hadde festet seg til de ulike fargene.

- Det var desidert færrest klegg på mønsteret som lignet mest på en sebra. Det var til og med færre på den, enn på den hvite, sier Susanne Akesson fra Lund Universitet, en av forskerne bak studien, til BBC Nature.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer