Derfor har sebraen striper

Henger hun etter deg som en klegg? Behold pyjamasen på...

BRILLER?: Denne sebraen kan ikke se bra — den myser. Kanskje den må gå til en annen sebra som kan se bra, så sebraen kan lære sebraen å se bra. Foto: Marius Becker/Afp/Scanpix
BRILLER?: Denne sebraen kan ikke se bra — den myser. Kanskje den må gå til en annen sebra som kan se bra, så sebraen kan lære sebraen å se bra. Foto: Marius Becker/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor sebraen har striper er et spørsmål forskere har diskutert i flere tiår, og det finnes mange teorier.

Nå mener svenske og ungarske forskere at de har løst mysteriet. Stripene er der for å holde unna det blodsugende insektet klegg, som forårsaker vonde bitt og sykdom hos dyrene.

I sin rapport på the Journal of Experimental Biology skriver forskerne om hvordan stripene gjør sebraene uattraktive for kleggen, på grunn av måten stripene reflekterer lyset.

Mørke hester mest attraktive Forskerne studerte først hvite, brune og svarte hester. På mørke hester ble lyset reflektert horisontalt. Dette gjør dem svært attraktive for kleggen, som tiltrekkes av denne typen flatt lys, skriver BBC Nature.

På hvite hester reflekteres lyset i alle retninger, noe kleggen ikke ser ut til å like. Men hva med en stripete sebra? Hvilket lys sender den ut?

Prøvehester Forskerne satte ut tavler i svart, hvitt og striper i en hestefarm i Ungarn. Flatene ble smurt inn i insektlim slik at man i ettertid kunne telle antall klegg som hadde festet seg til de ulike fargene.

- Det var desidert færrest klegg på mønsteret som lignet mest på en sebra. Det var til og med færre på den, enn på den hvite, sier Susanne Akesson fra Lund Universitet, en av forskerne bak studien, til BBC Nature.

Det var en stor overraskelse for forskerne at kleggen ikke var interessert i den stripete versjonen, ettersom de svarte stripene reflekterer lyset på den måten kleggen liker best.

Ekskluderer ikke andre teorier Deretter satte forskningsgruppen ut tredimensjonale hestemodeller. Også her var det modellen med striper som fikk færrest klegg festet til seg.

Evolusjonsbiologen professor Matthew Cobb fra Universitet i Manchester sier til BBC Nature at han mener resultatet er fascinerende, men at det ikke ekskluderer andre teorier om sebraens striper.

Mange teorier Ifølge Nrk Newton har sebraen striper for å kamuflere seg. Stripene bryter konturen av dyret og gjør det på den måten vanskelig å få inntrykk av sebranes form. For et rovdyr er det vanskelig å skille sebraer i en flokk fra hverandre, og det blir derfor vanskelig fokusere på byttet.

Alle sebraer har sitt eget mønster som gjør det lettere for dem å gjenkjenne hverandre, skriver Kristiansand dyrepark. Stripene kan også virke som regulering av temperaturen, og som naturlig solkrem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer