Du leser nå Dagbladet Pluss

Derfor hater de Frankrike

De hater livsstilen og republikkens sekulære verdier. Og de hater den uforsonlige utenrikspolitiske og militære kampen Frankrike fører mot jihadister og terrorister i Syria.

UTSATT: Frankrike har opplevd en rekke terrorangrep de siste årene. -  Til sjuende og sist tror jeg ingen stat som vil være et åpent samfunn, kan gardere seg helt mot terror, sier direktør ved PRO, Kristian Berg Harpviken.
UTSATT: Frankrike har opplevd en rekke terrorangrep de siste årene. - Til sjuende og sist tror jeg ingen stat som vil være et åpent samfunn, kan gardere seg helt mot terror, sier direktør ved PRO, Kristian Berg Harpviken.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor hater de jihadistiske terroristene Frankrike, kanskje mer enn mange andre vestlige land.

Det mener forskere Dagbladet har snakket med.

I tillegg er Frankrike et sterkt polarisert land med store økonomiske forskjeller og marginaliserte minoriteter. I de store drabantbyene utenfor Paris lever hundretusener av unge opp uten å komme i jobb. Noen lar seg rekruttere til terrorisme.

- Årsaken til at Frankrike er særlig utsatt, er en kombinasjon av innenrikspolitikk og utenrikspolitikk, sier Franck Orban, 1.-amanuensis ved Høgskolen i Østfold og ekspert på Frankrike og på ekstremistiske bevegelser.

Vil ha styrkene ut

- Jihadistene hater Frankrikes sekulære verdier og livsstil. De angriper kultur og avisredaksjoner, som er uttrykk for frihetstanken i våre samfunn. De hater den sekulære staten når den går mot bruk av religiøse symboler. Det er det ene planet. Men målet er ikke å endre vår livsstil. De har utenrikspolitiske mål, de har en plan, sier Orban og fortsetter:

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.