SKAL HA TATT SITT EGET LIV: Stephen Paddock (64) skal, ifølge amerikanske myndigheter, ha drept minst 59 mennesker, for så å ta sitt eget liv. Foto: REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SKAL HA TATT SITT EGET LIV: Stephen Paddock (64) skal, ifølge amerikanske myndigheter, ha drept minst 59 mennesker, for så å ta sitt eget liv. Foto: REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Las Vegas-skytingen

Derfor hevder IS at Stephen Paddock (64) var en av deres soldater

- Velger å ta en sjanse, mener terrorforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter gårsdagens kuleregn mot Route 91 Harvest-festivalen i Las Vegas, påsto IS at de sto bak. Dette, ifølge The Atlantic, uten å vise til verken noe bilde, video eller lojalitetserklæring fra Stephen Paddock.

Videre hevdet terrororganisasjonen at den mistenkte gjerningsmannen hadde blitt radikalisert i løpet av kort tid, og handlet på vegne av dem.

NB! STERKE BILDER: Minst 50 er drept og over 200 er skadd i det som er en av de verste massakrene i USAs historie. Video: @ValleyPrivate/Instagram /Issaid Sepulveda / Drew Akiyoshi via CNN Vis mer

- Hopper på alt

Det har terrorforsker Magnus Ranstorp liten tro på.

Han viser til at FBI ikke har funnet noen forbindelse mellom den pensjonerte regnskapsføreren og noen terrororganisasjon.

- De hopper på alt som de kan få en fordel av. Her har de en død gjerningsmann, og IS velger å ta en sjanse for å for å vise at de fortsatt er relevante. De ønsker å skape tvil, sier Ranstorp til Dagbladet.

Ikke like stor tilgang

I løpet av den siste tiden har IS lidd flere nederlag i både Syria og Irak.

Terrorforskeren, som til daglig er ansatt ved Forsvarshögskolan, understreker likevel at IS fortsatt har kraft til å inspirere enkeltpersoner til handling.

- Krigen påvirker ikke den kapasiteten. Jo mindre territorium de har, jo mindre støtte får de fra landene IS har fotfeste i, men de kan fortsatt kapasitet til å inspirere, sier Ranstorp.

Denne kraften er imidlertid mindre i USA enn i Europa, ifølge forskeren.

- De har ikke samme muligheten til å operere i USA. Årsaken er at landets grenser er strengt bevoktet, og at IS ikke har tilgang til grensene på lik linje med Europa, oppgir Magnus Ranstorp overfor Dagbladet.

- HAN HAR ALDRI SLÅTT NOEN: Eric Paddock er broren til mannen som skal stå bak skytingen i Las Vegas. Foto av gjerningsmannen er utgitt av broren. Video: CNN Vis mer

Mystisk mistenkt

Når det gjelder tilfellet Stephen Paddock har amerikanske myndigheter ikke oppgitt noe mulig motiv for den mistenkte angriperens handlinger.

Mannen fra Nevada-byen Mesquite er blitt beskrevet som «en ensom ulv», men hans politiske synspunkter er ikke offentliggjort.

- Vi vet ikke så mye om Mr. Paddock, men han bor her i byen. Fra politiets side har vi ikke hatt kontakt med ham før dette, sa Quinn Averett, en talsmann for politiet i Mesquite, i går til The Guardian.

Må vite mer om motiv

Mangelen på informasjon gjør at Magnus Ranstorp avventer å omtale massakren som terror.

Han sier følgende om hva som kjennetegner terror, og hvorvidt Las Vegas-skytingen kan klassifiseres som det:

- Terrorisme handler om å skape frykt. Det har Paddock gjort. Man vet imidlertid lite om motivet hans, og om skytingen var politisk motivert. Før man finner noe motiv, er det vanskelig å kalle noe for terror.