Derfor holder Hillary seg borte

Mens partiet taper på hjemmebane, turnerer utenriksminister Hillary Clinton i Asia.

INHABIL DIPLOMAT : USAs utenriksminister, Hillary Clinton, er landets øverste diplomatiske leder, og har derfor ikke kunnet engasjere seg partipolitisk under mellomvalgkampen forut for Kongressvalget i natt. Foto: Jessica Rinaldi/REUTERS.
INHABIL DIPLOMAT : USAs utenriksminister, Hillary Clinton, er landets øverste diplomatiske leder, og har derfor ikke kunnet engasjere seg partipolitisk under mellomvalgkampen forut for Kongressvalget i natt. Foto: Jessica Rinaldi/REUTERS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Når amerikanske velgere avlegger sine stemmer til Kongressvalget i natt, vil utenriksminister og opprinnelig Demokrat Hillary Clinton befinne seg tusenvis av mil unna fedrelandet sitt.

Hun er for tiden på en to ukers rundtur i Asia, hvor hun i dag befinner seg i Malaysia.

Som det amerikanske diplomatiets øverste leder, har hun - i motsetning til sin ektemann, Bill Clinton - ikke hatt mulighet til å engasjere seg politisk på Demokratenes side i mellomvalgkampen forut for nattens Kongressvalg.

Ikke bare partipolitisk inhabilitet
Ikke alle tror riktignok at det er hennes partipolitiske inhabilitet som er den eneste grunnen til at hun nå holder seg unna USA og mellomvalget.

- Det er et trekk mange tolker som en bevisst handling fra utenriksministerens side for å distansere seg selv fra valgresultatet, skriver britiske The Telegraph.

For valgresultatet kommer ikke til å se bra ut for Clintons partifeller i Kongressen. Ifølge de aller seneste valgdagsmålingene, presentert av det amrikanske nettstedet Realclearpolitics, vil Demokratne miste flertallet i Representantenes hus i natt. Til tross for at de trolig vil bevare flertallet i Senatet med knappest mulig margin, ser valget ut til å bli lite suksessfullt for Demokratene.

Obama misunnelig på Clinton
Clinton sier selv at hun er glad for å kunne etterlate roret hjemme hos President Obama, som hun mener gjør en «storartet jobb» med å takle den komplekse innenrikspolitisk situasjonen, så vel som utenrikspolitiske saker, melder Associated Press (AP).

- Men jeg tror han er litt misunnelig på meg for at jeg er her, skriver AP at utnriksministeren sier i en tale til malaysisiske studenter, etter å ha fortalt at hun nettopp hadde snakket med Obama på telefon.

Clinton tror President Obama, Republikanernes fremskritt til tross, vil fortsette på den kursen han allerede har staket ut både for innenrikspolitikken og utenrikspolitikken. 

- Politiske vinder blåser fram og tilbake, men jeg tror dere vil få se en stødig President Obama som fører skipet videre, sier Clinton i Malaysia.

- Uansett hva som skjer under valget, vil han fortsette å promotere sin agenda, som jeg tror er riktig både for USA og resten av Verden, fortsetter hun.

Til innvendigner om at Demokratene tross alt kommer til å miste mange seter i Kongressen, bare to år etter at Presidenten ble innsatt, svarer hun følgende:

- Om det skjer, og det er ennå ikke sikkert... er det bare måten amerikansk politikk holder seg i sentrum på. En ny president velges, han gjør vanligvis voldsomt mye i løpet av de første to årene, og så sier folk at han enten har gjort for mye, eller ikke nok. Ved å velge ut representanter fra Presidentens egne parti, sender velgerne ut beskjeden om hva de synes om saken. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer