SIER HVA DE MENER: Disse demonstrantene gjør det motsatte av Barack Obama: De roper ut hva de mener om den pågående krigen. Foto: BILAL HUSSEIN/AP/SCANPIX
SIER HVA DE MENER: Disse demonstrantene gjør det motsatte av Barack Obama: De roper ut hva de mener om den pågående krigen. Foto: BILAL HUSSEIN/AP/SCANPIXVis mer

Derfor holder Obama kjeft om Gaza

Uttalte seg om krigen først etter ti dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barack Obama er i Washington og gjør seg klar til å ta over som president 20. januar.

Han har allerede hatt et møte om den kommende økonomiske krisepakka, og begrunner iveren til nettopp det med at det ikke kan vente, med tanke på situasjonen til det amerikanske folket.

Etter terrorangrepene i Mumbai var han raskt ute med å fordømme angrepene.

Men når det kommer til krigen i Midtøsten, har han vært helt taus, bortsett fra at rådgiverne hans har understreket at han er opptatt av situasjonen.

Ti dager etter
Først i dag, ti dager etter at Israel innledet sin store offensiv på Gazastripen, tok den påtroppende presidenten bladet fra munnen og uttrykte sin forferdelse over krigens grusomheter.

- Tapet av sivile liv på Gaza er en kilde til dyp uro for meg, sa Obama på en pressekonferanse kort tid etter at det ble kjent at rundt 40 palestinere som hadde søkt tilflukt på en FN-skole, ble drept i et israelsk angrep.

STORT SETT TAUS: Barack Obama. Foto: CHIP SOMODEVILLA/EPA/SCANPIX
STORT SETT TAUS: Barack Obama. Foto: CHIP SOMODEVILLA/EPA/SCANPIX Vis mer

Obama slo imidlertid fast at han ikke kommer til å uttale seg ytterligere om krigen før han flytter inn i Det hvite hus om knappe to uker, men varslet at han har mer han skulle ha sagt om saken når den tid kommer, skriver Reuters.

- Vi kommer til å arbeide effektivt og konsekvent for å prøve å løse konflikten i Midtøsten, sa han, men avsto fra å kommentere at George W. Bushs utenriksdepartement i dag har krevd en umiddelbar og ubegrenset våpenhvile på Gaza.

Minefelt
Stillheten hans er blitt heftig debattert blant bloggere på venstresiden i USA. Men også store medier som CNN og BBC spør seg: Hvorfor er Obama så passiv når det kommer til Midtøsten?

Som BBC konstaterer: Gaza er et politisk minefelt for Obama.

Samtidig er det lettere for ham å engasjere seg i innenrikspolitikken før han faktisk tar over.

- Det går et skille mellom utenriks- og innenrikspolitikken. Og det er for eksempel nødvendig for ham å gjøre noe med den amerikanske økonomien, der har han ikke muligheten til å sitte på gjerdet, sier Svein Melby, USA-ekspert og leder for Senter for transatlantiske studier, til Dagbladet.no.

- Rene terrorhandlinger som i Mumbai er det politisk risikofritt for ham å uttale seg om. Men å uttale seg om Midtøsten er noe av det vanskeligste en amerikansk politiker kan gi seg i kast med. Hvis han har tenkt å justere politikken der, noe jeg tror han vil, er han nødt til å trå varsomt, konstaterer Melby.

- Det klokeste for øyeblikket er nok å holde kjeft, sier han.

Mange Israel-venner
En problemstilling er at Israel har en spesiell posisjon i det demokratiske partiet. Obamas stabssjef Rahm Emanuel og utenriksminister Hillary Clinton er også kjent som Israel-vennlige.

ISRAEL-VENN: Rahm Emanuel. Foto: TANNEN MAURY/EPA/SCANPIX
ISRAEL-VENN: Rahm Emanuel. Foto: TANNEN MAURY/EPA/SCANPIX Vis mer

- USAs forhold til Israel er veldig spesielt, og Israel kan spille på sterke interne aktører i amerikansk politikk, spesielt i Obamas eget parti, sier Melby.

En annen årsak til at Obama er stille om den pågående krigen, er at situasjonen kan forandre seg voldsomt før han tar over, og han vil bli bundet til uttalelsene han kommer med nå.

Jens Stoltenberg har oppfordret Obama til å raskt engasjere seg i Midtøsten-situasjonen. Svein Melby tror han vil gjøre det, men tror samtidig at de som håper på en rask og drastisk endring, vil bli skuffet.

- Jeg tror han har et helt annet syn på hvordan disse konfliktene bør håndteres, enn den sittende regjeringen. Hans hovedargumenter i kritikken av utenrikspolitikken til Bush er at en må være villig til å snakke med alle og være åpen for dialog. Det tolker jeg som at han ikke bare er åpen for dialog med regimet i Iran, men også med alle aktørene i Israel-Palestina-konflikten, sier Melby.

- Men det er så sterke krefter i amerikansk politikk som fortsatt ønsker full støtte til Israel, at dette er noe som må gjøres over tid. Han må ha det amerikanske politiske miljøet bak seg hvis han skal få til en reell endring.

ISRAEL-VENN: Hillary Clinton. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/SCANPIX
ISRAEL-VENN: Hillary Clinton. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/SCANPIX Vis mer