Derfor holdes guttens sykdom hemmelig

Frp trekker seg fra regjering etter at IS-kvinnen (29) og hennes syke sønn fikk komme til Norge. Trolig får offentligheten aldri vite hvor syk gutten faktisk er. Det får Ap-leder Jonas Gahr Støre til å reagere.

HENTET: Den 29 år gammel kvinnen og hennes to barn er tilbake i Norge etter å ha fått hjelp fra norske myndigheter. Foto: Privat
HENTET: Den 29 år gammel kvinnen og hennes to barn er tilbake i Norge etter å ha fått hjelp fra norske myndigheter. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Hun har kommet seg til Norge, og ble mandag besluttet varetektsfengslet i fire uker.

Etter nesten sju år i Syria, hvorav flere av de siste månedene i flyktningleir, var det til slutt hennes sønns sykdom som åpnet opp for muligheten til å reise tilbake.

Femåringen er syk, og skal lide av cystisk fibrose. Ifølge kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, har mora fryktet for hans liv.

Mens de politiske forhandlingene i kjølvannet av utleveringen har ført til at Frp har trukket seg fra regjering, er det fremdeles stor usikkerhet rundt hvor hardt rammet den 29 år gamle IS-kvinnens sønn faktisk er av sykdommen. Regjeringen har hele tiden omtalt gutten som «antatt syk».

Vil ha svar

Det får Ap-leder Jonas Gahr Støre til å reagere. Han mener regjeringen er for tilbakeholdne om IS-kvinnens syke sønn.

- Nå er dette barnet på norsk jord og jeg synes dette er spørsmål som vi bør få mer kunnskap om, sa han under Debatten på NRK mandag kveld.

REAGERER: Ap-leder Jonas Gahr Støre etter Debatten mandag kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REAGERER: Ap-leder Jonas Gahr Støre etter Debatten mandag kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Mener du virkelig at vi skal gi opplysninger om barnets helsetilstand? svarte nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner.

- Det er i tilfelle å gå over en strek. Vi må også ivareta dette barnets personvern. Det er lovpålagt taushetsplikt i sånne saker, fortsatte han.

Støre svarte at han mener det er uavhengig av det er mulig å ivareta barnets anonymitet, men at saken har vært så offentlig at regjeringen bør bekrefte guttens helsetilstand.

- Mor må samtykke

KAOS: Siden 2013 har Høyre, Frp, Venstre og KrF samarbeidet, 20. januar 2020 trakk Frp seg fra regjeringa. Vis mer

UiB-professor og jusekspert Hans Fredrik Marthinussen tror på sin side at vi trolig aldri får svar på spørsmålet.

- Taushetsplikten om helseopplysning er helt i kjernen av det taushetsplikten skal beskytte. For et barn er det foreldrenes rett å dele eller ikke dele informasjonen, og i dette tilfellet er det mor som må samtykke til at informasjonen deles, eventuelt Barnevernet dersom de overtar gutten, sier Marthinussen til Dagbladet.

- Mine opplysninger er mine

Professoren er tydelig på at det vil være svært alvorlig dersom taushetsplikten brytes, og femåringens helsetilstand blir kjent for offentligheten. Dersom for eksempel utenriksminister Ine Søreide uttaler seg om hvor alvorlig syk gutten er, ville det ifølge Marthinussen kostet henne jobben.

- En statsråd som begår straffbare forhold i tjenesten vil i alle fall ikke kunne fortsette som statsråd. Og å dele slike opplysninger uten samtykke, er straffbart, slår professoren fast, og bruker seg selv som eksempel:

- Helseopplysninger er private opplysninger, så mine opplysninger er mine - også, og ikke minst, for barn som ikke kan verne seg selv. Skal denne gutten vokse opp med at alle vet detaljer om hans sykdomstilstand? Det vil ikke være bra, uavhengig av hvor alvorlig tilstanden er.

PÅGREPET: Den IS-siktede kvinnen ble pågrepet etter å ha landet på Gardermoen. Reporter: Øystein Sæthre. Foto: Roger Sevrin Bruland. Vis mer

Ingen unntak

Marthinussen betegner det som håpløst, hvis pasienter ikke skal kunne stole på at opplysninger om deres private helse ikke er trygge hos legen - også i slike saker som med IS-kvinnens sønn. Det til tross for at den offentlige debatten og de politiske ringvirkningene har blitt så store som de har blitt.

Han er ikke uenig i at opplysningene et stykke på vei kan bidra i den offentlige debatten. Å lempe på regelverket, anser han imidlertid som udiskutabelt.

- Å åpne for et unntak i denne saken, vil være i strid med menneskerettighetskonvensjonen, slår Marthinussen fast.

Roser utenriksministeren

Med loven som bakgrunn, er ikke professoren i tvil om hva han mener om Søreides håndtering av situasjonen, til tross for press fra blant annet media.

Han sier det er positivt at Søreide ikke kommenterer helsetilstanden til femåring - selv om også han har forståelse for at spørsmålene stilles.

- Jeg forstår at folk spør om alvorligheten av sykdommen, men man må respektere loven. Selve prosessen er derimot ikke underlagt taushetsplikten, så hvor sikker man var på guttens helsetilstand bør det kunne svares på - for eksempel om jobben var gjort godt nok og legene som vurderte helsen var kvalifiserte, sier Marthinussen.

IS-kvinnen med barna

Den 29 år gamle norsk-pakistanske kvinnen landet på Gardermoen like før midnatt fredag.

Saken er en av flere grunner til at Fremskrittspartiet mandag trakk seg fra regjeringen.

Mandag opplyste politiadvokat i PST, Line Nyvoll Nygaard, at IS-kvinnen er på sykehus sammen med barna, selv om hun er varetektsfengslet. Politiet holder vakthold på stedet, og kvinnen vil etter hvert overføres til ordinær varetekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer