Derfor hopper IS-krigere av fra terrorgruppa: - De beskytter ikke muslimer, de dreper dem

En ny rapport har sett på hvorfor IS-krigere har rømt fra terrorveldet.

INTERVJU MED AVHOPPERE:  En ny rapport har samlet intervjuer med 58 avhoppere, som snakker om hvorfor de har forlatt terrorgruppa Den islamske stat (IS). Nesten alle avhopperne skal ifølge rapporten ha nevnt at gruppa ikke lever opp til sin ideologi og at propagandaen ikke svarer til virkeligheten. Dette bildet ble tatt like sør for Palmyra den 5. august. Foto: AP / Militant Website
INTERVJU MED AVHOPPERE: En ny rapport har samlet intervjuer med 58 avhoppere, som snakker om hvorfor de har forlatt terrorgruppa Den islamske stat (IS). Nesten alle avhopperne skal ifølge rapporten ha nevnt at gruppa ikke lever opp til sin ideologi og at propagandaen ikke svarer til virkeligheten. Dette bildet ble tatt like sør for Palmyra den 5. august. Foto: AP / Militant Website Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny studie fra Internasjonalt senter for radikaliseringsstudier (ICSR) ved King's College har sett på hvorfor unge menn og kvinner velger å hoppe av fra terrorgruppa Den islamske stat (IS).

De har sett på 58 historier fortalt av personer som har vært på innsida av terrorgruppa.

- Ikke alle avhoppere er helgener, og ikke alle er klare eller villige til å snakke åpent. Men stemmene deres er sterke og klare: «Den islamske stat beskytter ikke muslimer, den dreper dem». De må bli hørt, skriver direktør Peter R. Neumann ved ICSR.

Ikke mot Assad Neumann hevder historiene til de 58 avhopperne viser fire hovedgrunner til hvorfor IS-krigere hopper av. Han sier stort sett alle nevnte  at IS ikke levde opp til deres forventninger når det kom til politikk og ideologi, og at det terrorgruppa gjør ikke følger gruppas harde jihadistideologi.

- En av de mest tydelige kritikkene går på hvor mye gruppa kjemper mot andre sunni-opprørere. Ifølge avhopperne så virket det ikke som å velte Assad var en prioritet, og lite ble gjort for å hjelpe sunnimuslimene som ble angrepet av ham, heter det i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer