Derfor hopper IS-krigere av fra terrorgruppa: - De beskytter ikke muslimer, de dreper dem

En ny rapport har sett på hvorfor IS-krigere har rømt fra terrorveldet.

INTERVJU MED AVHOPPERE:  En ny rapport har samlet intervjuer med 58 avhoppere, som snakker om hvorfor de har forlatt terrorgruppa Den islamske stat (IS). Nesten alle avhopperne skal ifølge rapporten ha nevnt at gruppa ikke lever opp til sin ideologi og at propagandaen ikke svarer til virkeligheten. Dette bildet ble tatt like sør for Palmyra den 5. august. Foto: AP / Militant Website
INTERVJU MED AVHOPPERE: En ny rapport har samlet intervjuer med 58 avhoppere, som snakker om hvorfor de har forlatt terrorgruppa Den islamske stat (IS). Nesten alle avhopperne skal ifølge rapporten ha nevnt at gruppa ikke lever opp til sin ideologi og at propagandaen ikke svarer til virkeligheten. Dette bildet ble tatt like sør for Palmyra den 5. august. Foto: AP / Militant WebsiteVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny studie fra Internasjonalt senter for radikaliseringsstudier (ICSR) ved King's College har sett på hvorfor unge menn og kvinner velger å hoppe av fra terrorgruppa Den islamske stat (IS).

De har sett på 58 historier fortalt av personer som har vært på innsida av terrorgruppa.

- Ikke alle avhoppere er helgener, og ikke alle er klare eller villige til å snakke åpent. Men stemmene deres er sterke og klare: «Den islamske stat beskytter ikke muslimer, den dreper dem». De må bli hørt, skriver direktør Peter R. Neumann ved ICSR.

Ikke mot Assad Neumann hevder historiene til de 58 avhopperne viser fire hovedgrunner til hvorfor IS-krigere hopper av. Han sier stort sett alle nevnte  at IS ikke levde opp til deres forventninger når det kom til politikk og ideologi, og at det terrorgruppa gjør ikke følger gruppas harde jihadistideologi.

- En av de mest tydelige kritikkene går på hvor mye gruppa kjemper mot andre sunni-opprørere. Ifølge avhopperne så virket det ikke som å velte Assad var en prioritet, og lite ble gjort for å hjelpe sunnimuslimene som ble angrepet av ham, heter det i rapporten.

Ifølge avhopperne skal gruppa ha brydd seg mer om krangler med andre opprørsgrupper og søkenen etter spioner og forrædere. «Dette var ikke den typen jihad de tro til Syria og Irak for å kjempe», skriver Neumann.

- Det er kjent at primærmålet til ISIL ikke er å avsette Assad, men å opprette en islamsk stat. Det er et veldig svart-hvitt bilde av virkeligheten, enten er du med oss, eller så er du mot oss. Det gjelder om du er en sekulær gruppe eller en radikal sunnigruppe. Enten underkaster du deg, eller er du en fiende, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole til Dagbladet.

Andre sunni-opprørere Syria-krigen raser mellom flere hundre, kanskje flere tusen, opprørsgrupper - som igjen har forgreininger til regionale og internasjonale støttespillere som USA, Russland, Iran, Tyrkia og Saudi-Arabia. Terrorgruppa (IS) kjemper mot flere andre sunnimuslimske opprørsgrupper, hvorav det mest kjente eksempelet er Nusrafronten, som er al-Qaidas offisielle gruppe i Syria.

- Strategien i flere av områdene de tar over, er å infiltrere dem på forhånd. De kartlegger maktstrukturene og ser hvilke holdninger lederne har. Dem man anser som en trussel, likvideres. Det spiller ingen rolle om de er sunnimuslimer eller ikke. Om du er tro mot deres radikale tolkning av islam overskygger om du er sunni eller ikke. Det spiller ingen rolle, så lenge du ikke har den samme radikale tolkningen av islam. Det er veldig svart-hvitt, sier Gundersen til Dagbladet.

Propaganda og forventninger Ni av de 58 historiene i rapporten var fra IS-krigere fra Vest-Europa og Australia, deriblant to briter og en tysker. 21 av de 58 var syrere.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Den islamske stat (IS) bruker henrettelser for å disiplinere blant sine egne og for å skremme fiender og lokalbefolkningen. Den andre grunnen til at avhopperne dro, var ifølge Neumann terrorgruppas brutalitet, drap på sivile, systematisk mishandling av lokalbefolkningen og at IS-krigere ble drept av sine egne.

- Ingen av episodene de nevnte handlet imidlertid om minoriteter. Brutalitet var ikke en universell bekymring. Det ble sett i et sekterisk lys og sjokkerte mest når ofrene var andre sunnier, skriver Neumann. 

Et hardt liv Han trekker også fram korrupsjon, ulikhet og favorisering av fremmedkrigere, «uislamsk oppførsel» som ikke levde opp til den IS-ideologien de hadde forventet seg.

- Den propagandaen ISIL sprer er myntet på å rekruttere fremmedkrigere og kvinner, og at propagandaen ikke stemmer med virkeligheten er ikke overraskende, sier Gundersen til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere snakket med en amerikansk IS-kriger, som beskrev livet kvinner kunne forvente seg i terrorgruppa slik:

- Å være i et rom i flere måneder uten kontakt med verden utenfor. Å ikke kunne se sola. At ektemannen blir skadet eller drept. Å være alene i lange perioder uten å kunne kontakte venner eller familie. Å mangle mat, vann og elektrisitet. Dårlig tilgang på legehjelp. Å alltid være redd for at huset ditt bli angrepet.

Den fjerde grunnen til at folk hopper av, er ifølge rapporten at livet under IS var hardt og skuffende. Det var ingen luksusgoder å hente som medlem i kalifatet og livet i krig levde ikke opp til forventningene.

Les også: USA har brukt 24 milliarder kroner på å bombe IS. Men terrorgruppa står like sterkt