Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Derfor husker ikke Erna

Opposisjonen freser, og ber statsministeren svare ordentlig: - Ofrene fortjener svar, sier SV.

HUSKER IKKE: «I min hverdag får jeg daglig informasjon om mange ulike temaer. I tillegg til informasjon som kommer i fomelle kanaler, får jeg informasjon fra venner og bekjente», skriver Erna Solberg i sitt svar til Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HUSKER IKKE: «I min hverdag får jeg daglig informasjon om mange ulike temaer. I tillegg til informasjon som kommer i fomelle kanaler, får jeg informasjon fra venner og bekjente», skriver Erna Solberg i sitt svar til Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Erna Solberg har fortalt Stortinget at hun ikke husker akkurat når eller hvordan hun ble informert om NAVs praksisendring og de påfølgende konsekvensene.

Samtidig understreker statsministeren at informasjonen hun ikke husker så mye fra, ga henne grunn til å ikke gjøre noe i saken.

Opposisjonen på Stortinget forstår ikke logikken i Solbergs svar. De ønsker dermed å vite hvordan Solberg både ikke husker, og samtidig ikke foretok seg noe. Solberg har tidligere forsikret om at hun ikke ble gjort klar over selve NAV-saken før 19. oktober i år.

Erna Solberg besvarte i dag skriftlige spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV):

«I min hverdag får jeg daglig informasjon om mange ulike temaer. I tillegg til informasjon som kommer i formelle kanaler, får jeg informasjon fra venner og bekjente, mennesker jeg treffer på reiser og besøk, aviser, nettsider, sosiale medier mv. Jeg tar naturlig nok ikke beslutninger knyttet til hvert enkelt tema jeg blir kjent med», skriver Solberg i et skriftlig svar til Stortinget.

MISTILLIT: Bjørnar Moxnes og Rødt fremmer mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Han sier til Dagbladet at han mener Hauglie ikke er egnet til å lede opprydningsarbeidet etter NAV-skandalen. Reporter/video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Hun svarer ikke

Statsministeren fortsetter sitt resonnement:

«Informasjonen om praksisendringen i NAV i juni 2019 var en slik opplysning. Det er bakgrunnen for at jeg i mitt forrige svar til komiteen skrev at det basert på informasjonen jeg hadde på tidspunktet, ikke var grunn for at Statsministerens kontor skulle foreta seg noe».

Freddy André Øvstegård mener Solberg bevisst unngår å svare på vanskelige spørsmål om NAV-skandalen.

- Jeg reagerer på at Erna Solberg ikke vil svare Stortinget om somlingen i denne saken. Fordi Anniken Hauglie brukte så lang tid på å varsle blant andre statsministeren selv tok det mange uker før konsekvensene av feil lovanvendelse ble stansa, sier han til Dagbladet.

Godtar ikke svaret

Stortinget spør også Solberg om hva hun tenker om at det gikk 45 dager før hun ble orientert om alvoret i NAV-saken.

Erna Solberg vil ikke svare på dette spørsmålet.

Hun viser til Grunnlovens bestemmelser om at en statsminister ikke skal legge fram uriktige eller villedende spørsmål opplysninger for Stortinget.

«Fordi vi ennå ikke har alle fakta på bordet, har jeg valgt å ikke ta stilling til enkeltheter i saken ennå», skriver hun.

Øvstegård og SV klør seg i hodet over logikken til Solberg.

- Stortinget kan ikke godta at statsministeren ikke vil svare kontrollkomiteen på viktige spørsmål i en så alvorlig sak. Ofrene fortjener svar, ikke avvisning fra den øverste ansvarlige. Erna Solberg bør tenke seg nøye om rundt den holdningen mot våre spørsmål før høringen på nyåret.

Høyre-nestor Michael Tetzschner mener medlemmer av kontrollkomiteen nærmest prøver å lure statsminister Erna Solberg (H) i en felle i saken om trygdeskandalen.

- Det er to sider ved det spørsmålet. For det første impliserer det et faktum som ikke er avklart. Dette står så langt for spørrerens regning, som ber Solberg indirekte bekrefte en påstand som ikke er klarlagt. Dette er ugreit, sa Tetzschner til NTB på fredag.

- Det er helt meningsløst å vise til opplysningsplikten. Det Grunnloven regulerer, er at sakene skal inneholde ikke bare riktige, men også fullstendige opplysninger, sier han.

OMFATTENDE MATERIALET: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har overlevert sensasjonell ny informasjon om NAV-skandalen til Stortinget. Reporter: Torun Støbakk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Skandalen

På grunn av en feiltolkning av EØS-regelverket kan alle disse ha fått urettmessige tilbakebetalingskrav vedrørende arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger.

Minst 85 personer kan også være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av tolkingen.

For ei drøy uke siden beklaget også Erna Solberg overfor de skadelidende i en ny tabbe i Skattedirektoratet.

Skattedirektør Hans Christian Holte erkjente for halvannen uke siden at det har vært 17 500 tilfeller der folk har betalt tilbake Nav-penger uten å få igjen skattepengene de har krav på.

Hvert av de siste fem åra har Nav krevd tilbake rundt én milliard kroner fra folk som er avhengig av ytelser fra Nav. Disse pengene er det trukket skatt av på samme måte som for andre lønnsinntekter.