Coronaviruset:

Derfor innfører Hitra munnbind-påbud ute

- Vi har en uoversiktlig situasjon når det gjelder smittespredning, og munnbind er et forebyggende tiltak som er å anbefale i en situasjon så usikker som hos oss, sier ordføreren.

MY FORSKRIFT: På Hitra innføres i dag en ny forskrift om bruk av munnbind - også utendørs. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MY FORSKRIFT: På Hitra innføres i dag en ny forskrift om bruk av munnbind - også utendørs. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

I minst en uke fra i dag gjelder en egen forskrift for bruk av munnbind utendørs på Hitra.

I forskriften, som er innført av kommuneoverlegen, heter det at det er påbud om bruk av munnbind innendørs i offentlige rom og utendørs i tett befolkede områder.

Ordfører Ole Laurits Haugen forteller Dagbladet at det nye munnbind-påbudet innføres etter at kommunen har opplevd en oppblomstring av smitte.

- Vi innfører dette kort og godt fordi vi har en uoversiktlig situasjon når det gjelder smittespredning og munnbind er et forebyggende tiltak som er å anbefale i en situasjon så usikker som hos oss, sier Haugen.

- Redd for smitten

Utendørs gjelder påbudet i tett befolkede områder, som julemarkeder, opplyser kommunen.

- Hvorfor vil dere at folk skal bruke munnbind på for eksempel julemarked?

- Fordi det er et sted der det fort blir større ansamlinger av folk, og vi er redd smitten flyter lett mellom dem.

- Etterleves det?

- Så langt ser det slik ut.

- Har dere julemarked på Hitra?

- Nei, ikke spesifikt, men vi har noen utsalgsteder, som kan ligne på det, sier ordfører Haugen.

VIKTIG: Verdens helseorganisasjon melder at alle som feirer jul i Europa bør ha munnbind under feiringen. Dette sier Espen Rostrup Nakstad. Reporter Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Brukes med fornuft

Haugen sier at han så langt kun har fått positive tilbakemeldinger på det nye påbudet.

- Jeg registrerer at det er diskusjoner om vitsen av å bruke munnbind i det hele tatt, men opplever samtidig at det verden over anerkjennes at det har en forebyggende effekt, sier Haugen.

Det nye påbudet gjelder i første omgang til og med 28. desember, men kan forlenges med én uke.

Ordføreren understreker at det nye påbudet må brukes med skjønn.

- Så man trenger ikke bruke det på skitur?

- Nei, må få gå i marka uten munnbind. Her må alle bruke sunn fornuft, sier han.

TØYMUNNBIND: Administrerende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hva man må huske på når man bruker tøymunnbind. Video: Dagbladet TV / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bekymring

I går ble det påvist 7 nye smittetilfeller på Hitra. Totalt har tolv personer testet positivt siden torsdag.

- Det er så langt i dag ikke opplyst om noen nye tilfeller, men vi venter på nye resultater utover dagen, sier Haugen, som forteller at den nye oppblomstringa har gjort innbyggerne redde.

- Det eksisterer mye bekymring og usikkerhet her, sier han.

Gårsdagens påviste smittede er alle nærkontakter av dem som ble bekreftet smittet på torsdag og fredag, ifølge NTB. De første smittede hadde alle arbeid i fiskerikonsernet Lerøy, mens de nye smittetilfellene består av både nærkontakter internt i Lerøy og nærkontakter privat.

- Smittetilfellene har for øvrig forgreininger ut i hele hittersamfunnet, og det er derfor en stor utfordring for oss alle, ikke minst de mange kommunale medarbeiderne som er i aksjon for å teste og spore, sier ordfører Haugen.

- Det jobbes nå på spreng med smittesporing, sier ordføreren, som sier han vil gjenta følgende:

- Nå må alle være med på å ta ansvar, tenke over eget ansvar, og være forsiktig.

Hitra er en kommune i Trøndelag, og ligger sør for innløpet til Trondheimsfjorden.

MUNNBIND: FHI-direktør Camilla Stolteberg om hvordan hun personlig synes det er å bruke munnbind. Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Frode Andresen Vis mer

Innendørs

I tillegg til påbudet om bruk av munnbind utendørs, innfører kommunen følgende påbud om bruk av munnbind innendørs i offentlige rom:

  • i butikker,
  • i fellesarealene på kjøpesentre,
  • på serveringssteder med og uten skjenkebevilling unntatt når man sitter ved bordet. Gjelder både ansatte og gjester
  • i frisør- og skjønnhetssalonger og andre virksomheter med en-til-en kontakt som f.eks. tilbyr hudpleie, tatoveringer, hulltaking (piercing) og annen virksomhet som er omfattet av forskrift 6. mai 1998 nr. 581 om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet m.v (hygieneforskriften)hygieneforskriften. Gjelder både ansatt og kunde.
  • i tros- og livssynslokaler
  • i lokaler for kultur-, sports-, trenings- og fritidsaktiviteter, for eksempel på kino eller i idrettshaller. For utøverne gjelder ikke dette under selve kultur- /idrettsaktiviteten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer