LØSLATT: Damien Echols, Jessie Misskelley og Jason Baldwin ble på fredag løslatt, 17 år etter at de ble dømt for trippeldrap.Foto: DANNY JOHNSTON/AP
LØSLATT: Damien Echols, Jessie Misskelley og Jason Baldwin ble på fredag løslatt, 17 år etter at de ble dømt for trippeldrap.Foto: DANNY JOHNSTON/APVis mer

Derfor «innrømmer» de trippeldrapet på 8-åringene de har nektet for i 18 år

Premien ble så stor at West Memphis 3 svelget stoltheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 5. mai 1993 ble 8-åringene Stevie Branch, Michael Moore og Christopher Byers funnet avkledd og drept i ei grøft i West Memphis i den amerikanske delstaten Arkansas.

Trippeldrapet ble omtalt som et satanistisk ritualmord, og Damien Echols, Jason Baldwin og Jessie Misskelley ble dømt for grusomhetene. De to sistnevnte ble dømt til livsvarig fengsel. Echols fikk dødsstraff.

Fredag ble de løslatt, som frie menn. Etter at de innrømmet at bevisene mot dem var sterke nok til en dom.

- Jeg er uskyldig De tre mennene - kjent som West Memphis 3 delvis stiller seg selv, følte at de ikke hadde noe valg.

Kort historikk: Trioen ble dømt året etter drapet. I 2007 ble nye DNA-spor analysert på nytt og konklusjonen var at ingen av dem kunne knyttes til åstedet. Tross flere begjæringer ble det aldri noen ny rettssak. Men fredag ble de brått sluppet fri, på én betingelse:

De måtte innrømme at aktoratet sitter på tilstrekkelig bevismateriale slik at en jury i en rettssak antakelig ville funnet dem skyldig.

- Dette er ikke rettferdighet, uansett hvordan du ser på det, sier Baldwin (34) ifølge Associated Press.

- Selv om jeg er uskyldig, er denne avgjørelsen det beste for meg, sier Misskelley (36).

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er uskyldig, sier Echols (37).

Ombestemte seg Likevel har de altså innrømmet at påtalemyndighetens beviser er av domfellende karakter, en avgjørelse som var vond å svelge.

Baldwin sier han i utgangspunktet hadde tenkt til å takke nei til «avtalen», men etter å ha tenkt seg om valgte han å gå med på løsningen. Det som fikk ham på andre tanker var kameraten Echols, som ventet på dødsstraff.

- De hadde tenkt å drepe ham, sier Baldwin til Reuters.

Echols trenger ikke lenger å frykte henrettelse. Han er en fri mann, selv om han ikke klarer å glede seg 100 prosent over akkurat det.

- Dette er ikke perfekt. Det er på ingen måter perfekt, sier han.

- Nå er jeg bare sliten. Dette har pågått i 18 år og det har vært et sant helvete, sier Echols ifølge CNN.

Alford-avtalen Bakgrunnen for løsningen er en amerikansk rettsordning som kalles Alford Plea, oppkalt etter Henry Alford, som ble dømt for et drap som ble begått i 1963.

HEVDER SIN USKYLD: Jessie Misskelley, Damien Echols og Jason Baldwin har alltid hevdet sin uskyld. Likevel har de nå innrømmet å ha stått bak drapene. Foto: NYT/SCANPIX
HEVDER SIN USKYLD: Jessie Misskelley, Damien Echols og Jason Baldwin har alltid hevdet sin uskyld. Likevel har de nå innrømmet å ha stått bak drapene. Foto: NYT/SCANPIX Vis mer

Meget kort fortalt betyr ordningen at dømte personer som hevder sin uskyld - og som har sittet lenge i fengsel - kan bli løslat mot at de erkjenner påtalemyndighetens bevismengde. Sånn at saken skal få en «skikkelig slutt». Alford Plea er lite brukt.

- Greia med Alford er at det er et verktøy for å avslutte en sak, sier advokat B.J. Bernstein.

Han forteller at de løslatte fortsatt må leve med «skyldig»-stempelet, og problemene det kan skape for dem i forhold til blant annet jobbsøknader.

- For oss er saken nå avsluttet. Og jeg er trygg på at det ikke har vært noen andre personer involvert i denne saken, sier aktor Scott Ellington.

Splittet Familiene til ofrene er splittet i saken. Flere har støttet den dømte trioen, mens andre har vært overbevist om at det var de som sto bak drapene.

- Jeg er glad de er løslatt og kan dra hjem til sine familier, men jeg er skuffet over skylden som fortsatt er klistret til navnene deres, siden de vet de er uskyldige, sier John Mark Byers, faren til drepte Christopher.

Damien Echols forteller at de fortsatt kommer til å kjempe for en fullstendig frifinnelse. Og de har mange støttespillere. Det er laget flere dokumentarer om dem, og artister har både spilt i plate og holdt støttekonsert for dem.

Blant dem som har vært aller mest engasjert er Pearl Jam-vokalist Eddie Vedder. Han var tilstede i retten da de ble løslatt og satt sammen med Echols kone Lorri. Vedder har tidligere sagt dette om West Memphis 3:

- Hvorfor de er uskyldige? Fordi det ikke er noe som tilsier at de er skyldige.

Nå er de fri. Men «skyldige».

STØTTESPILLER: Eddie Vedder har engasjert seg i saken mot Damien Echols og de to andre. Her fra fredagens løslatelse. Foto: DANNY JOHNSTON/AP
STØTTESPILLER: Eddie Vedder har engasjert seg i saken mot Damien Echols og de to andre. Her fra fredagens løslatelse. Foto: DANNY JOHNSTON/AP Vis mer