Svein Ludvigsen

Derfor innrømmer han sex, men nekter straffskyld

Tegner et bilde av asylsøker som ressurssterk og nekter for å ha gitt asylsøkerne et overdrevent inntrykk av egen makt.

FORKLARER SEG: Svein Ludvigsen forklarer seg i dag i Nord-Troms tingrett. Under sin forklaring innrømmer han å ha løyet til politiet i avhør. Han innrømmet seksuell omgang med en av de fornærmede asylsøkerne, men nekter for at denne er straffbar. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
FORKLARER SEG: Svein Ludvigsen forklarer seg i dag i Nord-Troms tingrett. Under sin forklaring innrømmer han å ha løyet til politiet i avhør. Han innrømmet seksuell omgang med en av de fornærmede asylsøkerne, men nekter for at denne er straffbar. Tegning: Ane Hem / NTB scanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Svein Ludvigsen erkjente i dag tre tilfeller av seksuell omgang med en mann i 20-åra. Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg den seksuelle omgangen, noe han nekter straffskyld for.

I tiltalen strekker misbruket seg fra sommeren 2011 og fram til 18. juli 2014, dagen 72-åringen gikk av som fylkesmann i Troms.

Ifølge Ludvigsens forklaring skjedde alle disse tre tilfellene av seksuell omgang etter 18. juli 2014.

Politiet har bilde

Ludvigsen fortalte at han overnattet hos mannen i hans leilighet 31. oktober 2014 - 1. november 2014. Der skal de to ha onanert hverandre, noe Ludvigsen omtaler som gjensidig.

- Jeg stoppet det ikke. Jeg ønsket det, han ønsket det, sier han.

Det andre tilfellet skal ifølge Ludvigsen ha skjedd 26. oktober 2015 på et hotell i Oslo. Han skal ha avtalt med fornærmede på forhånd om at mannen skulle komme på hotellet der Ludvigsen bodde.

- Da han banket på døra var jeg i dusjen, jeg slapp ham inn og han spurte om han kunne dusje. Da var det en seksuell kontakt, men ikke i det omfanget han forklarer. Vi gjorde det. Onani, sier Ludvigsen.

Den siste seksuelle omgangen var ifølge Ludvigsen 26. november 2017 på et hotell i Oslo sentrum. Den kvelden ble det tatt et bilde som skal vise oralsex mellom Ludvigsen og fornærmede, det omtales som et sentralt bevis.

LUDVIGSEN-SAKEN: Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisa Nordlys, med sine betraktninger etter å ha hørt Svein Ludvigsens forklaring i retten. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

For dette er Ludvigsen tiltalt for å ha misbrukt en sårbar situasjon, noe han nekter for.

- Ytterliggående

Den gangen skal da ha avtalt å møte hverandre på Egon på sentralstasjonen i Oslo.

TUNG DAG: Beate Arntzen forteller Dagbladet hvordan hennes klient opplevde rettssaken onsdag, der tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for seksuell omgang. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen / Angelica Hagen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde vært der før. Han hadde ønsket å bli med på hotell før. Nå sa han at han ville prate og vi gikk på hotellet, sier han.

Ifølge Ludvigsen skal han ha tatt seg en dusj da fornærmede spurte om han også kunne dusje.

- Jeg sa ja. I ettertid ser jeg at jeg har vært naiv. Jeg kommer ut av dusjen. Han er naken, jeg er naken. Det utvikler seg til en seksuell handling. Det er nok den mest ytterliggående aktiviteten jeg hadde med ham. Det var da oralsex. Jeg har tenkt mye på: Hvorfor lot jeg dette skje, ikke bare en, ikke bare to, men tre ganger? sier Ludvigsen.

NEKTER: Den fornærmede mannen i 20-åra beskrev flere titall tilfeller av seksuell omgang på Ludvigsens hytte. Det nekter den tidligere fylkesmannen for. Foto: Stein Wilhelmsen
NEKTER: Den fornærmede mannen i 20-åra beskrev flere titall tilfeller av seksuell omgang på Ludvigsens hytte. Det nekter den tidligere fylkesmannen for. Foto: Stein Wilhelmsen Vis mer

Tegner et annet bilde

Forklaringen står i sterk kontrast til mannen i 20-åras forklaring, som hevdet det kan ha vært rundt hundre tilfeller av seksuell omgang, og forklarte seg i detalj om titall av disse tilfellene. Han har videre sagt at han følte seg maktesløs og at han frykter å miste oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Forsvarerne hans mener det sentrale spørsmålet i saken er om Ludvigsen har misbrukt et overmaktsforhold, sin stilling som fylkesmann, eller utnyttelse av sårbar situasjon.

Ludvigsen var også opptatt av at han opplever den fornærmede mannen i 20-åra som ressurssterk.

- Han kunne flere språk, norsk lærte han seg rimelig fort. Engelsk kunne han, og lærte seg det uten å ha gått på skole, sier han.

- Det forteller meg: ville mine tre unger, eller naboen sine tre unger, ha tålt det han og flere andre har opplevd? Jeg skjønner godt at det var ting jeg ikke burde gjort med ham, og han med meg. Men jeg begriper ikke at han får seg til å beskylde meg for tvang, for vold. Jeg har hjulpet han så mye med utdanning og mestring. Det er jeg glad og stolt over, sier han.

Han skal også ha hjulpet med ting som mat, jobber og 10 000 kroner til kjøreopplæring.

DETTE ER SAKEN: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet unge asylsøkere for sex. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng. Foto: Henning Lillegård / Stein Wilhelmsen. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix Vis mer

Selv om psykiatriske utredninger av mannen har vist at han hadde alvorlige problemer, kan disse påstandene være en viktig del av Ludvigsens forsvar. Ludvigsens sier han nå er overrasket over mannens psykiske lidelser, men at han kjente til noen somatiske problemer.

- Løgn

Ludvigsen er også tiltalt for å ha misbrukt en mann i 30-åras sårbare situasjon til seksuelle formål ved tre anledninger i løpet av sommeren 2014. Ifølge tiltalen skal det ha vært seksuell omgang i en parkert bil på to forskjellige steder i Tromsø og på Amalie hotell i sentrum av byen.

- Han lyver, sier den tidligere fylkesmannen.

Ludvigsen forteller at han møtte ham på gata etter at han sluttet som fylkesmann, etter at han først skal ha møtt ham på fylkeshuset.

NEKTER: Ifølge fornærmede skal han også ha hatt seksuell omgang med Ludvigsen hjemme hos ham på Sommarøy. Det nekter også den tidligere fylkesmannen for. Foto: Henning Lillegård
NEKTER: Ifølge fornærmede skal han også ha hatt seksuell omgang med Ludvigsen hjemme hos ham på Sommarøy. Det nekter også den tidligere fylkesmannen for. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Når han forteller om seksuelle handlinger i bil og på hotellet, så er det løgn, sier Ludvigsen.

Han innrømmer imidlertid at mannen besøkte ham på Amalie hotell i Tromsø sentrum på ettermiddagen 6. september 2014, samme dag som Ludvigsen skulle på Høyres kommunalkonferanse i Tromsø, der blant annet Erna Solberg var til stede.

- Vil ikke spekulere

- Jeg hadde dårlig tid og sa han kunne komme opp på rommet og prate, jeg skulle skifte til middagsantrekk.

Ifølge Ludvigsen skal mannen ha fortalt ham at han hadde hatt et forhold til en mann i hjemlandet. Dagen etter skal de ha kjørt til en bensinstasjon sammen.

- Jeg la armen rundt ham og sa: «Det skal du ikke ta så tungt, i Norge og Tromsø er det helt normalt å ha et forhold med en mann», sier Ludvigsen.

- Hvorfor tenker du at han lyver? spurte tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen.

- Ja, jeg har tanker om hvorfor alle tre har løyet, men jeg vil ikke spekulere i motivene. Jeg vet ikke hva jeg skal svare på det, det blir synsing, sier han.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Har ikke hatt sex med ham

Den siste fornærmede mannen, som er lettere psykisk utviklingshemmet, hevder at han ble betalt 15 000 kroner av den tidligere fylkesmannen for å utføre oralsex på ham på et hotellrom i Oslo i 2014.

Han sier at fordi Ludvigsen hadde vært på reise fikk han pengene i euro, og at han vekslet dem inn i norske på Forex Bank. Ludvigsen sier at han var i USA på tidspunktet.

- Han lyver. Jeg har ikke hatt sex med ham, sier Ludvigsen.

Han sier han ikke kan utelukke at han har møtt mannen i Oslo, men sier de ikke har vært på hotell sammen.

Nekter statsborgertrusler

Den seksuelle omgangen i seg selv er ikke nødvendigvis straffbar, og heller ikke det Ludvigsen er tiltalt for. Han er tiltalt for måten han har oppnådd den påståtte seksuelle kontakten på.

DOMMER: Harald Tore Roaldsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DOMMER: Harald Tore Roaldsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det har vært snakk om fordeler, at du er en person med makt og har gitt uttrykk at du kan gi oppholdstillatelse. Var sånne ting et tema? spør tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen.

- Det er helt usannsynlig slik jeg både husker og tenker at jeg skulle true om det. Statsborgerskapet fikk de i posten, ikke fra fylkesmann.

- Det kunne være uvitenhet hos de fornærmede, at du ga uttrykk for det?

- De fikk seg en utdanning, de var ressurssterke. At de kunne tro at jeg hadde en slik makt stemmer ikke, sier Ludvigsen, som dermed kommenterte det konkrete forholdet i tiltalen.

- Sett bort fra statsborgerskap og sånne ting, kunne de se på at du skulle legge til rette for bolig og jobb og gjenytelser? spør dommeren.

- Nei, jeg følte at de ba om hjelp og jeg følte jeg ga dem det.

- Utradisjonell

Samfunnstoppen fra Sommarøy omtalte seg selv som en utradisjonell fylkesmann i retten i dag. Han var gråtkvalt da han fortalte om sitt engasjement for enkeltmennesker.

- Det kan godt hende dette blir oppfattet som selvskryt. Jeg har alltid vært opptatt av at folk skal bli sett. Det har betydd noe for meg, og det har betydd mye, å se at folk mestrer, sier han.

Han sier videre at «ingen enkeltmennesker i Troms var for små for fylkesmannen».

- Jeg er snart 73 år, jeg er takknemlig og ydmyk fordi mange av opplevelsene jeg har hatt med mennesker, svake mennesker, at jeg har betydd noe. At de ikke bare møter en embetsmann, men et menneske. At de visste at de var god nok. Det var den beste lønnen jeg fikk. Derfor er det ubegripelig at jeg sitter her.

Troverdighetskamp

Rettssaken var ventet å bli en troverdighetskamp. At Ludvigsen nå har valgt å endre sin forklaring ved å innrømme løgn i politiavhør og innrømme seksuell omgang med en av de fornærmde, sier noe om hans troverdighet, mener statsadvokat Tor Børge Nordmo.

Forsvarer Kai Vaag sier til Dagbladet at Ludvigsen jo knytter dette opp mot hvor skambelagt det var for han å skulle fortelle om det.

- Hvordan opplevde han denne dagen, å sitte der og forklare seg?

- Det har nok ikke vært lett, sier Vaag.